Στην Βραζιλία επιμένουν στις δοκιμές υδροξυχλωροκίνης

Jair Bolsonaro, όπως λέμε Donald Trump.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι συνεχίζει να συνιστά τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του νέου κορονοϊού, παρά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) να αναστείλει προσωρινά τις κλινικές δοκιμές με το σκεύασμα αυτό για προληπτικούς λόγους.

"Παραμένουμε πολύ ήρεμοι και γαλήνιοι — και δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση" των συστάσεων που έγιναν, διαβεβαίωσε η Μάιρα Πινιέιρου, στέλεχος του υπουργείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπραζίλια.

Έπειτα από την έντονη πίεση που άσκησε ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, της χώρας που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έγγραφο το οποίο συνιστούσε τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ήπιες περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, παρά την έλλειψη πειστικών τεκμηρίων για την αποτελεσματικότητα τους.

Η απόφαση πυροδότησε θύελλα επικρίσεων από πλευράς της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας.

Ο ΠΟΫ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αναστέλλει "προσωρινά" τις κλινικές δοκιμές με την υδροξυχλωροκίνη που γίνονταν σε συνεργασία με εταίρους του σε διάφορες χώρες, για προληπτικούς λόγους.

Κατέληξε στην απόφαση αυτή το Σάββατο, μετά τη δημοσίευση μελέτης την προηγουμένη στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία χαρακτηρίζεται αναποτελεσματική, αν όχι βλαπτική, η καταφυγή στη χλωροκίνη και παράγωγά της, όπως είναι η υδροξυχλωροκίνη, εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Με 23.473 θανάτους επί συνόλου 374.878 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, η Βραζιλία είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ο Bill Gates ανησυχεί για τη "σκοτεινή εποχή" που έρχεται

Ο Bill Gates προειδοποιεί ότι κρίσιμοι δείκτες προόδου υποχωρούν και ότι οι αποφάσεις των επόμενων ετών θα καθορίσουν αν ο κόσμος θα προλάβει μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Οι αλλαγές που έρχονται στο σύστημα πληρωμών IRIS από τις 15 Ιανουαρίου

Το σύστημα άμεσων πληρωμών εξελίσσεται και επηρεάζει τον τρόπο που κινούνται τα χρήματα στην Ελλάδα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Έφυγε από τη ζωή ο Bob Weir, συνιδρυτής των Grateful Dead

Ο Bob Weir, ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών. Ο θρύλος των Grateful Dead που επανακαθόρισε την αμερικανική ροκ με την κιθάρα του, αποχαιρέτησε τον κόσμο αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά 60 ετών.

Αυτό είναι το πιο ανθεκτικό φυτό εκεί έξω - Aν του βάλεις φωτιά, δεν καίγεται

Υπάρχει φυτό που 'φτύνει' τους σπόρους του σα σφαίρες, κάποια ζώα γνωρίζουμε επίσης ότι φωσφορίζουν, γενικά η φύση είναι αποτέλεσμα μικρών αλλά εντυπωσιακών θαυμάτων που εξηγούνται μέσω της επιστήμης.

Ένα πολύ επικίνδυνο ηφαίστειο είναι πιθανό να εκραγεί σύντομα

Ένα υποθαλάσσιο γεωλογικό φαινόμενο στον Ειρηνικό απασχολεί ξανά τους επιστήμονες. Τα δεδομένα δείχνουν έντονη δραστηριότητα, αλλά η πραγματική του σημασία δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών. Ο θρυλικός Γιάγκος Δράκος από τη σειρά Λάμψη είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του, σπάνια εμφάνιση ως ηθοποιός στην ταινία του Χρήστου Μασσαλά, Broadway.