Κορονοϊός: 14 κρίσιμες ερωτήσεις βρίσκουν επιστημονική απάντηση

Ένας εξειδικευμένος παθολόγος ανοίγει τα χαρτιά του.

Ο κορονοϊός με την κωδική ονομασία COVID-19 είναι το πρώτο θέμα σε όλον τον πλανήτη. Τα χιλιάδες κρούσματα ανάγκασαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει κατάσταση συναγερμού. Την ίδια στιγμή όμως που στην Κίνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται, η Ιταλία δοκιμάζεται πραγματικά από την επιδημία. Έτσι, ενώ η γειτονική χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, στην Ελλάδα λαμβάνονται ήδη έκτακτα μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την επικράτεια.

Υπάρχει κατακλυσμός ειδήσεων, αντικρουόμενες πληροφορίες και πολύ παραπληροφόρηση. Οι ερωτήσεις είναι πολλές αναζητούν απαντήσεις. Τι απαντά όμως σε 14 κρίσιμα ερωτήματα ο Dr. Keith Roach, παθολόγος με 20ετή εμπειρία στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης;

Κορονοϊός: 14 κρίσιμες ερωτήσεις βρίσκουν επιστημονική απάντηση

Τι σχέση έχει η έξαρση του κορονοϊού, με άλλες επιδημίες όπως αυτές των ιών του Ζίκα και του H1N1; Η σύγκριση με τον ιό Ζίκα δεν έχει κατάλληλη, καθώς αυτός μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού, ενώ ο κορονοϊός μέσω της ανθρώπινης επαφής. Σε σχέση με τον H1N1, αξίζει να σημειωθεί ότι ο SARS είχε προσβάλλει μόλις 8 χιλιάδες ανθρώπους ενώ φέτος θα υπάρξουν μόνο στις Η.Π.Α από 30 έως 40 εκ. κρούσματα του H1N1. Η διαφορά, όμως, του τελευταίου με τον κορονοϊό είναι ότι απέναντι σε αυτόν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναπτύξει μερική ανοσία. Κάτι που δεν ισχύει για τον κορονοϊό, αφού είναι τελείως νέος σε εμάς.

Ποιο είναι το ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με την γρίπη; Τα πιο ασφαλή στατιστικά μας έρχονται από την Κίνα: Με πάνω από 44 χιλιάδες κρούσματα καταγεγραμμένα, η θνησιμότητα κυμαίνεται περίπου στο 2,3% από όσους νόσησαν. Φυσικά, η ηλικία παίζει βασικό ρόλο σε αυτό, αφού όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος τόσο περισσότερο κινδυνεύει. Σε μία συνηθισμένη χρονιά, η γρίπη έχει ποσοστά θανάτου περίπου 0,1%.

Τι προφυλάξεις θα πρέπει να πάρει κανείς που χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσα από γυάλινες, πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες. Έτσι, καλό είναι να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του και να αποφεύγει να ακουμπά το πρόσωπό του. Παρόλα αυτά, ο βασικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού προέρχεται από τον βήχα και το φτέρνισμα.

Τι γίνεται με τις μάσκες; Ο φορέας CDC (Centers for Disease Control and Prevention) υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να φορά κανείς μάσκες σαν και αυτές που πουλούν τα φαρμακεία. Ειδικές μάσκες πρέπει να φορούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με άτομα που νοσούν. Οι μάσκες τώρα που χρησιμοποιεί ο πολύς κόσμος είναι ικανές να προστατέψουν τους γύρω τους σε περίπτωση που οι ίδιοι νοσούν (καθώς σταματούν τις σταγόνες του σάλιου από το βήξιμο ή το φτέρνισμα να διαδοθούν στον αέρα) και όχι το αντίθετο.

Τα μέτρα απομόνωσης που πήρε η Κίνα ήταν απαραίτητα; Ναι, ήταν απολύτως απαραίτητα. Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ενάντια σε έναν ιό που εξαπλώνεται, το μοναδικό μέτρο που μπορούν να πάρουν οι αρχές είναι να φροντίσουν οι πολίτες να έρχονται όσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή ο ένας με τον άλλον. Έτσι στην Κίνα είδαμε ότι απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις ενώ η Γουχάν, μία πόλη 11 εκ. κατοίκων, τέθηκε ολόκληρη σε απομόνωση.

