Τι συμβαίνει με την επάρκεια τροφίμων στην Ευρώπη

Πώς σχετίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη λίστα των Γερμανών για τις "προμήθειες ασφαλείας";

Οι συστάσεις της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φίσερ περί απαραίτητης "λίστας βασικών προμηθειών τροφίμων έκτακτης ανάγκης" προκάλεσαν συνεγερμό και εύλογα ερωτήματα. Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια γενικευμένη κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας; Το ρωσικό σφυροκόπημα στο λιμάνι της Οδησσού και οι δραματικές προειδοποιήσεις Ζελένσκι για τεράσια επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη, περιγράφουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κύμα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη τρομερό πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, διαταράσσοντας την προσφορά και διογκώνοντας τις τιμές.

Δεκάδες εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω του ρωσικού αποκλεισμού. Ο Βολοντίμρ Ζελένσκι μιλά για διατροφική κρίση στην Ευρώπη καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμό της ασκώντας πλέον ευθέως πιέσεις στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο που ενδέχεται να αντιμετωπίσει φαινόμενα πείνας.

Ποια μέτρα λαμβάνονται στη Γερμανία

Οι συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, στις οποίες παρέπεμψε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λεπτομερή λίστα με βασικές προμήθειες, που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες στο σπίτι για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι προμήθειες αυτές αρκούν καταρχήν για 10 ημέρες στο σπίτι, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ψώνια.

Απαραίτητες προμήθειες για ένα άτομο για δέκα ημέρες θεωρούνται, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία οι εξής:

20 λίτρα σε νερό και άλλα υγρά,

3,5 κιλά σε σιτηρά, ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά, καθώς και

1,5 κιλό σε κρέας, ψάρι και αυγά.

Συνιστάται βέβαια από την Πολιτική Προστασία η αποφυγή πανικού αλλά και η δημιουργία αυτών των αποθεμάτων σταδιακά και όχι με μαζικά ψώνια. Στόχος της γερμανικής κυβέρνησηγς είναι να μην υπάρξουν -ξανά- άδεια ραφιών στα σούπερμαρκετ και ελλείψεις στους προμηθευτές.

Απογραφή των καταφυγίων στη Γερμανία

Ωστόσο, ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα όπως για την περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων ικανών να καταστρέψουν βασικές υποδομές ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού. Η Γερμανίδα υπουργός παρέπεμψε τους πολίτες στις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας πως "αν το ρεύμα διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει παροχή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι".

Παράλληλα, σημείωσε πως γίνεται απογραφή των καταφυγίων στη Γερμανία. Όπως τόνισε, υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία, συμπληρώνοντας ότι "υπάρχουν καταφύγια που χρησιμοποιούνταιμε διαφορετικό τρόπο σήμερα. Είναι λογικό αν ενεργοποιούσαμε εκ νέου κάποια από αυτά".

ΟΗΕ: 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε ουκρανικά λιμάνια και πλοία

Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε ουκρανικά λιμάνια και πλοία. Πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού.

Οι αρμόδιοι του προγράμματος του ΟΗΕ για τον επισιτισμό έχουν εδώ και ένα μήνα σημάνει συναγερμό. Οι φτωχότερες περιοχές του πλανήτη κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πολιτικό χάος κάτι που θα δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με τον David Beasley, εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος