Πώς και γιατί ο SARS-COV-2 δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο

Οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν χωρίς όμως να φέρνουν νέες αποδείξεις στο τραπέζι.

Τη δεκαετία του ’80 ο HIV ήταν ο μεγάλος αόρατος εχθρός. Ένας ιός που "τιμωρεί" τις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις, που βάζει στο μικροσκόπιο τα one night stands, που σπέρνει τον πανικό σε όλους όσους δεν έχουν σταθερό/σταθερή σύντροφο. Μάλιστα, από αυτόν δε φαινόταν να γλιτώνει κανείς – όσο διάσημος ή πλούσιος και αν ήταν. Έτσι, η μεγάλη επικινδυνότητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νόσημα ήταν σεξουαλικά μεταδιδόμενο έδωσε πολύ τροφή στους συνωμοσιολόγους.

Κατάρα σταλμένη από τον θεό, ένα πείραμα για να μειωθούν οι αφροαμερικανικοί και ισπανόφωνοι πληθυσμοί των Η.Π.Α, εμβόλια για την ηπατίτιδα και την ευλογιά που όμως ξέφυγαν από το εργαστήριο και μετατράπηκαν σε επιδημία, ένα βιολογικό όπλο των Αμερικανών ενάντια στους Σοβιετικούς ή των Σοβιετικών ενάντια στους Αμερικανούς. Από όλα είχε μπαξές. Κάτι, δηλαδή, που ζούμε και αυτές τις μέρες: Οι συνωμοσίες καλπάζουν εν μέσω του κορονοϊού.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Πέρα από την τάση των ανθρώπων να γοητεύονται από αυτές, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά επίσημα χείλη που τις αναπαράγουν τον τελευταίο καιρό: O Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Tom Cotton ήταν σίγουρος ότι πρόκειται για κατασκεύασμα της κινεζικής κυβέρνησης ενώ αντίστοιχα, δυστυχώς, σε όλον τον κόσμο πληθαίνουν τέτοιες φωνές που γεμίζουν με fake πληροφορίες ένα ήδη θολό τοπίο.

Γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά πώς ακριβώς προήλθε η πανδημία του SARS-COV-2; Όχι, δεν το γνωρίζουμε. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να πυροβολεί προς πάσα κατεύθυνση χωρίς να έχει αποδείξεις – δεν είναι απλά ανεύθυνο, είναι -κυρίως- επικίνδυνο στα όρια της συκοφαντίας και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Πώς και γιατί ο SARS-COV-2 δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο

"Ο SARS-COV-2 δεν υπάρχει περίπτωση να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο"

Σε μία πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center της Ουάσινγκτον, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά χαρακτηριστικά: Το 6% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο κορονοϊός ξέφυγε τυχαία από κάποιο εργαστήριο ενώ το 29% δηλώνει ότι αυτό συνέβη σκόπιμα ώστε να δημιουργηθεί πανδημία. Με άλλα λόγια, όλες οι θεωρίες ή και βάσιμες ενδείξεις ότι ο SARS-COV-2 προέρχεται από τις νυχτερίδες (ή τους παγκολίνους) και, γενικά, με το εμπόριο κρέατος άγριων ζώων τους αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Τι αποδείξεις, όμως υπάρχουν ότι δεν είναι γενετικά κατασκευασμένος ο επικίνδυνος αυτός ιός; Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο και έγκυρο Nature από πολυμελή ομάδα επιστημόνων αναφέρει τα εξής: "Παρότι τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας φανερώνουν ότι ο SARS-COV-2 δεν είναι ένα ηθελημένα μεταλλαγμένος ιός σε εργαστήριο, είναι ακόμα αδύνατο να επιβεβαιώσουμε ή να καταρρίψουμε τις υπόλοιπες θεωρίες που κυκλοφορούν σχετικά με την προέλευσή του. Παρόλα αυτά, παρατηρώντας τα "αξιοθαύμαστα"  χαρακτηριστικά του SARS-COV-2 σε σχέση με τους άλλους κορονοϊούς που υπάρχουν στη φύση, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο". Σε όλη την έκταση μάλιστα της μελέτης η θεωρία περί εργαστηρίου καταρρίπτεται ξανά και ξανά καθώς η ομάδα των ερευνητών παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία και λόγους για αυτό.

κορονοϊός εργαστήριο

Επειδή, όμως, είναι επιστήμονες, όσο δεν μπορούν να εντοπίσουν με απόλυτη σιγουριά την πηγή της πανδημίας, δε θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αποκλείσουν κατά 100% οποιαδήποτε θεωρία. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της επιστήμης: Για να μην έχει αμφιβολίες θα πρέπει να είναι 100% σίγουρη για τη θεωρία της, σε αντίθεση με τη συνωμοσιολογία που της αρκεί 1% αμφιβολία για να αρχίσει να διαδίδει ανυπόστατα θεωρήματα και μικρές βόμβες πανικού σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζούμε οι εξυπνακίστικες τακτικές καφενείου δεν έχουν καμία μα καμία θέση. 


Δυστυχώς, όσο δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση για την προέλευση του κορονοϊού οι θεωρίες συνωμοσίας θα συνεχίσουν να οργιάζουν - άλλοτε από απλή άγνοια, άλλοτε από φανατισμό και άλλοτε γιατί εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Το πλέον τραγικό και αποκαρδιωτικό, μάλιστα, είναι όταν αυτές προέρχονται από επίσημα χείλη και, πιο συγκεκριμένα, χείλη πολιτικών. Γιατί, τελικά, σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζούμε οι εξυπνακίστικες τακτικές καφενείου δεν έχουν καμία μα καμία θέση. 


φωτογραφίες © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ύφεση δείχνουν και πάλι τα σήματα από τις 'φούσκες'

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ύφεση φαίνεται στον ορίζοντα.

Τι έψαχνε το FBI στο σπίτι του Donald Trump

Έγγραφα που αφορούν τα πυρηνικά της χώρας έψαχνε το FBI στο σπίτι του Trump.

Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με την εξάπλωση των ασθενειών

Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζαμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Οι επιπτώσεις των δικαστικών περιπετειών του Donald Trump

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τις έρευνες του FBI για τον Donald Trump.

Τα επικίνδυνα sites που έχουν το Predator

Σε έρευνα που δημοσίευσε τον Μάιο το insidestory.gr, αποκαλύπτεται ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

H στρατηγική διάβρωσης των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.