Η Λευκορωσία μπαίνει και επίσημα στον πόλεμο του Putin

Δήλωση του Lukashenko για κοινή στρατιωτική δύναμη Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Γράφει: Esquire Editors 10 Οκτωβρίου 2022

Στον απόηχο της έναρξης ρωσικών αντιποίνων στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας μετά την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας το Σάββατο, αίσθηση προκαλεί η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Putin, ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα.

Ο Lukashenko υποστήριξε ότι η συγκρότηση της στρατιωτικής δύναμης έρχεται ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε επιδείνωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της χώρας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή τη στρατιωτική δύναμη.

Για την ώρα το Μινσκ δεν έχει δώσει διευκρινήσεις για τον τόπο συγκρότησης της στρατιωτικής task force. Ο Lukashenko είπε ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

"Χθες προειδοποιηθήκαμε μέσω ανεπίσημων καναλιών πληροφοριών για πιθανά χτυπήματα στη Λευκορωσία από το έδαφος της Ουκρανίας. Είπαν ότι θα ήταν η γέφυρα της Κριμαίας νούμερο 2. Αυτή η πληροφορία υπέπεσε αμέσως στην αντίληψή μου. Η απάντησή μου ήταν απλή: Πείτε στον πρόεδρο της Ουκρανίας και σε άλλους τρελούς, αν είναι ακόμα εκεί, ότι η γέφυρα της Κριμαίας θα είναι μόνο η αρχή, αν αγγίξουν έστω ένα μέτρο της επικράτειάς μας με τα βρώμικα τους χέρια", τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, όπως μεταδίδει το λευκορωσικό πρακτορείο BelTA.

Διάδρομος προς την Ουκρανία

Σημειώνεται, ότι η Λευκορωσία υπήρξε ο διάδρομος για τα ρωσικά στρατεύματα ώστε να περάσουν στο έδαφος της Ουκρανίας και να ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου αυτό που το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση". Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως σταθμό στέλνοντας στρατεύματα και εξοπλισμό στη βόρεια Ουκρανία από βάσεις στη Λευκορωσία.

Τον Μάρτιο ο Λουκασένκο έδειχνε χάρτες με τη ρωσική εισβολή

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο news.sky.com τον Μάρτιο, λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko αποκάλυπτε ίσως κατά λάθος σχέδια του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin σχετικά με τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο Lukashenko φαινόταν να απευθύνεται σε αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ στεκόταν μπροστά σε έναν χάρτη που δείχνει σχέδια μάχης για τα ρωσικά στρατεύματα σε όλη την Ουκρανία.

Στον χάρτη ήταν σημειωμένες επιθέσεις της Ρωσίας προς την Ουκρανία, μερικές από τις οποίες υλοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Έδειχνε για παράδειγμα τις κινήσεις των Ρώσων προς το Κίεβο αλλά και την επίθεση στη Χερσώνα από την Κριμαία, αλλά και επιθέσεις που τότε δεν είχαν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;

Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;

Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.