Φωτογραφίες από την πανδημία του κορονοϊού

Ο SARS-COV-2 έχει μετατρέψει πολλές πόλεις του πλανήτη σε φαντάσματα.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 13 Μαρτίου 2020

Κανένας άνθρωπος στον κόσμο, εκτός ίσως από τους πιο απαισιόδοξους επιδημιολόγους, δεν περίμενε ότι θα ζήσει μία πανδημία. Ο κορονοϊός λειτουργεί ως υγειονομική βόμβα βυθίζοντας τα κράτη του πλανήτη σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση: Αργά ή γρήγορα, περισσότερο ή λιγότερο έγκαιρα, όλες οι χώρες αναγγέλλουν έκτακτα μέτρα για να προστατευθούν οι πολίτες και κυρίως οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από τον κορονοϊό.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία από κάθε γωνιά της Γης θυμίζουν περισσότερο περιπέτεια γυρισμένη για τις ανάγκες του Χόλιγουντ. Άδειοι δρόμοι, εκκωφαντική σιωπή και σκηνές που φέρνουν στο νου σεκάνς από κινηματογραφικές δυστοπίες. Όπως όμως αποδεικνύεται, μπορεί η κατάσταση να είναι κρίσιμη και πρωτόγνωρη, παρόλα αυτά τα κατάλληλα μέτρα από πλευράς των κρατών και η αλληλεγγύη από τη μεριά των πολιτών είναι δύο στοιχεία ικανά να νικήσουν κάθε κρίση.

Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από μεγάλες πόλεις του πλανήτη που έχουν μετατραπεί τις τελευταίες μέρες σε πολιτείες φαντάσματα.

Φωτογραφίες από την πανδημία του κορονοϊού
Διασταύρωση στο Πεκίνο. Εκεί που συνήθως υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι, τώρα περπατά μία μοναχική φιγούρα φορώντας την "απαραίτητη" μάσκα.
Βενετία κορονοϊός
Η συνήθως ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία παραμένει εκκωφαντικά άδεια.
Μιλάνο κορονοϊός
Ένας καθηγητής της πολυτεχνικής σχολής του Μιλάνου παραδίδει το μάθημά του μέσω διαδικτύου ενώ τα έδρανα είναι κενά.
Κάαμπα Σαουδική Αραβία
Ο ιερός βράχος της Κάαμπα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου συνήθως χιλίαδες άνθρωποι υμνούν τον Αλλάχ περπαντώτας κυκλικα, ζει πρωτόγνωρες στιγμές.
Ρώμη κορονοϊός
Έξω από το Κολοσσαίο της Ρώμης, η κίνηση πια είναι ελάχιστη.
Πεκίνο κορονοϊός
Στο Πεκίνο, κάποιοι λίγοι "θαρραλέοι" επιμένουν να βγάζουν selfies. 
Βαλένθια Αταλάντα
Στις 10 Μαρτίου, ο αγώνας ανάμεσα στη Βαλένθια και την Αταλάντα για τους 16 του Champions League πραγματοποιήθηκε φυσικά κεκλεισμένων των θυρών.
κορονοϊός Μαδρίτη
Η εικόνα από κάποια super market της Μαδρίτης είναι αποκαρδιωτική.
Αρχαία Ολυμπία
Η Άννα Κορακάκη, χρυσή ολυμπιονικής στη σκοποβολή το 2016, στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η τελετή έγινε χωρίς θεατές,
coronavirus
H ζωή στη Γουχάν της Κίνας συνεχίζεται αλλά εδώ και εβδομάδες χωρίς τίποτα να είναι το ίδιο με πριν την έξαρση του κορονοϊού.
Φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Beauty Killed the Beast, η μπάρα της ευδαιμονίας

Στο εξαιρετικά στιλάτο all day bar του Κεραμεικού, την ευτυχία φέρνουν (και) τα cocktails.

Ο LeBron James τα είπε όλα για το 2020

Ίσως ο Βασιλιάς να έκανε την πιο ορθή παρατήρηση για το έτος που διανύουμε.