Ο κατάλογος του Τζο Μπάιντεν με τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους που θα μπορούσαν να τους επιβληθούν κυρώσεις ως απάντηση σε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Με τη βοήθεια ειδικών και βάσει εκτιμήσεων, το Forbes εντόπισε τους πιθανούς στόχους του Αμερικανού προέδρου. Τουλάχιστον έντεκα δισεκατομμυριούχοι Ρώσοι ολιγάρχες –στενοί φίλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν– έχουν κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για "παράνομες οικονομικές δραστηριότητες", είτε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014 είτε στον απόηχο της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. 

Υπάρχουν, όμως, μερικοί που έχουν γλιτώσει τις κυρώσεις. Στην κορυφή αυτής της λίστας φιγουράρουν οι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Αλισέρ Ουσμάνοφ και Λεονίντ Μίκελσον, με συνολική αξία 58,3 δισ. δολάρια. 

Πέραν της προειδοποίησης ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η κυβέρνηση Μπάιντεν κρατάει κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά τους μεγιστάνες που σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο. Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον έχει εντοπίσει ανθρώπους "στον εσωτερικό κύκλο του Κρεμλίνου ή κοντά σε αυτόν", οι οποίοι "συμμετέχουν στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων ή βαρύνονται εξίσου ως υπεύθυνοι για τη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Κρεμλίνου". Είναι ευάλωτοι, πρόσθεσε η ίδια, "εξαιτίας των στενών οικονομικών δεσμών τους με τη Δύση".

Τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις μπλοκάρονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, ενώ χάνουν την πρόσβαση σε κάθε περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία. Τα αυστηρά μέτρα κατά ορισμένων ολιγαρχών είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κάπως ο πλούτος  τους. 

Τον Μάρτιο του 2019, και ενώ δεν είχε κλείσει ούτε χρόνος από την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στον δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο τελευταίος μήνυσε –χωρίς να δικαιωθεί– το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πλέον θεωρούνταν "τοξικός" για οποιασδήποτε συναλλαγή στον κόσμο. Σύμφωνα με ανάλυση του Forbes, στους 11 μήνες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση των κυρώσεων έως την κατάθεση της αγωγής, η καθαρή αξία του Ντεριπάσκα υποχώρησε κατά 47%, στα 3,58 δισ. δολάρια από τα 6,76 δισ. Αυτό οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη "βουτιά" που σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών αλουμινίου που διηύθυνε ο Ρώσος μεγιστάνας: της En+ Group και της UC Rusal.

Ένας άλλος ολιγάρχης, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018, ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ, σχολίασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική έκδοση του Forbes τον Φεβρουάριο του 2021 ότι είχε στο εξωτερικό περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων, τα οποία όμως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Ο Βέξελμπεργκ αξίζει 9,3 δισ. δολάρια. 

Ας δούμε ποιοι είναι οι τρεις μεγιστάνες που πιθανόν να συμπεριληφθούν στη λίστα κυρώσεων του Μπάιντεν: 

Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Καθαρή αξία: 13,8 δισ. δολάρια

Η συνέχεια στο Capital.gr