Έρευνα για τα αίτια της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

Γιατί εξετάζεται το ενδεχόμενο έκρηξης μετασχηματιστή σε πυλώνα υψηλής τάσης.

Γράφει: Esquire Editors 05 Αυγούστου 2021

Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Κρυονέρι, Θρακομακεδόνες μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά. Οι περισσότεροι από τους πληγέντες αναρωτιούνται τι πήγε στραβά, ποιες είναι οι αιτίες που η φωτιά κατέστρεψε περιουσίες και μεγάλο μέρος της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Ειδικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι αναφέρουν και καταγγέλλουν πως η καύσιμη ύλη σε πολλά σημεία αυτών των περιοχών αποτελούσαν βραδυφλεγής "πυριτιδαποθήκες", στοιχείο που τροφοδότησε και γιγάντωσε την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανεξέλεγκτα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Κάποια σημεία ήταν ανάμεσα στα 18 που είχαν επισημανθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα, και κρίθηκαν επιβεβλημένες οι εργασίες καθαρισμού. Η Ειδική Κινητοποίηση εργασιών καθαρισμού με την επωνυμία "Δρυάδες" διάρκειας 80 ημερών, για 11 "κόκκινους" δήμους είχε λήξει στις 30 Ιουλίου, αλλά αρκετοί από αυτούς παρέμεναν με επικίνδυνα… προσανάμματα.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής

Σημειώνεται ότι κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει στις 11:30 σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γγ Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Θα συμμετέχουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.

Το φαινόμενο της "καμινάδας"

Πολύς λόγος για τα εναέρια μέσα και την χρησιμοποίησή τους, καθώς μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το μεσημέρι της Τρίτης, σε ένα συμπαγές δάσος -"μπετόν αρμέ" το χαρακτήρισαν αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος- υπήρχε η εκτίμηση ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα θα μπορούσαν να τιθασεύσουν τις φλόγες, καθώς η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων ήταν αδύνατη. Πολύ γρήγορα όμως η φωτιά πήρε έκταση, δημιούργησε το δικό της μικροκλίμα, καθώς τα 2-3 μποφόρ έντασης των ανέμων, πολύ σύντομα έγιναν ριπές των 5 και 6 μποφόρ.

Χοάνες, στροβιλισμοί και το φαινόμενο της "καμινάδας", βρήκαν έδαφος την πλούσια καύσιμη ύλη εξαπλώνοντας ραγδαία τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα, με καύτρες και υψηλό θερμικό φορτίο.

Τα εναέρια μέσα δεν είχαν την δυνατότητα χαμηλής προσέγγισης και στοχευμένων ρίψεων, με αποτέλεσμα ο περιορισμός της φωτιάς να είναι εξαιρετικά δύσκολος έως αδύνατος. Αρκετοί από τους κατοίκους στην περιοχή Αδάμες καταγγέλλουν την κακή κατανομή των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς δεν έβλεπαν πυροσβεστικά οχήματα παρά μόνο υδροφόρες των δήμων.

Την ώρα που πεζοπόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος έσβηναν τα τελευταία "καντηλάκια" φωτιάς μέσα στις καμένες εκτάσεις στην Βαρυμπόμπη και τα εναέρια μέσα αντιμετώπιζαν κάποιες αναζωπυρώσεις, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν τα αίτια που προκάλεσαν την μεγάλη πυρκαγιά.

Από τα πρώτα ευρήματα και εκτιμήσεις δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία που να αναδεικνύουν την πιθανότητα του εμπρησμού. Ένα από τα βασικά ενδεχόμενα που θα εξεταστούν είναι αυτά της έκρηξης μετασχηματιστή σε πυλώνα υψηλής τάσης ρεύματος ή πυροδότησης συσσωρευμένης καύσιμης ύλης σε μονωτήρες που έπεσε στο έδαφος προκαλώντας φωτιά.

Εξετάζεται πιθανότητα έκρηξης μετασχηματιστή υψηλής τάσης

Η αρχική εστία φωτιάς εντοπίζεται μέσα στο συμπαγές δάσος, κοντά σε πυλώνες υπερυψηλής τάσης ρεύματος. Οι πρώτες αναφορές που φθάνουν στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, αναδεικνύουν την πιθανότητα έκρηξης μετασχηματιστή υψηλής τάσης, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί φαίνεται να ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες. Εύφλεκτα υγρά του μετασχηματιστή ενίσχυσαν την φωτιά, με αποτέλεσμα την σύντομη επέκτασή της. Τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής εξετάζουν και υλικό βίντεο, όπου αποτυπώνονται κάποιες εκρήξεις, το κρίσιμο χρονικό διάστημα εκδήλωσης της πρώτης εστίας φωτιάς.

Για την πρόοδο των ερευνών του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής που ασχολείται με τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση των αιτιών, ενημερώνονται διαρκώς τα υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Σχετικά με την φημολογία που αναπτύχθηκε για τα αίτια της πυρκαγιάς και πιθανή έκρηξη σε μετασχηματιστή της μέσης τάσης, αρμόδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ότι αν υπήρξε έκρηξη ή άλλη καταστροφή σε εξοπλισμό, δεν θα ήταν εφικτή η ενεργοποίηση κυκλωμάτων που είχαν βγει λόγω της φωτιάς εκτός συστήματος και επανήλθαν προχθές το βράδυ. Μάλιστα, χθες το πρωί, όπως αναφέρεται έγινε επιθεώρηση στις Γραμμές Μεταφοράς και δεν εντοπίστηκαν σημαντικές φθορές.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ αρμόδια να εντοπίσει τα αίτια της πυρκαγιάς είναι μόνο η Πυροσβεστική με το πόρισμά της. Συνολικά προβλήματα αντιμετώπισαν έξι γραμμές μέσης τάσης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, οι οποίες επηρέαζαν περίπου 50.000 καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η διαδοχική εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλά σημεία της Ελλάδας, προκάλεσαν όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, το αίτημα της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη, η Κύπρος αποστέλλει βοήθεια μετά και από απ’ ευθείας επικοινωνία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, 40 Κύπριους πυροσβέστες, ενώ αναμένονται 2 αεροσκάφη Airtractor για συνδρομή στη Ρόδo. Επίσης, χθες το πρωί, η Σουηδία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά και αποστέλλει δύο αεροσκάφη Airtractor μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού RescEU.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 03-08-2021 στην παραπάνω περιοχή. Η κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι 6 μήνες, δηλαδή έως και 03 Φεβρουαρίου 2022.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης