Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολιτικό κόστος στο εσωτερικό της χώρας του, αν οι εντάσεις στα σύνορα με την Ουκρανία οδηγήσουν σε ρωσικές απώλειες, σύμφωνα έναν αναλυτή όπως γράφει το CNBC.
"Δεν είναι πρόθυμος να έχει τις ρωσικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας που είναι εχθρικά προς αυτές τις δυνάμεις, επειδή δεν θέλει να δει ρωσικές απώλειες", δήλωσε ο Bradley Bowman, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικής και Πολιτικής Ισχύος στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών.
Αλλά ακόμη και αν δεν υπάρξει μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο πλευρών, το Κρεμλίνο θα έχει "ένα φάσμα επιλογών" εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Bowman στο CNBC.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, προκαλώντας συναγερμό ότι η Μόσχα ενδέχεται να σχεδιάζει επίθεση. Το Κρεμλίνο από τη μεριά του αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά η στρατιωτική συγκέντρωση έχει αναβιώσει τις μνήμες της εισβολής και της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.
Η Ρωσία είναι μια "πολύ πιο τρομερή δύναμη", αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν βελτιωθεί και είναι πλέον "σκληραγωγημένες στη μάχη", δήλωσε ο Bowman.
Προέβλεψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ήταν τελικά επιτυχείς αν η Μόσχα επέλεγε να εισβάλει, αλλά αυτό θα είχε "μεγάλο κόστος σε απώλειες". Αυτό θα έχει "πολιτικό αντίκτυπο στον Putin στο εσωτερικό της χώρας του", πρόσθεσε.
Μια στρατιωτική σύγκρουση θα πλήξει πιθανότατα την υποστήριξη προς το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον Andrei Kolesnikov, ανώτερο συνεργάτη και πρόεδρο του Προγράμματος Ρωσικής Εσωτερικής Πολιτικής και Πολιτικών Θεσμών στο Carnegie Center της Μόσχας.
"Οι Ρώσοι δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το τίμημα ενός πολέμου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kolesnikov στο Twitter.
"Αν η Ρωσία εισέλθει σε έναν παρατεταμένο πόλεμο με την Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την ευρεία λαϊκή βάση στην οποία στηρίζεται ο Putin για περισσότερα από 20 χρόνια", ανέφερε ο ίδιος σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs.
Αυτό είναι κάτι που ο Ρώσος ηγέτης θέλει να αποφύγει, τόνισε ο Bowman και συμπλήρωσε: "Ο Putin καταλαβαίνει αυτά τα πράγματα. Νομίζω ότι θέλει να επιτύχει αυτόν τον στόχο με το χαμηλότερο πολιτικό κόστος".
Οι επιλογές του Πούτιν
Παρά τους χιλιάδες στρατιώτες που σταθμεύουν στα σύνορα, μια μεγάλη πολεμική επιχείρηση "δεν είναι απαραίτητο" να συμβεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δήλωσε ο Bowman.
Η συνέχεια στο Capital.gr