Ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του πετρελαίου

Στα 130$ το βαρέλι, πάνω από 2€ η αμόλυβδη, άλμα άνω του 1,5€ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Γράφει: Esquire Editors 07 Μαρτίου 2022

Ήταν Ιούνιος του 2008 όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου κατέρριπτε το ιστορικό ρεκόρ των 139,8 δολαρίων το βαρέλι. Και τότε, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα θέματα. Μόνο που τότε, πριν από 14 χρόνια, ένα λίτρο αμόλυβδης κόστιζε στην Ελλάδα κάτω από 1,4 ευρώ το λίτρο.

Ένα σύγχρονο ρεκόρ

Σήμερα, 7 Μαρτίου του 2022, 14 χρόνια μετά, η διεθνής τιμή του πετρελαίου "δοκιμάζει" και πάλι τα 130 δολάρια το βαρέλι καθώς ξημέρωσε μια ακόμη εφιαλτική ημέρα για τις αγορές. Ποια είναι η διαφορά; Αυτοί που θα επιχειρήσουν να εφοδιάσουν αύριο τα οχήματά τους με βενζίνη, πολύ δύσκολα θα βρουν πρατήριο να την πουλάει κάτω από 2 ευρώ ενώ αν ξεμείνουν από πετρέλαιο θέρμανσης, θα έρθουν αντιμέτωποι με τιμή λιανικής που θα ξεπερνάει και τα 1,5 ευρώ το λίτρο.

Είναι προφανές ότι τέτοιες τιμές στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ποτέ. Και όποιος αναρωτιέται γιατί το 2008 με ακριβότερη τη διεθνή τιμή του πετρελαίου πληρώναμε τόσο φθηνότερα τη βενζίνη, η βασική απάντηση είναι μονολεκτική: φόροι. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ήταν ο μισός σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα ενώ ο ΦΠΑ -δεδομένου ότι το 2008 δεν γνωρίζαμε ακόμη τι είναι τα μνημόνια- κυμαινόταν ακόμη στο 18% και όχι στο 24% που είναι σήμερα.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία μόνο στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό οι αγορές λειτουργούν και η ημέρα έχει ξεκινήσει εφιαλτικά καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία. Οι πιέσεις να σταματήσουν οι αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία έχουν εκτοξεύσει σήμερα την τιμή του μπρέντ στα 130 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχες τιμές δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στην ιστορία με εξαίρεση το εφιαλτικό δίμηνο Μαίου-Ιουνίου του 2008 τότε που καταρρίφθηκε και το ιστορικό ρεκόρ. Η ιστορία -αποτυπώνεται και στο σχετικό διάγραμμα- δείχνει ότι μετά την κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ το 2008, ακολούθησε κατακόρυφη πτώση που έφερε το πετρέλαιο πίσω στα 40 δολάρια. Με μια διαφορά: το 2008 δεν είχαμε πόλεμο στην Ευρώπη οπότε αυτή τη στιγμή κάθε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

H συνέχεια στο TheToc.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.