Βραζιλία, το νέο hot spot της πανδημίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία αλλά και τι καταγράφουν οι δείκτες στη χώρα της λατινικής Αμερικής.

Αν και τη στιγμή που δημοσιευόταν αυτό το άρθρο, η Βραζιλία ήταν στην τρίτη θέση, μετά τις ΗΠΑ (πρώτη θέση) και τη Ρωσία (δεύτερη θέση) όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι πολύ πιθανό να γίνει το παγκόσμιο hot spot της πανδημίας, μετά την περιφρόνηση τόσο των προειδοποιήσεων όσο και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης από τον πρωθυπουργό Jair Bolsonaro.

Σημαντικά δεδομένα

Εξαιτίας του απίστευτου ρυθμού μόλυνσης που καταγράφει, η Βραζιλία ίσως σε λίγες εβδομάδες ξεπεράσει τις ΗΠΑ όσον αφορά τα θύματα του κορονοϊού, και αναδειχθεί στο παγκόσμιο hot spot, όπως υποστήριξαν οι Financial Times. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν εκτιμάται σωστά ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βραζιλία εξαιτίας της έλλειψης διαγνωστικών ελέγχων στην περιφέρεια, τις φτωχογειτονιές και στις κοινότητες των ιθαγενών που ζουν στα τροπικά δάση, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Μια ερευνητική ομάδα στην πόλη Σάο Πάολο υποστήριξε, τον Μάιο, πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16 φορές μεγαλύτερος από τον καταγεγραμμένο - το οποίο αν ισχύει φέρνει τη Βραζιλία στην πρώτη θέση των περιστατικών μόλυνσης. Η φτώχεια και η ανισότητα που διακρίνει την κοινωνία της Βραζιλίας την καθιστούν αρκετά ευάλωτη στην εξάπλωση της μόλυνσης. Στο επίκεντρο των ειδικών βρίσκονται οι φαβέλες, δηλαδή οι παραγκουπόλεις, που χαρακτηρίζονται ως υγειονομικό ναρκοπέδιο. Ο πρωθυπουργός Bolsonaro, αν και δέχεται σφοδρή κριτική για την αύξηση των περιστατικών μόλυνσης και των θανάτων εξαιτίας του ιού, επιμένει να υποβαθμίζει τον κίνδυνο της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως το 70% των 211 εκατ. Βραζιλιάνων θα μολυνθεί - και πως "δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγουμε αυτό". Ο Bolsonaro, επίσης, έχει ταχθεί κατά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται από ορισμένους τοπικούς κυβερνήτες, λέγοντας ότι τα απαγορευτικά μέτρα είναι "δηλητήριο" και πως θα σκοτώσουν περισσότερους Βραζιλιάνους από τον ίδιο τον ιό.

Χρήσιμη άποψη

Ο Andy Slavitt, που είχε διατελέσει επικεφαλής του Medicare υπό τον Barack Obama, υποστηρίζει ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να γίνει το παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς πρέπει οι ΗΠΑ να κινηθούν σχετικά με την πανδημία. "Η Βραζιλία είναι ένα μάθημα για το πώς οι ΗΠΑ θα έμοιαζαν εάν δεν λαμβάνονταν τα περιοριστικά μέτρα αλλά και το πώς θα γίνουν εάν σε ένα δεύτερο κύμα οι Αμερικανοί πεισθούν να κατεβάσουν τις άμυνές τους", τόνισε σε αναρτήσεις του στο Twitter.

Ιστορικό

Η Βραζιλία ήταν η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ανέφερε κρούσματα του Covid-19 και εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα στην περιοχή. Ο Bolsonaro, ο οποίος στο παρελθόν χαρακτήρισε τον ιό που έχει μολύνει 5 εκατομμύρια παγκοσμίως "ένα απλό κρύωμα", βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται από την έναρξη της πανδημίας. Τον Μάρτιο, αρνήθηκε ότι ο ίδιος είχε μολυνθεί αφού στενοί συνεργάτες του βγήκαν θετικοί. "Η Βραζιλία έχει κάποιο πρόβλημα, χωρίς αμφιβολία", δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, λέγοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης πτήσεων από τη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.