Η Λιθουανία διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία με άκρως δημιουργικό τρόπο. Έβαψε κόκκινη τη λίμνη μπροστά από την Πρεσβεία της Ρωσίας στη χώρα και ανέθεσε στην Ολυμπιονίκη κολυμβήτρια Rūta Meilutytė να κολυμπήσει μέσα σε αυτή. Ιθύνων νους πίσω από την περφόρμανς "Swimming Through" ήταν τέσσερις καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους και η Berta Tilmantaitė που δήλωσε: "Η περφόρμανς είναι μια έκκληση για να υποστηρίξουμε έμπρακτα τη γενοκτονία που πραγματοποιεί η Ρωσία".
Η πρωτοβουλία
Παράλληλα, στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, ο δρόμος μπροστά από την Πρεσβεία της Ρωσίας μετονομάστηκε σε "Οδός Ουκρανικής Ανεξαρτησίας". Στον δρόμο έχει επίσης αναρτηθεί πανό με το μήνυμα "Πούτιν, η Χάγη σε περιμένει".
H Tilmantaitė δήλωσε: "Είναι μια έκκληση να μην μείνουμε ουδέτεροι μπροστά στον πόλεμο. Αλλά να λάβουμε δράση για να προστατεύσουμε ζωές, να προστατεύσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία για τον ουκρανικό λαό που βασανίζεται, βιάζεται και δολοφονείται από τη Ρωσία".
Η συνέχεια στο WomanToc.gr