Δύο νέες αλλαγές για τις μισθώσεις Airbnb στην Ελλάδα

Εντωμεταξύ- και ενώ η τουριστική κίνηση παραμένει έντονη- η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι στα ύψη.

Γράφει: Esquire Editors 19 Οκτωβρίου 2022

Δύο αλλαγές αναμένονται στην αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων της εθνικής στρατηγικής για τον "Τουρισμό 2030",  γίνονται ενέργειες στις πλατφόρμες Booking.com και Expedia για να διαχωριστούν οι αναζητήσεις και η προβολή, δηλαδή ποιες αφορούν καταλύματα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση και ποιες ξενοδοχειακά καταλύματα. 

Παράλληλα, είπε, θα γίνει διαχωρισμός της αγοράς ανάμεσα σε όσους μισθώνουν μαζικά καταλύματα (ακόμη και δεκάδες καταλύματα ως "πακέτο") και σε όσους εκμισθώνουν ένα ακίνητο στο πλαίσιο της τουριστικής ζήτησης. Υπογράμμισε τέλος πως θα υπάρξει κοινή νομοθεσία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος κατά την ομιλία του και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, τόνισε ότι πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας. 

"Αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο γιατί η Αθήνα είναι σε μια περίοδο πολύ ισχυρής ανάπτυξης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλα να γίνονται με διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και με διασφάλιση κοινού πεδίου δράσης για όλους", είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Έκρηξη στην ζήτηση

Εντωμεταξύ- και ενώ η τουριστική κίνηση παραμένει έντονη- η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι στα ύψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο 13,5% στις διανυκτερεύσεις το Σεπτέμβριο σε σχέση με το 2019. Πρώτη ήρθε η Γαλλία με άνοδο 19,2%, η Γερμανία με 15,7% και η Αυστρία με 15,1%, με τη χώρα μας να ακολουθεί αμέσως μετά.

Η Ελλάδα σημείωσε θετικό πρόσημο και ως προς τον αριθμό των διαθέσιμων καταχωρήσεων, την ώρα που μόνο 8 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των κορυφαίων 20 μέτρησαν τον Σεπτέμβριο περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα απ’ ό,τι το 2019. Η μεγαλύτερη αύξηση στις διαθέσιμες καταχωρήσεις σημειώθηκε στη Νορβηγία (11,2%), τη Γαλλία (8,5%) και την Πολωνία (7,7%), με την Ελλάδα να κατατάσσεται όγδοη με 0,6%.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 61,8% στην ζήτηση σε σύγκριση με πέρσι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ ξεχωρίζει και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που αύξησαν τις διανυκτερεύσεις αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αιχμής του 2019, με ποσοστό 24,1%, ερχόμενη δεύτερη (πρώτη η Γερμανία με ποσοστό 24,8% και τρίτη η Γαλλία με 21,9% ανάμεσα σε 20 χώρες της Ευρώπης).

Η ζήτηση τους επόμενους μήνες

Αναφορικά με τις κρατήσεις για το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ζήτηση για ενοικίαση ακινήτων μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Πάντως, για το τετράμηνο Δεκεμβρίου - Μαρτίου, η ζήτηση υστερεί σε σχέση με το 2019 (-15,7%), υπό τον φόβο του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικό της ανασφάλειας είναι το γεγονός ότι αύξηση της ζήτησης παρατηρήθηκε μόνο σε Αυστρία, Γαλλία και Φινλανδία.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.