
Γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να καταλάβει το Κίεβο
Πρώην μισθοφόρος της ομάδας Wagner εξηγεί τι συμβαίνει.
Για πρώτη φορά πρώην μισθοφόρος της διαβόητης ομάδας Βάγκνερ μιλά στα μέσα ενημέρωσης και περιγράφει γιατί απέτυχε ο ρωσικός στρατός να καταλάβει το Κίεβο τις πρώτες μέρες της εισβολής και γιατί οι Ρώσοι δυσκολεύονται να νικήσουν τους Ουκρανούς.
Η αποτυχία του ρωσικού στρατού να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα ήταν αναπόφευκτη, επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ άμεσα έναν ισχυρό εχθρό, σύμφωνα με τον Μαράτ Γκαμπιντούγιν, πρώην μισθοφόρο της ομάδας Βάγκνερ που φέρεται να συνδέεται με το Κρεμλίνο και που πολεμά στο πλευρό του ρωσικού στρατού.
Ο Μαράτ Γκαμπιντούγιν συμμετείχε σε αποστολές της Ομάδας Βάγκνερ για λογαριασμό του Κρεμλίνου στη Συρία καθώς και σε προηγούμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Τώρα, εν μέσω του πολέμου, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την εμπειρία του στην μυστική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία και να προωθήσει το βιβλίο που έχει γράψει για αυτή την εμπειρία του. Τίτλος του "In the same river twice – Δυο φορές στο ίδιο ποτάμι".
Ο Γκαμπιντούγιν εγκατέλειψε την ομάδα Βάγκνερ το 2019, αλλά αρκετούς μήνες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ο 55χρονος, λέει ότι έλαβε κλήση από έναν στρατολόγο που τον κάλεσε να επιστρέψει στη μάχη ως μισθοφόρος στην Ουκρανία. Αρνήθηκε, εν μέρει επειδή, όπως λέει, ήξερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν ήταν ικανές για να φέρουν εις πέρας μια τέτοια "δουλειά", όπως λέει, παρόλο που διατυμπανίζουν το οπλοστάσιό τους που λένε ότι περιλαμβάνει νέα όπλα και περηφανεύονται για τις επιτυχίες τους στη Συρία, όπου βοήθησαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ να υποτάξει την ένοπλη εξέγερση.
"Πιάστηκαν εντελώς απροετοίμαστοι κι αιφνιδιάστηκαν που ο ουκρανικός στρατός αντιστάθηκε τόσο σκληρά αλλά και επειδή αντιμετώπισαν έναν πραγματικό στρατό", είπε ο Γκαμπιντούγιν στο πρακτορείο Reuters σχετικά με τις αδυναμίες και τις παλινωδίες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Περίμεναν να αντιμετωπίσουν πολιτοφύλακες με κουρέλια
Ο Γκαμπιντούγιν είναι αποκαλυπτικός και δίνει μια εξήγηση γιατί οι Ρώσοι αιφνιδιάστηκαν όταν εισέβαλλαν στην Ουκρανία. Λέει ότι οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε από τη ρωσική πλευρά του είπαν ότι περίμεναν να αντιμετωπίσουν πολιτοφυλακές με κουρέλια όταν εισέβαλαν στην Ουκρανία, όχι καλά οργανωμένα τακτικά στρατεύματα. "Τους είπα: "Παιδιά, αυτό είναι το λάθος σας", λέει ο Γκαμπιντούγιν που βρίσκεται πλέον στη Γαλλία όπου πρόκειται να κυκλοφορήσει βιβλίο του με τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στον όμιλο Βάγκνερ και τις μάχες που έχει πολεμήσει.
Πώς απαντά το Κρεμλίνο
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο Γκαμπιντούγιν και αν πράγματι υπήρξε ποτέ μέλος ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών. "Εμείς, το κράτος, η κυβέρνηση, το Κρεμλίνο δεν μπορούμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό", είπε. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Ο Γκαμπιντούγιν ανήκει σε μια μικρή αλλά που συνεχώς μεγαλώνει, ομάδα ανθρώπων που έχουν γνώσεις για θέματα ασφαλείας και έχουν πάρει μέρος στο παρελθόν σε ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Πούτιν, αλλά που πλέον υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος είναι αναποτελεσματικός.
Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ο οποίος συμμετείχε ενεργά της ένοπλης εξέγερσης υπέρ του Κρεμλίνου στην ανατολική Ουκρανία το 2014, έχει επίσης ασκήσει κριτική στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η παρούσα πολεμική εκστρατεία. Ο Αλεξέι Αλεξάντροφ, αρχιτέκτονας της εξέγερσης των ρωσόφιλων του 2014, είπε στο Reuters τον Μάρτιο ότι η εισβολή ήταν λάθος.
Ο Γκαμπιντούγιν συμμετείχε σε μερικές από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, στη Γούτα και κοντά στην αρχαία πόλη Παλμύρα. Τραυματίστηκε σοβαρά το 2016 όταν μια χειροβομβίδα εξερράγη πίσω από την πλάτη του κατά τη διάρκεια μάχης στα βουνά κοντά στη Λατάκια.
