Η καθοριστική σύγκρουση στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας ξεκίνησε

Η μάχη για την Κοστρόμκα θα μπορούσε να καθορίσει αν –και πόσο γρήγορα– θα προελάσουν οι Ουκρανοί στην Χερσώνα.

Γράφει: Esquire Editors 12 Οκτωβρίου 2022

Ουκρανοί πεζοναύτες προωθούνται προς ένα χωριό-κλειδί για τις πολεμικές εξελίξεις στα νότια της Ουκρανίας. Εμπόδιο στον δρόμο τους είναι μια σκληρή ρωσική αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Η μάχη για την Κοστρόμκα θα μπορούσε να καθορίσει αν –και πόσο γρήγορα– θα προελάσουν οι Ουκρανοί προς το Μπερισλάβ: την παραποτάμια κωμόπολη όπου αναμένεται να είναι το τελευταίο προπύργιο άμυνας των Ρώσων στο ανατολικό τμήμα της Χερσώνας.

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δείχνει –προφανώς– την 35η Ταξιαρχία Ουκρανών Πεζοναυτών να βγαίνει από τις κρυψώνες της στα πυκνά δάση που περιβάλλουν τα χωράφια της Χερσώνας και να συντάσσονται σε φάλαγγα: άρματα T-64, πίσω τους τεθωρακισμένα οχήματα μεταφορά προσωπικού Kirpi και στρατιωτικά ανιχνευτικά οχήματα BRDM.

Ο ενθουσιασμός των Ουκρανών είναι εμφανής στο βίντεο – και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τον λόγο. Μετά από έξι εβδομάδες κρίσιμων μαχών, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προωθηθεί σε όλη την Ουκρανία. Δώδεκα ταξιαρχίες έσπασαν την εύθραυστη αμυντική γραμμή των Ρώσων στην περιφέρεια του Χάρκοβο και απελευθέρωσαν χίλια τετραγωνικά μίλια.

Στον νότο τρεις ουκρανικές ταξιαρχίες προωθήθηκαν, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Η 17η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων κινήθηκε προς την κατεχόμενη Χερσώνα από τα δυτικά, ενώ από την αντίθετη πλευρά η 128η Ορεινή Ταξιαρχία Εφόδου των Ουκρανών προωθήθηκε κατά μήκος του Δνείπερου υπερφαλαγγίζοντας τα ολιγάριθμα, διασκορπισμένα και εξαντλημένα ρωσικά στρατεύματα. 

Η μάχη προς τη Χερσώνα

Οι Ρώσοι υποχώρησαν προς το Μπερισλάβ, στη δεξιά όχθη του Δνείπερου απέναντι από τη Νόβα Κακχόβκα. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις ανατολικά της Χερσώνας δεν αντισταθούν, το Μπερισλάβ θα είναι η ασφαλέστερη διόδος –μέσω του Δνείπερου– για απομάκρυνση από το πεδίο της μάχης. 

Η 35η Ταξιαρχία Ουκρανών Πεζοναυτών, που προελαύνει νότια από το προγεφύρωμά της στην αριστερή όχθη του ποταμού Ίνχουλετς, προσπαθεί να επισπεύσει τη ρωσική υποχώρηση – και ενδεχομένως να περικυκλώσει τυχόν κατάλοιπα του ρωσικού στρατού. Υπάρχει, όμως, μόνο ένας κύριος δρόμος που οδηγεί από το προγεφύρωμα της Ταξιαρχίας κοντά στο χωριό Νταβίντιβ Μπριντ προς το Μπερισλάβ, και μία από τις καλύτερες ρωσικές μεραρχίες –που έχει αντέξει στις εχθροπραξίες– στρατοπεδεύει παραπλεύρως της οδού αυτής κοντά στην Κοστρόμκα.

Η ρωσική 76η Αεροκίνητη Μεραρχία Εφόδου πολεμούσε στα ανατολικά μέχρι που το Κρεμλίνο –θορυβημένο από τις ουκρανικές κινήσεις στον νότο– μετέφερε πέντε ή έξι τάγματα της Μεραρχίας προς τη Χερσώνα. Τα εν λόγω τάγματα ίσως συγκαταλέγονται στα καλύτερα –επιχειρησιακά– του ρωσικού στρατού και στα πιο ακέραια – από άποψη απωλειών. Ενώ οι ρωσικές μονάδες σε όλη την Ουκρανία καταρρέουν υπό την πίεση των ουκρανικών αντεπιθέσεων, η 76η Αεροκίνητη Μεραρχία Εφόδου στέκεται όρθια.

Δύο ημέρες μετά τη μετακίνηση της 35ης Ταξιαρχίας Ουκρανών Πεζοναυτών προς τον νότο, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει μια τρομερή επίθεση των ταγμάτων της 76ης Αεροκίνητης Μεραρχίας εναντίον ενός ουκρανικού σχηματισμού γύρω από την Κοστρόμκα. Στο βίντεο, ένα ουκρανικό τάγμα αποτελούμενο από άρματα μάχης, οχήματα BMP, BRDM κ.ά. παγιδεύεται σε έναν επαρχιακό δρόμο που εκτείνεται παράλληλα με μια λωρίδα δάσους.

Το ρωσικό πυροβολικό –πιθανόν με βλήματα ακριβείας– πλήττει τουλάχιστον δύο από τα ελαφρύτερα οχήματα. Εάν τα βίντεο αφηγούνται συνεκτικά μια ιστορία –και δεν είναι βέβαιο ότι το κάνουν– είναι πιθανό η 76η Μεραρχία των Ρώσων να ανέκοψε, αν όχι να απέκρουσε, την επίθεση της 35ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών Πεζοναυτών στην Κοστρόμκα. 

Η κατοχή της Κοστρόμκα δεν εγγυάται την επιτυχία των Ρώσων ανατολικά της Χερσώνας. Όσο η 128η Ορεινή Ταξιαρχία Εφόδου των Ουκρανών συνεχίζει την προέλασή της προς το Μπερισλάβ –ανατολικά των θέσεων της 76ης ρωσικής Μεραρχίας– οι Ρώσοι κινδυνεύουν να πλαγιοκοπηθούν και να αποκοπούν από την πιο γρήγορη οδό διαφυγής. 

Οι αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις στη νότια Ουκρανία είναι άνισες αριθμητικά. Οι Ουκρανοί έχουν σαφώς τo momentum, αλλά οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, ώστε να υπερέχουν στη μάχη ένας με έναν. 

Ωστόσο, οι γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών είναι σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και άθικτες. Αντιθέτως, οι Ρώσοι απομονώνονται όλο και περισσότερο. Από τον Μάιο, οι πύραυλοι, το πυροβολικό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι σαμποτέρ του Κιέβου στοχεύουν σιδηροδρόμους, γέφυρες και αποθήκες ανεφοδιασμού σε όλη τη νότια Ουκρανία, αποκόπτοντας σταθερά τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων στον νότο και της Ρωσίας.

Η ουκρανική επίθεση εναντίον των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού έφτασε στο αποκορύφωμά της την Παρασκευή, όταν ένα παγιδευμένο φορτηγό ανατινάχτηκε και κατέστρεψε εν μέρει τη γέφυρα του Κερτς: τη μοναδική γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα. Η ισχυρή έκρηξη κατέστρεψε τις δύο σιδηροδρομικές γραμμές της γέφυρας και προκάλεσε την κατάρρευση δύο εκ των τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας για τα οχήματα. Μέχρι να ανοίξει πλήρως και πάλι η γέφυρα του Κερτς, η Ρωσία έχει λίγες οδούς για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της μέσα και γύρω από τη Χερσώνα.

Αυτό σημαίνει ότι η 76η Αεροκίνητη Μεραρχία Εφόδου των Ρώσων δεν πρόκειται να λάβει μεγάλη ενίσχυση σε στρατεύματα και εφόδια. Πρέπει να κρατήσει την Κοστρόμκα με τα μέσα που ήδη διαθέτει. Αντιθέτως, οι Ουκρανοί πεζοναύτες που συγκεντρώνονται βόρεια των Ρώσων αλεξιπτωτιστών δεν έχουν τόσους περιορισμούς.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".