Ακίνητα vs. τραπεζικές καταθέσεις: Τι συμφέρει περισσότερο

Αναλυτικός πίνακας για τη μέση τιμή πώλησης και ενοικίασης ενός ακινήτου στην Αττική.

Γράφει: Esquire Editors 30 Σεπτεμβρίου 2021

Για να ενοικιάσεις ένα τετραγωνικό μέτρο κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, χρειάζεται να πληρώσεις από 7 έως 9 ευρώ το τετραγωνικό κατά μέσο όρο. Δηλαδή για ένα δυάρι 50 τετραγωνικών, πρέπει να πληρώνεις από 350 έως 450 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο ακίνητο, μπορεί να πωλείται σήμερα προς 1600 ευρώ το μέτρο.

Πράγμα που σημαίνει ότι η ετήσια μεικτή απόδοση, διαμορφώνεται στο 6%. Ακόμη και αν αφαιρεθεί ο φόρος εισοδήματος, μένει μια "καθαρή" απόδοση της τάξεως του 4%. Να λοιπόν γιατί "ζωηρεύει" το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων. Διότι οι τράπεζες - στις οποίες συσσωρεύτηκαν μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο περί τα 35 δις. ευρώ - προσφέρουν μηδενικά επιτόκια με αποτέλεσμα το "παρκάρισμα" των χρημάτων εκεί να είναι ασύμφορο.

Οι επενδύσεις στα ακίνητα γίνονται είτε για κάλυψη στεγαστικών αναγκών είτε και για επενδυτικούς λόγους. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία, η απόδοση μιας επένδυσης στο ακίνητο είναι πολλαπλάσια σε σχέση με αυτή που προσφέρει η τράπεζα. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία που δημοσίευσε το spitogatos.gr.

τιμή πώλησης (ανά τμ) Ενοίκιο ανά τμ Απόδοση

Κέντρο Αθήνας: 1593 9 6,78%

Αθήνα-Βόρεια Προάστια: 2429 9,17 4,53%

Αθήνα-Νότια Προάστια: 2766 10 4,34%

Αθήνα-Δυτικά Προάστια: 1407 6,92 5,90%

Αθήνα-Ανατολικά Προάστια: 1607 6,69 5,00%

Πειραιάς: 1540 7,5 5,84%

Προάστια Πειραιά: 1270 6,38 6,03%

Υπόλοιπο Αττικής: 1659 7,17 5,19%

Τι δείχνει αυτός ο πίνακας; Ότι η μέση τιμή πώλησης ενός τετραγωνικού κατοικίας στα Βόρεια Προάστια έχει ανέβει αρκετά το τελευταίο διάστημα και πλέον διαμορφώνεται στα 2.429 ευρώ το τετραγωνικό. Ωστόσο, ένα τετραγωνικό στα Βόρεια Προάστια ενοικιάζεται πλέον προς 9,17 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Που σημαίνει ότι η ετήσια μεικτή απόδοση διαμορφώνεται στο 4,5%. Τι μένει "καθαρό" στον ιδιοκτήτη; Μετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η καθαρή απόδοση διαμορφώνεται αφού αφαιρεθεί ο φόρος εισοδήματος (15% για ετήσιο εισόδημα έως 12000 ευρώ τον χρόνο και φτάνει μέχρι και το 40%) και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και μετά την αφαίρεση αυτών των ποσών, η "καθαρή" απόδοση ξεπερνά το 2%.

Από: TheToc.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.