Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι φέτος διαφορετική

150 ηγέτες αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ, με τις χώρες να παραμένουν βαθιά διχασμένες.

Γράφει: Esquire Editors 18 Σεπτεμβρίου 2022

Την ώρα που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων περίπου 150 ηγέτες αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τις χώρες να παραμένουν βαθιά διχασμένες αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Ο κόσμος μας πληγώνεται από τον πόλεμο, πλήττεται από το κλιματικό χάος, κηλιδώνεται από το μίσος, καλύπτεται από την ντροπή για τη φτώχεια και τις ανισότητες", κατήγγειλε λίγες μέρες νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres.

Όμως οι γεωστρατηγικοί διχασμοί "που δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο μεγάλοι τουλάχιστον μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (…) παραλύουν την παγκόσμια αντίδραση μπροστά σε αυτές τις δραματικές προκλήσεις", πρόσθεσε, ζητώντας από τις χώρες "να ενωθούν" για να βρουν λύσεις.

Ωστόσο λίγες είναι η ελπίδες για ενότητα, όπως απέδειξαν οι συζητήσεις για την εμφάνιση στη Γενική Συνέλευση μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.

Εξαιτίας της πανδημίας covid-19 το 2020 και το 2021 κάποιες ομιλίες των ηγετών στη Γενική Συνέλευση έγιναν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Φέτος ισχύουν και πάλι οι συνηθισμένοι κανόνες: για να έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση, οι ηγέτες θα πρέπει να είναι παρόντες. Ωστόσο έπειτα από ειδική ψηφοφορία επετράπη στον Zelensky να στείλει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Η Ρωσία αμέσως κατήγγειλε "την πολιτικοποίηση ενός διαδικαστικού θέματος".

Αν και θα ήταν "ο σταρ" της Γενικής Συνέλευσης στην περίπτωση που ταξίδευε στη Νέα Υόρκη, ακόμη και μέσω βίντεο η ομιλία του Zelensky "θα τραβήξει χίλιες φορές περισσότερη προσοχή απ' ό,τι οι περισσότερες ομιλίες άλλων ηγετών που θα είναι παρόντες", σχολίασε ο Richard Gowan αναλυτής του International Crisis Group. Ο ίδιος όμως προειδοποίησε ότι "πολλοί μη Δυτικοί πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Δύση ότι επικεντρώνεται στην Ουκρανία".

"Χώρες ανησυχούν ότι την ώρα που επικεντρωνόμαστε στην Ουκρανία, δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στις άλλες κρίσεις στον πλανήτη. Αυτό δεν συμβαίνει", διαβεβαίωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield.

"Ο κόσμος εξακολουθεί να γυρίζει"

"Ο κόσμος εξακολουθεί να γυρίζει. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο", σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην επισιτιστική κρίση, ένα θέμα που θα απασχολήσει πολλές εκδηλώσεις. Οι ΗΠΑ συνδιοργανώνουν μαζί με την ΕΕ και την Αφρικανική Ένωση μια διάσκεψη για τη διατροφική ασφάλεια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ θα υπάρξει και μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών για το παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της covid-19, όπως και μια διάσκεψη για το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Εξάλλου οι αναπτυσσόμενες χώρες, που ευθύνονται λιγότερο για την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά συχνά είναι τα πρώτα θύματα των επιπτώσεών της, έχουν κουραστεί που η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συχνά βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.

"Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο", τόνισε ο πρεσβευτής της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Ουάλτον Ουέμπσον, πρόεδρος της Ένωσης Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS), ο οποίος ελπίζει σε "δεσμεύσεις" χρηματοδότησης.

Δύο μήνες πριν τη διάσκεψη για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, ο Guterres δεν πρόκειται να χάσει την ευκαιρία να τονίσει τη σημασία της ανάληψης άμεσης δράσης στην ομιλία του για το άνοιγμα της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη και στη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών στρογγυλών τραπεζιών για "ειλικρινείς συνομιλίες" με κάποιους ηγέτες.

Πριν την έναρξη των ομιλιών των ηγετών την Τρίτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα σύνοδος για την εκπαίδευση, αλλά με την παρουσία λιγότερων ηγετών, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.

Αν και τη φετινή χρονιά επιστρέφουν στη Γενική Συνέλευση οι ηγέτες των περισσότερων χωρών του πλανήτη – με σημαντικές απουσίες αυτή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping—παραμένουν σε ισχύ κάποιοι υγειονομικοί περιορισμοί: οι αντιπροσωπείες μείωσαν το μέγεθός τους, ενώ δόθηκε άδεια σε λιγότερα μέσα ενημέρωσης για να καλύψουν το γεγονός. Παράλληλα υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.

Ο Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από Δευτέρα 19 μέχρι και Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών και πολυμερών επαφών, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε συναντήσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Αναλυτικά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, ως ακολούθως:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

  • Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi
  • Τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και της Αρμενίας Ararat Mizoyan
  • Διμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου
  • Συνάντηση με ηγεσία του American Jewish Committee
  • Συνάντηση με τον Πρόεδρο 77ης Γενικής Συνέλευσης Csaba Korosi
  • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου Rui Alberto de Figueiredo Soares
  • Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου

Ο υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

  • Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Sameh Shoukry
  • Τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
  • Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Riyad Al-Maliki
  • Συνάντηση με τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ Ilia Darchiashvili
  • Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Τσαντ Cherif Mahamat Zene
  • Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ρουάντα Vincent Biruta

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου

  • Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Δομινικανής Δημοκρατίας Roberto Alvarez Gil
  • Συνάντηση με την ΥΠΕΞ της Τζαμάικα Kamina Johnson Smith
  • Συμμετοχή σε εκδήλωση υψηλού Επιπέδου "Πρόληψη διαρροής Δεξαμενοπλοίου Safer στην Ερυθρά Θάλασσα" που διοργανώνει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Wopke Hoekstra
  • Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Nayef Falah Al-Hajraf
  • Συνάντηση με την ΥΠΕΞ του Παναμά Erika Mouynes

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

  • Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Nicu Popescu
  • Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani
  • Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Μαδαγασκάρης Richard James Randriamandrato
  • Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Μαυριτανίας Mohamed Salem Ould Merzoug
  • Συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ Victoria Nuland
  • Συνάντηση με τoν ΥΠΕΞ της Ινδίας δρ Subrahmanyam Jaishankar
  • Συμμετοχή στην υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών
  • Συνάντηση με την υπουργό Επικρατείας Υπουργείου Εξωτερικών ΗΑΕ για Διεθνή Συνεργασία Reem Al Hashimy
  • Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Antony Blinken

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

  • Συνάντηση με την ΥΠΕΞ Τανζανίας Liberata Mulamula
  • Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων Enrique Manalo
  • Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Παλάου Gustav Aitaro
  • Γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη

Στο πλαίσιο των ανωτέρω συναντήσεων, εκτός από θέματα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, θα συζητηθούν και ζητήματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-30 και η Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035. Αναμένεται να υπογραφούν και σειρά διμερών συμφωνιών, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.