15 εκατ. δολάρια από τη Shein για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στα εργοστάσιά της

Η απάντηση του κολοσσού της προσιτής μόδας στο ντοκιμαντέρ που αποκάλυψε τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν σε εργοστάσια προμηθευτών της.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 08 Δεκεμβρίου 2022

Η Shein, αυτός ο "από παντού βαλλόμενος" κολοσσός του online shopping, ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 15 εκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσει τα εργοστάσια των προμηθευτών της. Τα συγκεκριμένα καλά νέα έρχονται ως απάντηση σε ένα ντοκιμαντέρ βρετανικής παραγωγής, που αποκάλυψε ότι οι εργάτες που φτιάχνουν τα ρούχα και τα λοιπά προϊόντα της ζουν έναν κανονικό εργασιακό Μεσαίωνα, που συμπεριλαμβάνει εξοντωτικές και απάνθρωπες υπερωρίες, με τους μισθούς τους να παρακρατούνται.

Η ανεξάρτητη έρευνα που παρήγγειλε η Shein

Η ανακοίνωση της Shein αναφέρει ότι μέσω ενός ανεξάρτητου ελέγχου που διεξήχθη μετά από παραγγελία της, ανακαλύφθηκε πως εργάτες σε δύο συνεργαζόμενα με εκείνη εργοστάσια που βρίσκονται στην Κίνα δούλευαν σε βάρδιες των 12,5 και 13,5 ωρών, κάτι το οποίο υπερβαίνει το όριο των τοπικών νόμων. 

Παρότι οι συγκεκριμένες ώρες είναι "σημαντικά λιγότερες από αυτές που αναφέρθηκαν στο ντοκιμαντέρ", ο γίγαντας του e-commerce έδωσε περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους στις συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, για να διορθώσουν το πρόβλημα. Η εταιρεία, επίσης, αρνήθηκε τις αιτιάσεις που είχαν να κάνουν με το ότι παρακρατούνταν από τους εργαζόμενους οι μισθοί τους.

Κενά στην ανακοίνωση της Shein

Τα 15 εκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσε, θα δαπανηθούν μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, για την ενίσχυση του προσωπικού των μονάδων παραγωγής. Επίσης, η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα αυξήσει τους απροειδοποίητους ελέγχους και θα στηρίξει τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα εργοστάσια έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη συμμόρφωσή τους με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς.

Παρ' όλα αυτά, δεν έγινε κάποιος προσδιορισμός σχετικά με το τι βελτιώσεις θα γίνουν ή το πώς θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι.

Για την ιστορία, η συνεχής κυκλοφορία μοδάτων προϊόντων σε τιμές καλαθιού από τη Shein, είχε εκτοξεύσει νωρίτερα φέτος την αποτίμηση της αξίας της στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, παρότι αργότερα η σχετική εκτίμηση έπεσε. Εκτός από το σκάνδαλο με τις συνθήκες εργασίας, η Shein είναι επίσης αντιμέτωπη με κατηγορίες για κλοπή των σχεδίων των προϊόντων της από άλλες εταιρείες, αλλά και με τις φωνές που ρίχνουν φως στον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο του μοντέλου λειτουργίας της.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.