Πώς και γιατί ο SARS-COV-2 δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο

Οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν χωρίς όμως να φέρνουν νέες αποδείξεις στο τραπέζι.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 07 Απριλίου 2020

Τη δεκαετία του ’80 ο HIV ήταν ο μεγάλος αόρατος εχθρός. Ένας ιός που "τιμωρεί" τις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις, που βάζει στο μικροσκόπιο τα one night stands, που σπέρνει τον πανικό σε όλους όσους δεν έχουν σταθερό/σταθερή σύντροφο. Μάλιστα, από αυτόν δε φαινόταν να γλιτώνει κανείς – όσο διάσημος ή πλούσιος και αν ήταν. Έτσι, η μεγάλη επικινδυνότητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νόσημα ήταν σεξουαλικά μεταδιδόμενο έδωσε πολύ τροφή στους συνωμοσιολόγους.

Κατάρα σταλμένη από τον θεό, ένα πείραμα για να μειωθούν οι αφροαμερικανικοί και ισπανόφωνοι πληθυσμοί των Η.Π.Α, εμβόλια για την ηπατίτιδα και την ευλογιά που όμως ξέφυγαν από το εργαστήριο και μετατράπηκαν σε επιδημία, ένα βιολογικό όπλο των Αμερικανών ενάντια στους Σοβιετικούς ή των Σοβιετικών ενάντια στους Αμερικανούς. Από όλα είχε μπαξές. Κάτι, δηλαδή, που ζούμε και αυτές τις μέρες: Οι συνωμοσίες καλπάζουν εν μέσω του κορονοϊού.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Πέρα από την τάση των ανθρώπων να γοητεύονται από αυτές, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά επίσημα χείλη που τις αναπαράγουν τον τελευταίο καιρό: O Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Tom Cotton ήταν σίγουρος ότι πρόκειται για κατασκεύασμα της κινεζικής κυβέρνησης ενώ αντίστοιχα, δυστυχώς, σε όλον τον κόσμο πληθαίνουν τέτοιες φωνές που γεμίζουν με fake πληροφορίες ένα ήδη θολό τοπίο.

Γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά πώς ακριβώς προήλθε η πανδημία του SARS-COV-2; Όχι, δεν το γνωρίζουμε. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να πυροβολεί προς πάσα κατεύθυνση χωρίς να έχει αποδείξεις – δεν είναι απλά ανεύθυνο, είναι -κυρίως- επικίνδυνο στα όρια της συκοφαντίας και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Πώς και γιατί ο SARS-COV-2 δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο

"Ο SARS-COV-2 δεν υπάρχει περίπτωση να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο"

Σε μία πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center της Ουάσινγκτον, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά χαρακτηριστικά: Το 6% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο κορονοϊός ξέφυγε τυχαία από κάποιο εργαστήριο ενώ το 29% δηλώνει ότι αυτό συνέβη σκόπιμα ώστε να δημιουργηθεί πανδημία. Με άλλα λόγια, όλες οι θεωρίες ή και βάσιμες ενδείξεις ότι ο SARS-COV-2 προέρχεται από τις νυχτερίδες (ή τους παγκολίνους) και, γενικά, με το εμπόριο κρέατος άγριων ζώων τους αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Τι αποδείξεις, όμως υπάρχουν ότι δεν είναι γενετικά κατασκευασμένος ο επικίνδυνος αυτός ιός; Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο και έγκυρο Nature από πολυμελή ομάδα επιστημόνων αναφέρει τα εξής: "Παρότι τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας φανερώνουν ότι ο SARS-COV-2 δεν είναι ένα ηθελημένα μεταλλαγμένος ιός σε εργαστήριο, είναι ακόμα αδύνατο να επιβεβαιώσουμε ή να καταρρίψουμε τις υπόλοιπες θεωρίες που κυκλοφορούν σχετικά με την προέλευσή του. Παρόλα αυτά, παρατηρώντας τα "αξιοθαύμαστα"  χαρακτηριστικά του SARS-COV-2 σε σχέση με τους άλλους κορονοϊούς που υπάρχουν στη φύση, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο". Σε όλη την έκταση μάλιστα της μελέτης η θεωρία περί εργαστηρίου καταρρίπτεται ξανά και ξανά καθώς η ομάδα των ερευνητών παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία και λόγους για αυτό.

κορονοϊός εργαστήριο

Επειδή, όμως, είναι επιστήμονες, όσο δεν μπορούν να εντοπίσουν με απόλυτη σιγουριά την πηγή της πανδημίας, δε θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αποκλείσουν κατά 100% οποιαδήποτε θεωρία. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της επιστήμης: Για να μην έχει αμφιβολίες θα πρέπει να είναι 100% σίγουρη για τη θεωρία της, σε αντίθεση με τη συνωμοσιολογία που της αρκεί 1% αμφιβολία για να αρχίσει να διαδίδει ανυπόστατα θεωρήματα και μικρές βόμβες πανικού σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζούμε οι εξυπνακίστικες τακτικές καφενείου δεν έχουν καμία μα καμία θέση. 


Δυστυχώς, όσο δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση για την προέλευση του κορονοϊού οι θεωρίες συνωμοσίας θα συνεχίσουν να οργιάζουν - άλλοτε από απλή άγνοια, άλλοτε από φανατισμό και άλλοτε γιατί εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Το πλέον τραγικό και αποκαρδιωτικό, μάλιστα, είναι όταν αυτές προέρχονται από επίσημα χείλη και, πιο συγκεκριμένα, χείλη πολιτικών. Γιατί, τελικά, σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζούμε οι εξυπνακίστικες τακτικές καφενείου δεν έχουν καμία μα καμία θέση. 


φωτογραφίες © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί επενδύουν όλοι στην 'οικονομία του διαστήματος'

Plus: Το ρεκόρ και το ρίσκο που ενέχει η εκτόξευση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Έως και 100.000 ευρώ φέρνουν οι αλλαγές στη φορολοταρία

50.000, 20.000, 5000 και 1000 ευρώ θα μοιράζονται οι τυχεροί των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν στους 683 οι διασωληνωμένοι

Στα ύψη πάλι σήμερα τα κρούσματα με 20.107 νέα και 88 θανάτους.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση της ΚΝ95

Πώς θα διαλέξεις τη σωστή, τι πρέπει να αναγράφεται επάνω της και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Φαρμακευτικές εταιρείες εναντίον κορονοϊού

Τα σχέδιά τους για το 2022 στη μάχη κατά του κορονοϊού.