Σύντομα θα στέλνουμε επιστολές και δέματα μέσω drone

Άνοιξε ο δρόμος για μεταφορές δεμάτων και αλληλογραφίας με drone και στην Ελλάδα.

Τη δυνατότητα αποστολής αλληλογραφίας και δεμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη προβλέπει σχετικό κεφάλαιο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου "Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και άλλες διατάξεις" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, το κεφάλαιο, που έχει τίτλο "Θέσπιση ρυθμίσεων για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους αποστολής", σηματοδοτεί την έναρξη πτήσεων με drone από εταιρείες ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ΕΛΤΑ Courier εμφανίζεται έτοιμη να διεξάγει φέτος, σε πιλοτικό επίπεδο και σε νησί της Ελλάδας, πτήσεις με drone, το οποίο θα μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Μία ευρωπαϊκή πρακτική

Πάντως, στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, όπου υπάρχουν μεγάλοι ταχυδρομικοί όμιλοι ή εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, πτήσεις με drones έχουν πραγματοποιηθεί.    

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις πριν από δυο εβδομάδες, τα βρετανικά ταχυδρομεία γνωστοποίησαν ότι θέλουν να αναπτύξουν στόλο 500 drones για παραδόσεις δεμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στις ΗΠΑ, η Amazon, εάν και προσπαθούσε από το 2013, έλαβε άδεια μόλις το 2020 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) για παραδόσεις δεμάτων με drone.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ταχυδρομικής αγοράς σημειώνουν ότι η χρήση drone δεν αναμένεται να λάβει ευρεία διάδοση και ότι θα είναι "συμπληρωματική", εφόσον υλοποιηθούν και όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Σε θεσμικό επίπεδο, η ΕΕ ενέκρινε πέρσι το πακέτο U-space, το οποίο περιλαμβάνει τρεις κανονισμούς, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για πτήσεις με drones, ενώ και στην Ελλάδα η ΥΠΑ έχει θέσει συγκεκριμένους κανόνες.   

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί διακρίνουν τα drones με βάση το ρίσκο που επιφέρει η δραστηριοποίησή τους και όχι μεταξύ ψυχαγωγικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

'Έφυγε' από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Παναθηναϊκό Κίνημα, για πράσινη νίκη στις εκλογές

Το "Παναθηναϊκό Κίνημα" θα βρίσκεται ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος