Ο Banksy, o διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης που παραμένει ανώνυμος, εδώ και πολλά χρόνια συνοδεύεται από αντιφάσεις. Όλο του το έργο είναι μία δριμεία κριτική στην αδικία και τις διακρίσεις του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Είναι, δηλαδή, ένας καλλιτέχνης που δεν περιμένεις να συμμετέχει σε δημοπρασίες. Κι όμως έχει συμβεί στο παρελθόν. Τώρα, όμως, έκανε κάτι άλλο που κανείς δεν θα περίμενε: Άνοιξε ένα κατάστημα.

Οι βιτρίνες του αποκαλύφτηκαν πριν λίγες μέρες στο Λονδίνο, οι πόρτες του δεν άνοιξαν ποτέ και το κατάστημα έκλεισε ύστερα από μερικά εικοσιτετράωρα στις 13 Οκτωβρίου. Ο λόγος που έγινε αυτή η κίνηση, όπως αναφέρει η Guardian, ήταν η νομική διαφωνία του καλλιτέχνη με μία εταιρεία που κατασκευάζει ευχετήριες κάρτες. Επειδή, όμως, είναι και online, τώρα μπορεί ο καθένας να αγοράσει μερικά από τα έργα που εκθέτει ο Banksy και οι περαστικοί Λονδρέζοι είχαν την ευκαιρία να χαζέψουν.

Ανάμεσα στα έργα υπάρχει μία ντισκομπάλα κατασκευασμένη από το κράνος ενός αστυνομικού, ένα παιδικό παιχνίδι όπου τα πιόνια είναι πρόσφυγες που πρέπει να ανέβουν σε φορτηγά, ενώ υπάρχουν ακόμη κούπες αλλά και t-shirts.

Φυσικά η διαδικασία αγοράς δεν είναι και τόσο απλή, αφού πρέπει πρώτα να κάνεις εγγραφή και να δώσεις τα στοιχεία σου. Στη συνέχεια πρέπει να απαντήσεις στην ερώτηση: "Έχει η τέχνη σημασία;". Στο τέλος θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή αφού τα έργα είναι αυθεντικά, λίγα σε αριθμό και υπάρχει πολύς κόσμoς εκεί έξω που έχει ήδη κάνει εγγραφή. Σημαντική  σημείωση: Υπάρχει χρόνος μόνο μέχρι τις 28 Οκτωβρίου και είναι πολύ πιθανό όλο αυτό να είναι άλλο ένα έξυπνο performance του καλλιτέχνη.

Από: Esquire IT


κεντρική φωτογραφία © Getty Images