Η επιστροφή της μπούρκας στο Αφγανιστάν

Μετά από την απαγόρευση της εκπαίδευσης των κοριτσιών, οι Ταλιμπάν επαναφέρουν και τη μπούρκα.

Aποστροφή προκαλεί στο Αφγανιστάν η απαίτηση του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν να φορούν και πάλι στις δημόσιες εμφανίσεις τους μπούρκα, το ένδυμα που καλύπτει το σώμα και όλο το πρόσωπο των γυναικών. Μάλιστα, εξήγγειλε και κυρώσεις για τους άρρενες συγγενείς της γυναίκας που δεν θα υπακούσει στις διαταγές του.

Τι αλλάζει

Εδώ και δύο δεκαετίες, πριν δηλαδή την επάνοδο των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, οι γυναίκες ζούσαν με σχετική ελευθερία, ενώ εκτός από την ενδυμασία οι Ταλιμπάν στέρησαν και πάλι το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

"Θα πρέπει να φορούν τσάντρι (σ.σ. μπούρκα), διότι είναι παραδοσιακό και δείχνει σεβασμό", αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

"Οι γυναίκες που δεν είναι ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται μπροστά σε έναν άνδρα που δεν ανήκει στην οικογένειά τους", προκειμένου να αποφύγουν να τον προκαλέσουν, σημειώνει το διάταγμα. Αν δεν έχουν κάποια σημαντική δουλειά να κάνουν εκτός σπιτιού, "είναι καλύτερο να παραμένουν μέσα", προσθέτει.

Ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, σπάνια ταξιδεύει εκτός της Κανταχάρ, το στρατηγείο των Ταλιμπάν. Όπως και ο ιδρυτής των Ταλιμπάν, ο Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ, έτσι και εκείνος πιστεύει σε ένα κράμα θρησκείας και αρχαίων παραδόσεων της φυλής, συγχέοντας το ένα με το άλλο. Όπως το ότι αποδίδει στη θρησκεία το παλιό έθιμο των χωριών που ήθελε να παντρεύονται τα κορίτσια στην εφηβεία και να βγαίνουν σπάνια έξω από το σπίτι τους.

Η συνέχεια στο WomanToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.