Ένας απογοητευτικός πρώτος χρόνος Joe Biden στο Λευκό Οίκο

Τα επιτεύγματα του προέδρου τον Η.Π.Α που δεν αντισταθμίζουν τις αποτυχίες σε σημαντικούς τομείς.

Γράφει: Esquire Editors 22 Ιανουαρίου 2022

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έναν χρόνο, ο πρόεδρος Joe Biden αντιμετώπιζε εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. Έπρεπε να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια πανδημία που είχε συντρίψει την οικονομία και είχε μπερδέψει τους ειδικούς.

Έπρεπε να επιδιορθώσει τις κατεστραμμένες συμμαχίες των ΗΠΑ και να αποκαταστήσει την αμερικανική αξιοπιστία μετά από τέσσερα χρόνια προεδρίας Donald Trump. Πιο συγκεκριμένα, αναλάμβανε τη διακυβέρνηση μιας χώρας που είχε αφεθεί πικρά διχασμένη - με την εμπιστοσύνη στους κρατικούς-κυβερνητικούς θεσμούς να υποχωρεί κατακόρυφα, τους Ρεπουμπλικανούς να είναι απρόθυμοι να συνεργαστούν και τους Δημοκρατικούς να διαθέτουν τις πιο πλέον οριακές πλειοψηφίες στα δύο σώματα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου.

Στην αρχή μιας νέας διακυβέρνησης, τα πράγματα σπάνια έμοιαζαν τόσο άσχημα.

Επιτυχίες

Αυτό το ζοφερό πλαίσιο καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακή τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης κατά τους πρώτους 12 μήνες Biden.

Το 2021, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6,1%, σημειώνοντας ανάκαμψη από την πτώση 2,3% του 2020, την ταχύτερη ανάκαμψη από οποιαδήποτε συγκρίσιμη προηγμένη οικονομία. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε λιγότερο από 4%. Αν και η διάθεση των ανθρώπων είναι στα τάρταρα και η ψυχραιμία επίσης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα - και στις περισσότερες άλλες χώρες, πλούσιες και φτωχές, είναι.

Ο Biden έχει επίσης κάποια θεμιτά επιτεύγματα για τα οποία μπορεί να καυχιέται. Ενέκρινε τους περισσότερους ομοσπονδιακούς δικαστικούς υποψηφίους τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο από την εποχή του Ronald Reagan.

Η κυβέρνησή του έχει δώσει προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες για το κλίμα, έχει σημειώσει πρόοδο κατά της πανδημίας και έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα σκάνδαλα.

Επικίνδυνη προσέγγιση

Δυστυχώς, αυτά τα επιτεύγματα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ο Biden έχει απογοητεύσει σε ζωτικής σημασίας σημεία. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, καθώς η ανάκαμψη αντιμετωπίζει κινδύνους - και η προσέγγιση του Biden στη χάραξη πολιτικής τούς ενισχύει.

Η σοβαρότερη απειλή δεν είναι η Covid-19 αλλά η πιθανότητα να καταρρεύσει εντελώς ο μηχανισμός διακυβέρνησης της Αμερικής, ο οποίος τρίζει. Η πιο σημαντική δουλειά του προέδρου ήταν να αποκαταστήσει κάποια μορφή εθνικής ενότητας και να πείσει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να συνεργαστούν. Αν το προσπάθησε έστω και λίγο, σίγουρα δεν ήταν αρκετό. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπολογίζει, όχι λιγότερο απ’ ο,τι το έπραττε ο Trump, ότι η διχόνοια μπορεί να προωθήσει τους πολιτικούς του στόχους.

H συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κι όμως, το bullying σε ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο δε σταμάτησε ποτέ

Ο 39χρονος Θύμιος Μπουγάς από τον Πύργο Ηλείας αγνοείται τις τελευταίες 12 ημέρες.

Σε άλλα νέα, αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Πρόκειται για μία σπάνια ιογενή λοίμωξη παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε το 1980.

Ο ρωσικός στρατός χάνει τον πόλεμο, όπως όλα δείχνουν

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει το 1/3 των δυνάμεών του.

Κορονοϊός: 3.066 νέα κρούσματα

Τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα και τους δείκτες της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο.

10 ερωταπαντήσεις για τις τιμές των καυσίμων

Η μέση τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 ευρώ ανά λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο, αυτήν την εβδομάδα.

Πώς συνδέονται κορονοϊός και οξεία ηπατίτιδα

Σιγά σιγά ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την πηγή των κρουσμάτων.