Τι κάνει σήμερα ο Travis Kalanick, ο ιδρυτής της Uber

Ύστερα από δεκάδες σκάνδαλα ο 42χρονος έχει ξεκινήσει μία καινούργια καριέρα στην Κίνα.

Όταν η καριέρα ενός μπασκετμπολίστα φτάσει στο τέλος της (ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα φουσκώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό) υπάρχει το "νεκροταφείο ελεφάντων" που λέγεται Κίνα. Τώρα τελευταία όμως η μόδα έχει περάσει από τον αθλητισμό και στον κόσμο των επιχειρήσεων: ο Travis Kalanick, ιδρυτής της Uber που αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγα χρόνια πριν από το τιμόνι της εξαιτίας δεκάδων διαφορετικών σκανδάλων, έχει ξεκινήσει μία νέα ζωή στην Άπω Ανατολή.

Κατηγορίες για εργασιακό περιβάλλον που ουσιαστικά επέτρεπε τη σεξουαλική παρενόχληση σε καθημερινή βάση

"Move fast and breaks things”, η γνωστή φράση ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή του. Είναι άλλωστε μία στρατηγική που λατρεύουν οι μαθητευόμενοι μάγοι της Σίλικον Βάλλεϋ χωρίς να λογαριάσουν τις παράπλευρες απώλειες. Τι έκανε η Uber; Κατάφερε εκμεταλλευόμενη κάποια νομικά κενά και τη χρόνια δυσαρέσκεια του κοινού απέναντι στον κλάδο των ταξί να γονατίσει ένα επάγγελμα με παράδοση πολλών δεκαετιών στο όνομα της τεχνολογίας και της εξέλιξης. Το έκανε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με τεράστια οικονομικά οφέλη. Ο Travis Kalanick μπορεί να υπερηφανεύεται (;) πως υπήρξε το ιθύνων νους πίσω από αυτό το επιχειρηματικό πλάνο που έφερε μία startup να είναι συνώνυμη με την έννοια των μεταφορών ανά τον κόσμο.

Τι κάνει σήμερα ο Travis Kalanick, ο ιδρυτής της Uber

Καθώς, λοιπόν, ζούμε σε ελεύθερη αγορά το αν η Uber λειτούργησε ή όχι ηθικά αποτελεί περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση παρά πραγματικό ερώτημα. Άλλωστε οι επενδυτές δεν έδειχναν να είναι ενοχλημένοι από τον τρόπο που ενεργούσε -το αντίθετο μάλιστα, αφού η στρατηγική "move fast and break things” φαινόταν να δουλεύει ρολόι. Ήταν άλλοι οι λόγοι και τα σκάνδαλα που τους οδήγησαν να πιέσουν τον Kalanick να παραιτηθεί.

Παράτυπες πιέσεις στους οδηγούς της Uber για να δεχθούν μειώσεις, τρομερές κόντρες με πόλεις και κράτη ανά τον κόσμο (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας όπου η εταιρεία διέκοψε την παρουσία της), εξέγερση του κλάδου των ταξί, κατηγορίες για πολύ κακές συνθήκες εργασίας και -κυρίως- ένα εργασιακό περιβάλλον που ουσιαστικά επέτρεπε τη σεξουαλική παρενόχληση σε καθημερινή βάση. Αυτό το τελευταίο φαίνεται να ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους επενδυτές και ανάγκασε τον Kalanick να δει ην πόρτα της εξόδου τον Ιούλιο του 2017.

Travis Kalalnick 3

Μέχρι το 2030 η αξία του kitchen sharing θα αγγίξει τα 360 δισ. παγκοσμίως

Σήμερα ο 42χρονος δισεκατομμυριούχος entrepreneur έχει επανεμφανιστεί δριμύτερος με μία πολύ παράξενη ιδέα. Ο ίδιος δήλωσε ότι ασχολείται με το kitchen cloud και έχει στόχο να κατακτήσει τις αγορές της Ασίας και συγκεκριμένα της Κίνας. Τι είναι αυτό; Επί της ουσίας, πρόκειται για την startup CloudKitchens, με έδρα το Λος Άντζελες και CEO τον Kalanick. Εξειδικεύεται στην οικονομία διαμοιρασμού στον χώρο της εστίασης ή σε πιο απλά ελληνικά, όποιος θέλει να στήσει ένα μικρό φαγάδικο χωρίς τραπέζια για να κάνει delivery ή take away μπορεί να το πραγματοποιήσει μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Μπορεί δηλαδή να νοικιάσει έναν τέτοιον χώρο, ο οποίος έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, και να τον μοιραστεί με κάποιους άλλους ώστε να του έρθει φθηνότερος.

Το kitchen sharing είναι γεγονός. Γιατί όμως έχει βάλει στόχο την Άπω Ανατολή; Φαίνεται ότι τα εστιατόρια στις μεγάλες αγορές της Ασίας (Κίνα, Ινδία) δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με αποτέλεσμα να ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το κόστος τους. Έτσι ήδη υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες που ασχολούνται με το kitchen sharing. Αυτήν την στιγμή πρόκειται για μία επιχειρηματική δραστηριότητα αξίας περίπου 35 δισ. δολαρίων, οι προβλέψεις όμως κάνουν λόγο για εκτόξευση: μέχρι το 2030 η αξία της θα έχει δεκαπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 360 δισ. δολάρια.

Travis Kalanick 5

Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις του Kalanick στον τομέα ανέρχονται στα 150 εκ. δολάρια, τα οποία έδωσε για να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της City Storage Systems (θυγατρική της οποίας είναι η CloudΚitchens). Κανείς δεν είναι σίγουρος αν ο πρώην CEO της Uber, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια, θα τα καταφέρει κι αυτήν την φορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο Kalanick κάποτε μετέτρεψε ένα απλό app για να παίρνεις "ταξί" σε μία εταιρεία αξίας 120 δισ. δολαρίων. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και με την CloudKitchens; Ίσως η Κίνα αποδειχθεί μία τεράστια ευκαιρία για μία νέα καριέρα - ακριβώς το αντίθετο από ό,τι συμβαίνει στο μπάσκετ δηλαδή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης