Συντονισμένη πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και άλλες πόλεις

Συντονισμένες εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το πρωί το Κίεβο και τις πόλεις της Ουκρανίας Λβιβ, Τερνόπιλ και Ντνίπρο - Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Γράφει: Esquire Editors 10 Οκτωβρίου 2022

Το Κίεβο και πολλές άλλες πόλεις στην Ουκρανία επλήγησαν σήμερα το πρωί από βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, η οποία συνέστησε στον πληθυσμό να "παραμείνει στα καταφύγια". Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης του Κιέβου, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο πρώτος απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον πέντε νεκρούς και δώδεκα τραυματίες.

"Το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε 75 πυραύλους, 41 από τους οποίους καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας", δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valerii Zaluzhnyii, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης "μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης".

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild, πλήγμα δέχθηκε και η πρεσβεία της Γερμανίας στο Κίεβο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κτίριο που στεγάζει υπηρεσία έκδοσης βίζας της γερμανικής πρεσβείας.


Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky δήλωσε - σύμφωνα με το Reuters - ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz για έκτακτη συνάντηση της G7 στον απόηχο των ρωσικών επιθέσεων τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Macron, ο οποίος δεσμεύθηκε για την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας.

Κοινή στρατιωτική δύναμη Ρωσίας - Λευκορωσίας

Ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική δύναμη ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε επιδείνωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της χώρας, μετέδωσε τη Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Lukashenko είπε ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως σταθμό για την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στέλνοντας στρατεύματα και εξοπλισμό στη βόρεια Ουκρανία από βάσεις στη Λευκορωσία.

Δημοσιογράφοι του AFP στην ουκρανική πρωτεύουσα δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον πέντε εκρήξεις και ότι στήλες καπνού υψώθηκαν στον ουρανό στο Κίεβο. "Η Ουκρανία δέχεται επίθεση με πυραύλους, έχουμε πληροφορίες όσον αφορά πλήγματα σε πολλές πόλεις της χώρας μας", αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο αξιωματούχος της προεδρίας Kyrylo Tymoshenko.

Αρκετές εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και τις πόλεις Λβιβ, Τερνόπιλ και Ντνίπρο, αφού η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ενορχήστρωσε την ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε ζημιές σε σημαντική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την χερσόνησο της Κριμαίας, μετέδωσε το Reuters.

Το ουκρανικό δημόσιο δίκτυο Suspilne μετέδωσε επικαλούμενο τις υπηρεσίες άμεσης δράσης ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στο Κίεβο, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τις απώλειες. Από τα χτυπήματα, επλήγη και μία παιδική χαρά στο Κίεβο, όπως μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ.

 

"Εκρήξεις στην περιοχή Σεβτσενσκίφσκι -στο κέντρο της πρωτεύουσας", σημείωσε επίσης ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. "Λεπτομέρειες αργότερα".

Τουλάχιστον δύο νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, μετέδωσε παράλληλα το AFP, ενώ το Anadolu σημείωσε επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι περισσότερες εκρήξεις αναφέρθηκαν στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ, Τερνόπιλ και την πρωτεύουσα Κίεβο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, πρόσθεσε το Anadolu.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.

Ο δήμαρχος Klitschko πρόσθεσε σε νεώτερο μήνυμά του ότι οι κύριοι δρόμοι του Κιέβου έχουν αποκλειστεί τώρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ σημείωσε ότι η απειλή παραμένει για την ουκρανική πρωτεύουσα μετά τον συναγερμό που σήμανε για αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα και προειδοποίησε τους κατοίκους της να παραμείνουν στα καταφύγια.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Anton Gerashchenko διευκρίνισε επίσης ότι "ένας από τους πυραύλους προσγειώθηκε κοντά στο μνημείο Χρουσέφσκι στην Οδό Βολοντίμιρ. Έχουν σπεύσει τα σωστικά συνεργεία".


Zelensky: Η Ρωσία προσπαθεί να μας "εξαφανίσει από προσώπου γης"

Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξαφανίσει "από προσώπου γης" τη χώρα του.

"Προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης... να εξοντώσουν τους πολίτες που κοιμούνται στα σπίτια τους στην (πόλη της) Ζαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν στην δουλειά τους στο Ντνίπρο και στο Κίεβο", έγραψε ο Zelensky στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

"Οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού δεν σταματάνε να ηχούν σε όλη την Ουκρανία. Πύραυλοι μας χτυπάνε. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες".


 

"Ο Putin είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους", λέει ο ουκρανός ΥΠΕΞ Kuleba- Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υπόσχεται εκδίκηση

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Vladimir Putin "είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους", ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε εκδίκηση.

"Πολλαπλά ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Η μοναδική τακτική του Putin είναι ο τρόμος σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν θα λυγίσει την Ουκρανία. Αυτή είναι επίσης η απάντησή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευνάσουν και θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη: ο Putin είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους", έγραψε ο Kuleba στο Twitter.

 

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα. "Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή", ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook. "Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση".

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.