Έξι πράγματα για την επικείμενη κρίση πετρελαίου

Η κατάσταση φέρνει στο μυαλό δυσάρεστες αναμνήσεις από την αρχή της δεκαετίας του '90.

Γράφει: Esquire Editors 02 Μαρτίου 2022

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου υφίσταται ένα σοκ το οποίο αρχίζει να μοιάζει με τη μεγαλύτερη αναταραχή από τον πόλεμο του Κόλπου το 1990-91. Ένα μεγάλο κομμάτι των εξαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων δεν βρίσκει πλέον αγοραστές και οι ενδείξεις δείχνουν ακόμη περισσότερα προβλήματα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent και West Texas Intermediate εκτινάσσεται πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Στις διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο αργά την Τρίτη, το WTI σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη του 10% σε μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες εκτινάξεις που έχουν σημειωθεί ποτέ.

Το πιο σημαντικό, τα κριτήρια που μετρούν τη βραχυπρόθεσμη "δυστοκία" της αγοράς αυξάνονται. Η διαφορά τιμής μεταξύ ενός βαρελιού Brent το οποίο παραδίδεται τώρα και ενός που παραδίδεται σε έναν χρόνο έχει διευρυνθεί σε περισσότερα από 13,50 δολάρια το βαρέλι, η μεγαλύτερη από τότε που ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο Κουβέιτ πριν από σχεδόν 32 χρόνια.

Η κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης 2008-09, για να ξεπεραστεί το σοκ στην προσφορά. Ακολουθούν έξι βασικά σημεία:

"Αυτοκυρώσεις"

*Πρώτον, ένα πρόβλημα το οποίο οι traders αποκαλούν "αυτοκυρώσεις": οι συμμετέχοντες στην αγορά απλώς αρνούνται να συναλλάσσονται με ρωσικό πετρέλαιο, μολονότι οι δυτικές κυβερνήσεις το αφήνουν εκτός των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι λόγοι περιλαμβάνουν σύγχυση σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι από νομική άποψη, φόβους για βλάβη φήμης ή ηθικές αντιρρήσεις.

Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, συν σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια διυλισμένων προϊόντων. Εκτιμήσεις για τις πιθανές απώλειες είναι δύσκολο να γίνουν, ωστόσο οι traders πετρελαίου πιστεύουν ότι οι εξαγωγές είναι πιθανό να υποστούν αξιοσημείωτη πτώση μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αντανακλώντας την κατάρρευση της ζήτησης από τα διυλιστήρια.

Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι κινδυνεύουν έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου ημερησίως (αργό και διυλισμένα προϊόντα), ή περίπου το 25% του συνόλου τους. Η κατάσταση είναι ρευστή και ορισμένοι traders και στελέχη αναμένουν μεγαλύτερες απώλειες, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι το 30%-50% των θαλάσσιων ροών ρωσικού πετρελαίου δεν βρίσκουν αγοραστές αυτή τη στιγμή. Εάν τα τελευταία στοιχεία αποδειχθούν ορθά, η διαταραχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι σχεδόν όλοι οι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου έχουν εγκαταλείψει την αγορά, το εμβληματικό αργό της χώρας προσφερόταν την Τρίτη με έκπτωση-ρεκόρ 18,60 δολαρίων το βαρέλι υπό το δείκτη αναφοράς Brent. Ακόμη και σε αυτήν την εξαιρετική έκπτωση, αρκετές φορές μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη διαφορά των δύο δολαρίων, δεν υπήρξε ούτε μία προσφορά για τα βαρέλια.

Ναυτιλία και τράπεζες

*Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου είναι η ναυτιλία. Η Sovcomflot, η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική εταιρεία - ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης δεξαμενόπλοιων μεσαίου μεγέθους στον κόσμο, που ονομάζονται Aframaxes - αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό. Άλλες βασικές εταιρείες και διαχειριστές δεξαμενόπλοιων, συμπεριλαμβανομένων των Maersk Tankers και Torm, έχουν ανακοινώσει ότι, προς το παρόν, δεν αναλαμβάνουν νέα ρωσικά συμβόλαια μεταφοράς πετρελαίου δια θαλάσσιων μέσων.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.