Κίνα κορονοϊός

Η εξάπλωση των κρουσμάτων στην Κίνα σταθεροποιείται, χωρίς να βρίσκεται πια σε έξαρση. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά η κατάσταση εκτονώνεται στην Άπω Ανατολή; Έτσι δείχνουν όλα για την Κίνα, η κατάσταση όμως στην Ιταλία είναι ανησυχητική. Επειδή το 80 με 90% των ανθρώπων που νοσούν έχουν ελάχιστα συμπτώματα, υπάρχουν αρκετοί ειδικοί που, δυστυχώς, πιστεύουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρουν οι αρχές να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Τελικά, τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε; Πρέπει να πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας, να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας, να μην πλησιάζουμε ανθρώπους που νοσούν ή είναι ύποπτοι ότι μπορεί να νοσούν και, φυσικά, σε περίπτωση που έχουμε σοβαρά συμπτώματα να κάτσουμε σπίτι.

Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα που μπορούν να χτυπήσουν ένα καμπανάκι κινδύνου; Όχι, ο κορονοϊός θυμίζει συνηθισμένο "κρυολόγημα". Τα συμπτώματα ξεκινούν πέντε ημέρες μετά την έκθεση, η "επώαση" όμως μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 14 ημέρες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που νοσούν δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Αν νιώθουμε ότι έχουμε "αρρωστήσει", πρέπει να πάμε κατευθείαν στα επείγοντα περιστατικά κάποιου νοσοκομείου; Όχι, πρέπει πρώτα από όλα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν δεν ανήκει κανείς στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχει έντονα συμπτώματα δε χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο. Το να τριγυρνούν άλλωστε πιθανά "κρούσματα" στους διαδρόμους ενός νοσοκομείου δεν είναι ό,τι καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την επόμενη κίνηση.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πάρουν κάποιες έξτρα προφυλάξεις; Όχι, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αφού κανένα μωρό από τις έγκυες γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής συμπτώματα. Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχουν ιοί παρόμοιοι με τον COVID-19 που μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές, καλό θα ήταν και σε αυτήν την περίπτωση οι έγκυες να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους.

O ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό και θα χρειαστούμε ένα εμβόλιο για να "θεραπευτούμε"; Στα νοσοκομεία έχουν λόγο να παραμείνουν μόνο οι περιπτώσεις εκείνων των ανθρώπων που μπορεί να κινδυνεύουν πραγματικά. Άλλωστε υπάρχουν ειδικοί χώροι καραντίνας. Όσο για τους υπόλοιπους ασθενείς; Όσοι αναρρώσουν από τον ιό (το 98% των περιπτώσεων δηλαδή) είναι πάρα πολύ πιθανό να αναπτύξει ανοσία στον κορονοϊό, όπως συμβαίνει με άλλα λόγια και με άλλους ιούς. Ανοσία μπορούν να αναπτύξουν και άτομα με ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα. Το εμβόλιο, βέβαια, θα μας δώσει τη δυνατότητα να είμαστε προστατευμένοι χωρίς να χρειάζεται να νοσήσουμε πρώτα.

κορονοϊός 5

Είναι αναγκαίο και χρήσιμο να "στοκάρουμε" προμήθειες; Αυτή είναι μία μάλλον επικίνδυνη λογική. Καλό είναι να υπάρχει τροφή, νερό ή και άλλα ήδη όπως μπαταρίες για 10 μέρες στο σπίτι, αλλά κάτι περισσότερο από αυτό είναι ικανό να δημιουργήσει μαζικές ελλείψεις στην αγορά και να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα λύσει.

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο; Συνήθως, ένα εμβόλιο χρειάζεται περίπου πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί. Αν στην περίπτωση του COVID-19 χρειαστούν μόλις 18 μήνες, τότε θα έχουμε να κάνουμε με κάποιου είδους ρεκόρ. Σημαντική σημείωση: Για όσους πιστεύουν ότι μπορεί να παρασκευαστεί άμεσα ένα εμβόλιο που θα βοηθήσει την τωρινή κατάσταση, συγγνώμη που θα το πω, αλλά δεν υπάρχει κάποια τέτοια περίπτωση.

Ποιες είναι οι γενικές σας συμβουλές που έχετε να δώσετε για την τωρινή κατάσταση; Καλό θα ήταν να είμαστε σε επιφυλακή χωρίς όμως να πανικοβαλλόμαστε. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ή μάλλον πιο σωστά: Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο, ενώ παράλληλα ελπίζουμε για το καλύτερο.

Από: Esquire UK


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.