Μια ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στον τρίτο σταθμό της Αστυνομίας στη Μινεάπολη αμέσως μετά τις 11 μ.μ. την Πέμπτη όπως γράφει η Washigton Post, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον άδικο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, ενώ οι διαδηλωτές έσπασαν τις πόρτες και μπήκαν στο σταθμό καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν παντού.

Έξω, δεκάδες άλλοι ξεκίνησαν πυροτεχνήματα και φώναζαν σε μεγάφωνα, φωνάζοντας "Χωρίς Δικαιοσύνη, Χωρίς Ειρήνη".

Η πράξη αυτή ήταν η τελευταία σε μια ημέρα κατά την οποία μια πορεία εκατοντάδων ατόμων παρέμεινε ειρηνική ενώ απαιτούσε τη σύλληψη τεσσάρων -απολυμένων πλέον- αστυνομικών σε μια υπόθεση που προκάλεσε οργή σε εθνικό επίπεδο.

Το βίντεο που έχει σοκάρει όλο τον κόσμο κατέγραψε έναν λευκό αστυνομικό τη Δευτέρα να πιέζει και να σκοτώνει με το γόνατό του στο λαιμό έναν αφροαμερικανό άνδρα.  Το όνομά του ήταν Τζορτζ Φλόιντ. Το πρόσωπό του που έχει κατακλύσει τα social media καθώς και η φράση που επαναλάμβανε: "Δεν μπορώ να αναπνεύσω". Η φράση αυτή έγινε μέσα σε μια μέρα σύνθημα κατά της αστυνομικής βίας και των διακρίσεων σε βάρος των μαύρων.

Τα οκτώ συγκλονιστικά λεπτά που το θύμα εκλιπαρούσε

Δεν έκανα τίποτα, δε μπορώ να αναπνεύσω, σας παρακαλώ, κάποιος να με βοηθήσει, δε μπορώ να αναπνεύσω αστυνομικέ, ήταν τα λόγια που επαναλάμβανε επί οκτώ ολόκληρα λεπτά ο Τζορτζ Φλόιντ στον ατάραχο αστυνομικό με το χέρι στην τσέπη που τον πίεζε στο λαιμό. Τα βίντεο των περαστικών δείχνουν ότι ο Φλόιντ όχι μόνο δεν ήταν επικίνδυνος, αλλά δεν άσκησε καμία βία.

Τα οκτώ αυτά λεπτά που έκαναν το γύρο του κόσμου ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας και των ρατσιτσικών διακρίσεων.

Δεν έχουν ακόμα απαγγελθεί κατηγορίες

Όπως ανέφεραν ομοσπονδιακοί και τοπικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να ερευνούν, ενώ ο κυβερνήτης της Μινεσότα Tim Walz (D) ενεργοποίησε την κρατική φρουρά της πολιτείας για να ανταποκριθεί σε αναταραχές, συμπεριλαμβανομένων βίαιων συγκρούσεων και κατεδαφίσεων κτιρίων, στην περιοχή Twin City.

Τοπικοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει κατηγορίες εναντίον των εμπλεκόμενων αξιωματικών, αλλά τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη το απόγευμα ότι καθιστούν την έρευνα για τον θάνατο του Φλόιντ ύψιστη προτεραιότητα.Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης κάλεσε την Πέμπτη το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει εάν ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν μέρος ενός "προτύπου ή πρακτικής αντισυνταγματικής συμπεριφοράς" από το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης.

Ο δήμαρχος του Σεν Πολ ζήτησε από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι μέσα σε μια "ταχέως εξελισσόμενη" έκρυθμη κατάσταση στην πρωτεύουσα. Η οικογένεια του Φλόιντ θα ζητήσει μια ανεξάρτητη αυτοψία του σώματός του, επειδή δεν εμπιστεύεται τους αξιωματούχους της πόλης της Μινεάπολης, δήλωσε την Πέμπτη ένας δικηγόρος της οικογένειας στο CNN.

Επεισόδια, πλαστικές σφαίρες και χάος

Η πυροσβεστική είχε κάνει λόγο για 16 εμπρησμούς κτιρίων τη νύχτα της Τετάρτης. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα στείλει την Εθνοφρουρά να "κάνει τη δουλειά όπως πρέπει" αν ο δήμαρχος της Μινεάπολης δεν καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση. "Όταν αρχίζει λεηλασία, αρχίζουν και τα πυρά", διεμήνυσε.

