Ήρθε η ώρα να απολυμάνεις το smartphone

Μία νέα έρευνα δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και για τα κινητά τηλέφωνα, εν μέσω κορονοϊού.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 12 Μαρτίου 2020

Ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση σε όλο τον πλανήτη, οι Η.Π.Α πριν λίγες ώρες απαγόρευσαν κάθε πτήση από και προς την Ευρώπη, την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει και επίσημα την επιδημία ως πανδημία. Μία πρόσφατη έρευνα Γερμανών επιστημόνων τώρα, αναφέρει ότι ο ιός είναι ικανός να ζήσει για εννιά περίπου μέρες σε μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες επιφάνειες. Ναι, καλά το σκέφτηκες: Το smartphone σου είναι ιδανικό για κάτι τέτοιο.

Η εργασία τώρα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospital Infection, βασισμένη σε 22 διαφορετικές έρευνες που έχουν να κάνουν με άλλους κορονοϊούς όπως ο SARS, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: "Παρότι δεν είναι γνωστό το ιϊκό φορτίο που καλύπτει τις "άψυχες” επιφάνειες κατά τη διάρκεια της έξαρσης μίας επιδημίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κίνδυνος διάδοσης μπορεί να μειωθεί αισθητά μέσω της απολύμανσης".

Ήρθε η ώρα να απολυμάνεις το smartphone

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι "μία καλή λύση για απολύμανση είναι διάλυμα που περιέχει 0,1% υποχλωριώδες νάτριο ή 62 έως 71% αιθανόλη. Αναμένουμε παρόμοια δράση έναντι στον Covid-19". Έτσι, καλό είναι εκτός από το να πλένεις συχνά τα χέρια σου, να απολυμαίνετε συχνά τις μεταλλικές, γυάλινες και πλαστικές επιφάνειες. Ναι, φυσικά, μία βασική τέτοια επιφάνεια είναι και το smartphone σου, όπως επιβεβαιώνει και ο Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

"Δε χρειάζεται να φταρνιστείς πάνω στο κινητό τηλέφωνο για να μεταδώσεις τον ιό" λέει ο Gerba, για να συνεχίσει: "Αυτό που βρήκαμε ερευνητικά, είναι ότι αν ακουμπήσεις κάποια επιφάνεια που είναι μολυσμένη με τον ιό, είναι πάρα πολύ πιθανό να μεταφέρεις τον κορονοϊό στο κινητό". Ποια όμως είναι η λύση; Επειδή, όπως λέει ο Gerba, δεν είναι όλα τα απολυμαντικά συμβατά με τις οθόνες των κινητών, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον κατασκευαστή του smartphone για το τι μπορείς και τι όχι να χρησιμοποιήσεις, σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι να απολυμαίνεις το κινητό σου κάθε φορά που γυρνάς στο σπίτι.

Από: Esquire US

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα