Οι επιπτώσεις των δικαστικών περιπετειών του Donald Trump

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τις έρευνες του FBI για τον Donald Trump.

Γράφει: Esquire Editors 11 Αυγούστου 2022

Οι Finanancial Times έκαναν λόγο για γεγονός "δίχως προηγούμενο”. Ο Guardian, πάλι, έκανε λόγο για είσοδο σε "αχαρτογράφητη περιοχή”. Όμως η έρευνα την οποία πραγματοποίησαν δυνάμεις του FBI τη Δευτέρα στο Mar-a-Lago, την έπαυλη του Donald Trump στη Φλόριντα, δεν είναι η μόνη αντίστοιχη δοκιμασία που αντιμετωπίζει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την Τρίτη το εφετείο της Ουάσιγκτον δικαίωσε την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Επιτροπή Μέτρων και Σταθμών της Βουλής, η οποία απαιτεί να της προσκομισθούν οι φορολογικές δηλώσεις του τέως προέδρου. Χθες Τετάρτη ο άλλοτε ένοικος του Λευκού Οίκου χρειάσθηκε να επικαλεστεί την Πέμπτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει από την αυτο-ενοχοποίηση μαρτύρων, κατά την ένορκη κατάθεσή του στο γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Letitia James, η οποία ερευνά κατηγορίες για απάτη από μέρους του ομίλου Trump, ήτοι ψευδή υπερτίμηση της αξίας των στοιχείων ενεργητικού του σε δηλώσεις προς τις χρηματοπιστωτικές αρχές.

Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, καλείται ο άλλοτε δικηγόρος του Trump και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Rudy Giuliani να καταθέσει σε δικαστήριο της Τζόρτζια για την υπόθεση της καταγγελλόμενης προσπάθειας του Λευκού Οίκου να αλλοιώσει την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 σε αυτή την πολιτεία. Και με το τέλος των θερινών διακοπών θα ξαναρχίσουν οι εργασίες της επιτροπής του Κογκρέσου που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Όλα αυτά δημιουργούν έναν νομικό κλοιό γύρω από τον Trump τη στιγμή που άπαντες αναμένουν όχι αν, αλλά πότε αυτός θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Μια υποψηφιότητα που πολιτικά μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, παρά τις αντιστάσεις περισσότερο συμβατικών ηγετικών κομματικών φυσιογνωμιών.

Χαρακτηριστικά, στην πολιτεία του Ουισκόνσιν (την οποία ο Trump κέρδισε οριακά το 2016 και έχασε εξίσου οριακά το 2020) ο τέως πρόεδρος κατέγραψε σημαντική εσωκομματική νίκη αυτή την εβδομάδα, καθώς ο εκλεκτός του, Tim Michels, συνιδρυτής κατασκευαστικής εταιρείας δίχως παρελθόν στην πολιτική, νίκησε στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών για την επιλογή υποψήφιου κυβερνήτη την Rebecca Kleefisch, την οποία στήριζε ο πρώην αντιπρόεδρος Mike Pence και το κομματικό κατεστημένο.

Η πιο θεαματική από όλες τις πρόσφατες εξελίξεις, δηλ. η επιδρομή του FBI στο Mar-a-Lago φέρεται να σχετίζεται με τις κατηγορίες ότι ο Trump έχει οικειοποιηθεί απόρρητα έγγραφα της προεδρικής του θητείας. Ήδη σε προηγούμενη φάση, δεκαπέντε κούτες με έγγραφα, ανάμεσά τους και επιστολές από τον Barack Obama και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-il, απομακρύνθηκαν από την έπαυλη σε (μερική, ως φαίνεται) συμμόρφωση με ένταλμα μεταφοράς τους στα Εθνικά Αρχεία. Πάνω στην ώρα, η δημοσίευση φωτογραφιών της Maggie Haberman των New York Times με χειρόγραφα του Trump πεταμένα σε κάποια τουαλέτα, έδωσε μιαν εικόνα των ιδιόμορφων αντιλήψεων του Trump για την τύχη της υπηρεσιακής αλληλογραφίας.

Η πόλωση στις ΗΠΑ συνεχίζεται

Ωστόσο, αν αυτή είναι η μόνη κατηγορία που δικαιολογεί την επιδρομή του FBI, την πρώτη στα χρονικά σε κατοικία πρώην προέδρου, η δυσαναλογία μέσων και σκοπών είναι εμφανής. Πόσω μάλλον όταν η αντίστοιχη περιπέτεια της Hillary Clinton, με τα χιλιάδες e-mail σε ιδιωτικό σέρβερ, έληξε χωρίς επιπτώσεις, προς μεγάλη αγανάκτηση τότε του Trump και του "λαού” του.

Όμως η ουσία του ζητήματος συνίσταται στην ακραία πόλωση της αμερικανικής πολιτικής ζωής, σε μία στιγμή κατά την οποία η δημοτικότητα του προέδρου Biden και της αντιπροέδρου Harris βρίσκονται στα τάρταρα και οι Δημοκρατικοί προεξοφλείται ότι οδεύουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε μεγάλη ήττα κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Το πολιτικό περιβάλλον το οποίο εμπνέει στον Trump φιλοδοξίες θεαματικού comeback το 2014, οδηγεί τους αντιπάλους του στην επιστράτευση όλο και περισσότερων νομικών εμποδίων, με πιθανό στόχο ακόμη και την απαγόρευση της υποψηφιότητάς του με απόφαση της Γερουσίας, λόγω "συμμετοχής σε στάση”. (Το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, με καθοριστικό τον ρόλο τριών δικαστών διορισμένων από τον Trump, δημιουργεί πάντως ένα αντίβαρο σε αυτόν τον πόλεμο εκατέρωθεν πολιτικής εργαλειοποίησης των θεσμών).

Σε κάθε περίπτωση, το "σπιράλ δαιμονοποίησης” λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία που δικαιολογεί την επιστράτευση όλο και πιο ακραίων μέσων, απονομιμοποιεί τις πολιτικές διαδικασίες και ενισχύει την οργή στην κοινωνική βάση των δύο στρατοπέδων. 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.