Τα νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν παρότι ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ κήρυξε νωρίτερα χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά στην πολιτεία Μινεσότα για την αποκατάσταση της τάξης, μετά τα επεισόδια στις προηγούμενες διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία.

Η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της "έκτακτης ανάγκης", σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος Τραμπ "αγανάκτησε" όταν είδε το βίντεο της τραγωδίας, διαβεβαίωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι. "Σήκωσε αμέσως το τηλέφωνο" και πήρε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) για να εξασφαλίσει ότι θα αρχίσει άμεσα να διενεργεί έρευνα για την υπόθεση, αφηγήθηκε η ίδια, λέγοντας πως ο αρχηγός του κράτους "θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη". Η Δημοκρατική πρόεδρος Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε από τη δική της πλευρά "φόνο" τον θάνατο του Φλόιντ.

Μακρά σειρά δολοφονιών

"Οι αστυνομικοί αυτοί πρέπει να συλληφθούν αμέσως", έκρινε ο Φιλονίζ Φλόιντ σε εμφάνισή του στο CNN με δάκρυα στα μάτια, κρίνοντας πως θα έπρεπε να τους επιβληθεί η θανατική ποινή για φόνο, αυτόν του αδελφού του. Ερωτηθείς για τις βίαιες διαδηλώσεις, είπε ότι "θα ήθελα να είναι ειρηνικές", αλλά πρόσθεσε πως δεν μπορεί να "αναγκάσει" κανέναν να συμμορφωθεί, καθώς όλοι έχουν δει "αρκετούς μαύρους να πεθαίνουν".

Η υπόθεση θυμίζει στους περισσότερους εκείνη τη Έρικ Γκάρνερ, του μαύρου που είχε πεθάνει από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, "δεν μπορώ να αναπνεύσω", που έχει μετατραπεί σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter ("Οι ζωές των μαύρων μετράνε").Εξάλλου — πάλι στη Μινεσότα — το 2016 ένας μαύρος οδηγός, ο Φιλάντο Καστίλ, έπεσε κατά τη διάρκεια συνηθισμένου ελέγχου από την αστυνομία μπροστά στα μάτια της συντρόφου και ενός μικρού κοριτσιού.

Οι αστέρες του αθλητισμού αντιδρούν έντονα

Ο πρώην αστέρας του αμερικάνικου φούτμπολ Κόλιν Κάπερνικ, που είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ για τη διαμαρτυρία του — γονάτιζε — κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν από τους αγώνες και μπήκε στη μαύρη λίστα του NFL, τάχθηκε χθες υπέρ των διαδηλωτών που αξιώνουν να αποδοθεί δικαιοσύνη. "Όταν η πολιτισμένη συμπεριφορά οδηγεί στον θάνατο, η μοναδική λογική αντίδραση είναι η εξέγερση", έγραψε ο Κάπερνικ, 32 ετών, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πέραν του Κάπερνικ, υπήρξαν πολύ ακόμη αστέρες του αθλητισμού που αντέδρασαν, όπως ο μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς. "Να γιατί", έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram, κάτω ένα μοντάζ με τις φωτογραφίες του λευκού αστυνομικού με το γόνατο στον σβέρκο του Φλόιντ και του Κάπερνικ γονατισμένου πριν από ένα ματς. "Καταλάβατε τώρα;", πρόσθεσε ο ηγέτης των Lakers του Λος Άντζελες. Αλλά και ο θρύλος της ίδιας ομάδας Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον κατήγγειλε τη "δολοφονία" του Φλόιντ.

Ο πρώην παίκτης των Bulls και νυν προπονητής των Golden State Warriors Στιβ Κερ, που παίρνει συχνά τα τελευταία χρόνια δημόσια θέση για κοινωνικά ζητήματα στη χώρα του, συμφωνεί με τον Μάτζικ. "Αυτό είναι φόνος. Αποκρουστικό. Σοβαρά, τι έχει πάει στραβά με μας;" έγραψε, επιλέγοντας να πληκτρολογήσει τη λέξη "μας" με κεφαλαία γράμματα ("US"), ώστε να υπάρχει κι άλλη ανάγνωση της φράσης ("τι έχει πάει στραβά με τις ΗΠΑ").

Από: thetoc.gr


κεντρική φωτογραφία Getty Images