Ο Jair Bolsonaro χρησιμοποιεί τον κορονοϊό για να εξοντώσει τον Αμαζόνιο

Ιδανικό προκάλυμμα για ένα έγκλημα ενάντια στο περιβάλλον.

"Βρισκόμαστε στην αυγή μίας γενοκτονίας" δήλωνε φανερά θορυβημένος, πριν από μερικές μέρες στην Guardian, ο διάσημος Βραζιλιάνος φωτορεπόρτερ Sebastiao Salgado. Ο Salgado, που εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες καταγράφει τη ζωή των ιθαγενών πληθυσμών της χώρας του, συγκεντρώνει υπογραφές έτσι ώστε οι τελευταίοι να προστατευτούν από τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν τόσο εκείνοι όσο και ο Αμαζόνιος. Ποιος τους απειλεί; Ο κορονοϊός, η κλιματική αλλαγή και -κυρίως- οι απάνθρωπες αλλά και εγκληματικά επικίνδυνες για το περιβάλλον τακτικές που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, τα δάση του Αμαζονίου που ανήκουν γεωγραφικά στη Βραζιλία έχουν αποψιλωθεί κατά 51% περισσότερο σε σχέση με το 2019, όπως μας ενημερώνει το εξειδικευμένο Climate Home News. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από δορυφορικές φωτογραφίες και σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή πρόβλεψη για βροχόπτωση ανάμεσα σε Μάιο και Οκτώβριο δημιουργούν ένα κυριολεκτικά εύφλεκτο σκηνικό. Δυστυχώς, δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ο Αμαζόνιος κάηκε ολοσχερώς προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Jair Bolsonaro χρησιμοποιεί τον κορονοϊό για να εξοντώσει τον Αμαζόνιο

Η επικίνδυνη στρατηγική που επιλέγει ο Bolsonaro υποθηκεύει το  μέλλον όλων μας

Πώς και γιατί όμως παρουσιάζεται αυτό το σκηνικό, λίγους μήνες μετά την τρομερή περιβαλλοντική καταστροφή και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού; Ο Bolsonaro που δεν έχει κρύψει την απέχθειά του για τους ιθαγενείς, την αδιαφορία του απέναντι στην κλιματική αλλαγή αλλά και το πόσο λίγο υπολογίζει τη δημόσια υγεία (σ.σ: είναι μνημειώδης η αρχική αδιαφορία που επέδειξε απέναντι στον κίνδυνο του SARS-COV-2), φαίνεται ότι εδώ και καιρό κατεργάζεται ένα καταστροφικό πλάνο.

Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2019, μέσα από δικό του διάταγμα, έδωσε σε αγρότες το δικαίωμα να αποψιλώσουν 2,500 εκτάρια σε δασικές περιοχές που ανήκουν στο βραζιλιάνικο κράτος. Σίγουρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι -όπως και οι ιθαγενείς πληθυσμοί- είναι συνήθως πάμφτωχοι και πρέπει να επιβιώσουν με κάποιον τρόπο. Η επικίνδυνη στρατηγική, όμως, που επιλέγει ο Bolsonaro υποθηκεύει το  μέλλον όλων· τόσο των αγροτών και των ιθαγενών όσο και το δικό μας.

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, ο κορονοϊός φαίνεται να λειτουργεί ως το τέλειο προκάλυμμα για το περιβαλλοντικό έγκλημα που είναι διατεθειμένος να διαπράξει. Οι ιδιάζουσες συνθήκες του δίνουν την τέλεια ευκαιρία για να παρακάμψει ενοχλητικούς κανόνες και ενοχλητικές φωνές μέσα από επίσημες διαδικασίες - αφού, σε ανεπίσημο πλαίσιο, χωρίς βέβαια ο ίδιος να συνδέεται άμεσα ή τουλάχιστον να υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο, όσοι διαφωνούν τραμπουκίζονται, προπηλακίζονται, εκφοβίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις όπως o Zezico Guajajara, ιθαγενής καθηγητής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των φυλών, δολοφονούνται.


Απειλούνται και από τον κορονοϊό - καθώς εργάτες που αποψιλώνουν τα δάση μεταφέρουν μαζί τους τον SARS-COV-2 μολύνοντας ανθρώπους που βρίσκονται παραδοσιακά στις ομάδες υψηλού κινδύνου.


Δεν έχει περάσει πολύς καιρός (22 Απριλίου) από όταν ο FUNAI, ο οργανισμός της Βραζιλίας που είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές σχετικά με τους ιθαγενείς πληθυσμούς του Αμαζονίου, εξέδωσε έναν κανονισμό που λύνει τα χέρια στους καταπατητές της γης των ιθαγενών. Μάλιστα, το σωματείο εργαζομένων του οργανισμού πήρε ξεκάθαρη θέση: "Ο FUNAI μετατρέπεται σε συμβολαιογράφο για εργολάβους και καταπατητές του Αμαζονίου". Το αυτί, όμως, του Jair Bolsonaro δε φαίνεται να ιδρώνει όσο καθαιρεί επιστημονικούς υπευθύνους και σκληραίνει τη στάση του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sebastião Salgado (@sebastiaosalgadoofficial) on

Το τι ακριβώς θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, μοιάζει δυστυχώς προδιαγεγραμμένο όπως δείχνουν και οι επιστημονικές προβλέψεις. Στο ενδιάμεσο, όμως, τόσο ο Αμαζόνιος όσο και οι ιθαγενείς που κατοικούν σε αυτόν εδώ και χιλιετίες κινδυνεύουν όπως ακριβώς κινδύνεψαν όταν οι κονκισταδόροι έφτασαν για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική.

Δε χάνουν απλά τη γης τους, δεν απειλείται η ζωή τους μονάχα από την ωμή χρήση βίας μαφιόζων που έχουν ενδυθεί τα ρούχα εργολάβων.  Απειλούνται και από τον κορονοϊό - καθώς εργάτες που αποψιλώνουν τα δάση μεταφέρουν μαζί τους τον SARS-COV-2 μολύνοντας ανθρώπους που βρίσκονται παραδοσιακά στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν πρόσβαση στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι ζωές τους είναι μάλλον φτηνές για τον Bolsonaro και τους οπαδούς των τακτικών του.


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.