Η τεχνολογία είναι το απόλυτο όπλο ενάντια στον κορονοϊό

GPS, κάμερες ασφαλείας και drones. Τι συμβαίνει όμως με τα προσωπικά μας δεδομένα;

"Παππούλη γιατί είσαι έξω; Γύρνα σπίτι σου" ακούγεται μία ρομποτική φωνή να λέει στον έντρομο ηλικιωμένο Κινέζο. Ο τελευταίος βρέθηκε εκτός σπιτιού σε ώρα και σε μέρος που δεν επιτρεπόταν, παρακούοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις εντολές της κυβέρνησης του. Η προειδοποίηση προερχόταν από τα μεγάφωνα ενός υπερσύχρονου drone. Το συγκεκριμένο βίντεο έγινε viral εκείνη την περίοδο, τότε, τις πρώτες μέρες που η Γουχάν των 11 εκ. κατοίκων βρισκόταν σε αποκλεισμό και η επαρχία της Χουμπέι σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Τότε, δηλαδή, που όλα αυτά φαίνονταν σε εμάς ως ένα μακρινό σενάριο δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας. Για το συγκεκριμένο βίντεο δεν εξακριβώθηκε ποτέ αν, τελικά, ήταν αληθινό ή fake. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό στη μακρινή Άπω Ανατολή χρησιμοποιήθηκαν drones, κάμερες κυκλοφορίας και το ίσως πιο τρομακτικό από όλα: παρακολούθηση μέσω κινητών.

Στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός μέσων για να προστατευτεί από πληθυσμός από την εξάπλωση του ιού. Μάλιστα, η τελευταία ήταν η μόνη που αναγκάστηκε να επιβάλλει σκληρό lock down σε ολόκληρες περιοχές - ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ήταν και η πρώτη χώρα που βρέθηκε αντιμέτωπη με το "τέρας", οπότε ακόμα διαθέτει το άλλοθι ότι αιφνιδιάστηκε. Οι υπόλοιπες τέσσερις συνεχίζουν να μνημονεύονται διεθνώς ως οι χώρες που διαχειρίστηκαν την κρίση ιδανικά.


Μήπως, τελικά, η τεχνολογία είναι η λύση και η παρακολούθηση μέσω κινητών η βέλτιστη πρακτική ενάντια στον κορονοϊό;


Μήπως, τελικά, η τεχνολογία είναι η λύση και η παρακολούθηση μέσω κινητών η βέλτιστη πρακτική ενάντια στον κορονοϊό; Αυτό που έκαναν οι Άπω Ανατολίτες ήταν ουσιαστικά να καταγράψουν μέσω GPS τις κινήσεις των πολιτών, να εντοπίσουν τα κρούσματα, να ανακατασκευάσουν τις διαδρομές που ακολούθησαν μέσα σε 14 ημέρες και να προειδοποιήσουν όσους πιθανόν ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Φυσικά, σε όλο αυτό οι σκληρές κυρώσεις ενάντια στους παραβάτες δεν έλειψαν.

Η τεχνολογία είναι το απόλυτο όπλο ενάντια στον κορονοϊό

Αξίζει να παραχωρήσουμε ένα μέρος της ελευθερίας μας στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό;

Θα πρέπει, βέβαια, να τονιστεί ότι παράλληλα γίνονταν δεκάδες χιλιάδες τεστ όπως ακριβώς συμβουλεύει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στη Νότια Κορέα στο παιχνίδι μπήκαν και οι κάμερες των δρόμων όπως επίσης και οι πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες. Στο Χονγκ Κονγκ, οι αρχές δεν έφτασαν στο σημείο να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των κρουσμάτων, φρόντιζαν όμως σε καθημερινή βάση να δίνουν ένα προφίλ των όσων νοσούν (φύλο, ηλικία, κατοικία, εργασία), έτσι ώστε να γνωρίζουν οι υπόλοιποι κάτοικοι αν θα πρέπει να κάνουν τεστ ή να μπουν σε καραντίνα.

Ίσως, ακόμη όλα αυτά να φαντάζουν δυστοπικά. Ο κυβερνήτης του Βένετο της Ιταλίας, Luca Zaia, όμως, πρότεινε πρόσφατα να καταργηθούν όλα τα προσωπικά δεδομένα για λόγους εθνικής ασφαλείας μπροστά στην τραγωδία που βιώνει η Ιταλία. Μάλιστα, στη γειτονική χώρα ήδη γίνονται κάποιες προσπάθειες για εντοπισμό μέσω κινητού αλλά όλα δείχνουν ότι αυτές θα γίνουν με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

κορονοϊός κίνα 2

Κάπου εδώ είναι που εγείρεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ: Αξίζει να παραχωρήσουμε ένα μέρος της ελευθερίας μας στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό; Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτή τη μάχη. Φυσικά, η Ευρώπη δεν είναι Άπω Ανατολή σε ζητήματα δημοκρατίας, ή τουλάχιστον όχι ακόμα, ενώ υπάρχουν και νομικά πλαίσια (βλέπε GDPR) που απαγορεύουν ρητά τη χρήση προσωπικών δεδομένων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών.

Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει σχετικά με την παρακολούθηση μέσω κινητών, αλλά, τελικά, και σχετικά με οποιοδήποτε μέτρο παραβιάζει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, είναι το κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα σταματήσουν να ισχύουν μετά την καραντίνα. Ή μάλλον να κοπούν μαχαίρι αμέσως μόλις ορθοποδήσουμε ως κράτη και ως κοινωνίες.


Αλλιώς κινδυνεύουμε να βρεθούμε στον δρόμο της Ουγγαρίας· όπου ένας νόμιμα εκλεγμένος πρωθυπουργός καταργεί το κοινοβούλιο και αναλαμβάνει χρέη δικτάτορα.


Έτσι, καλό θα ήταν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και εμείς οι πολίτες να λαμβάνουμε υπόψη τους κινδύνους. Δεν μπορούμε να παραχωρούμε ελαφρά τη καρδία δικαιώματα που κουβαλούν πάνω τους αγώνες αιώνων ενώ παράλληλα αποτελούν τη βάση για την ελευθερίας μας.

Έτσι, ακόμα και αν στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό μπουν τεχνολογίες και τακτικές που καταστρατηγούν κάθε έννοια προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας, αυτό θα πρέπει να γίνει με "ευλαβική προσοχή" και πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε στον δρόμο της Ουγγαρίας· όπου ένας νόμιμα εκλεγμένος πρωθυπουργός καταργεί το κοινοβούλιο και αναλαμβάνει χρέη δικτάτορα για να καταπολεμήσει τον κορονοϊο, με κίνδυνο οι υπερεξουσίες που έχει στα χέρια του σήμερα, να γίνουν αύριο τα όργανα μίας χούντας του 21ου αιώνα.


φωτογραφίες © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.