Πέρασε μια εβδομάδα σε κώμα και τρεις μήνες σε ένα νοσοκομείο όπου χρειάστηκαν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για να αφαιρεθεί ένα από τα νεφρά του και μέρος του στομάχου. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έχει επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο ότι ήταν στην ομάδα Βάγκνερ και βρισκόταν σε μάχη στη Συρία.
Σήμερα, ο πρώην μισθοφόρος Γκαμπιντούγιν αρνείται ότι έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε εγκλήματα πολέμου για τα οποία έχουν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν στη Συρία και την ανατολική Ουκρανία το 2014 οι άνδρες της Ομάδας Βάγκνερ.
Γιατί οι Ρώσοι τα κατάφεραν στη Συρία και δυσκολεύονται στην Ουκρανία
Η εμπλοκή της Μόσχας βοήθησε να γυρίσει ο πόλεμος στη Συρία υπέρ του Άσαντ. Ο πρώην μισθοφόρος υποστηρίζει όμως ότι ο ρωσικός στρατός περιορίστηκε κυρίως σε επιθέσεις από αέρος, ενώ βασιζόταν στους άνδρες της ομάδας Βάγκνερ αλλά και άλλους μισθοφόρους για να αναλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις μάχες στο έδαφος. "Τους έχω δει αρκετά στη Συρία... Ο ρωσικός στρατός δεν συμμετείχε απευθείας στις μάχες. Οι δυνάμεις τους, όταν έπρεπε να μάθουν πώς να πολεμούν δεν το έκαναν".
Το έργο του ρωσικού στρατού ήταν επίσης, πιο εύκολο στη Συρία, λέει. Οι αντίπαλοί του, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες πολιτοφυλακές, δεν διέθεταν αντιαεροπορικά συστήματα ή πυροβολικό. Η αντιμετώπιση του στρατού της Ουκρανίας, λέει ο Γκαμπιντούγιν, είναι μια διαφορετική υπόθεση.
Ο Όμιλος Βάγκνερ είναι μια άτυπη οντότητα, χωρίς γραφεία ή δηλωμένο προσωπικό. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποστηρίξει ότι ο όμιλος Βάγκνερ συνδέεται με τον Ρώσο επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση.
Η Concord Management and Consulting, η επιχείρηση του Πριγκόζιν, δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες εργολάβων που παρέχουν στρατιωτικές υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να εργάζονται και να φροντίζουν για τα συμφέροντά τους οπουδήποτε στον κόσμο, εφόσον δεν παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία. Ο Πούτιν έχει ωστόσο υποστηρίξει ότι ο όμιλος Βάγκερ ούτε εκπροσωπούσε το ρωσικό κράτος ούτε πληρωνόταν από αυτό.
Ο Γκαμπιντούγιν σημείωσε τέλος στην συνέντευξή που έδωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, πως αν και γνώριζε ότι ερχόταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν περίμενε ότι θα ήταν τέτοιας κλίμακας. "Δεν μπορούσα καν να σκεφτώ ότι η Ρωσία θα κάνει πόλεμο στην Ουκρανία. Πώς θα μπορούσε να γίνει; Είναι αδύνατο να τα καταφέρει", σχολίασε.
Το παρελθόν ενός μισθοφόρου: Στρατός, υπόκοσμος, φυλακή και τελικά μισθοφόρος
Ο γεννημένος το 1966 Γκαμπιντούγιν, κατατάχθηκε στον τότε σοβιετικό στρατό το 1983. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1993, έχοντας φτάσει στον βαθμό του ανθυπολοχαγού εγκατέλειψε τον στρατό σε μια εποχή που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν σε κατάσταση χάους και οι μόνιμοι, όπως εκείνος, έμεναν απλήρωτοι για μήνες. Όπως ο ίδιος περιγράφει, εντάχθηκε στην ασφάλεια επιχειρηματιών που έκαναν "πόλεμο" για να επικρατήσουν στο ρευστό ρωσικό τοπίο της μετασοβιετικής εποχής.
Το 1994 υπερασπιζόμενος έναν Ρώσο γκάνγκστερ συνελήφθη και φυλακίστηκε για 3 χρόνια. Το 1997 αποφυλακίστηκε αλλά η πόρτα του ρωσικού στρατού όπου επιχείρησε να επιστρέψει είχε κλείσει οριστικά για αυτόν. Άρχισε να εργάζεται ως φύλακας. Λίγο καιρό αργότερα, κάποιος του μίλησε για την ομάδα Βάγκνερ στην οποία κατάφερε να ενταχθεί και όπως λέει του εξήγησαν ότι αποστολή της ομάδας ήταν να υπερασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα της Ρωσίας. Για τον Γκαμπιντούγιν ήταν ένας τρόπος να επιστρέψει, εμμέσως, στον ρωσικό στρατό.
Από: TheToc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn
Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.
Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'
Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής
Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.
Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε
Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του
Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.
Υποχρεωτικό από 1η Νοεμβρίου το IRIS για τις επιχειρήσεις
Από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, αλλιώς κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Το σύστημα αλλάζει ριζικά τις συναλλαγές στην Ελλάδα.
Γραφει Τιμος Σαλαμες