Το Bitcoin δέχθηκε πιέσεις και την περασμένη εβδομάδα, καθώς μαίνονται οι φόβοι για μια πιθανή ύφεση, επιβαρύνοντας τις αγορές. Η τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος σκαρφάλωσε πάλι πάνω από τα 20.000 δολάρια, ωστόσο δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική της, την ώρα που κάποιοι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να πουν ότι το Bitcoin έπιασε ήδη "πάτο", ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι βλέπουν μπροστά τους μια "τεράστια ευκαιρία".

Τι σημαίνει η αύξηση του κόστους για την "εξόρυξη" ενός Bitcoin

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της JPMorgan προειδοποίησαν ότι το κόστος για την "εξόρυξη" ενός Bitcoin έχει μειωθεί άνω των 10.000 δολαρίων μέσα σε έναν μήνα. Οι ίδιοι πιστεύουν πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να σβήσει 160 δισ. δολάρια από τη κεφαλαιοποίηση του Bitcoin που αγγίζει τα 400 δισ. δολάρια.

"Το κόστος παραγωγής ερμηνεύεται από ορισμένους παράγοντες της αγοράς ως το κατώτερο όριο του εύρους τιμών του Bitcoin σε μια bear market", τόνισαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου.

Το κόστος για την "εξόρυξη" ενός bitcoin έχει υποχωρήσει από τις 24.000 δολάρια στις αρχές Ιουνίου σε περίπου 13.000 δολάρια, όπως εκτιμά η JPMorgan, "αφού καθοδηγείται από τη μείωση χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον δείκτη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Cambridge Bitcoin (CBECI)". Η μείωση του κόστους στις 13.000 δολάρια μπορεί να σηματοδοτήσει μια βαθύτερη "βουτιά" της τιμής –κατά 35%– από τα σημερινά επίπεδα των 20.000 δολαρίων.

Από τις αρχές Ιουνίου, όταν το Bitcoin έχασε το επίπεδο στήριξης των 30.000 δολαρίων, η τιμή του κυμαίνεται πέριξ των 20.000 δολαρίων, ασκώντας πίεση στις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Το ψυχολογικό όριο των 20.000 δολαρίων είναι σημαντικό, καθώς αποτέλεσε το peak της ανοδικής πορείας του Bitcoin στα τέλη του 2017.

"Η μείωση του κόστους παραγωγής –αν και προσφέρει μεγαλύτερα κέρδη στους εξορύκτες αποκλιμακώνοντας παράλληλα τις πιέσεις που τους ασκούνται για να πουλήσουν χαρτοφυλάκια σε Bitcoin και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους– μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές του κρυπτονομίσματος", σχολίασαν οι αναλυτές.

Αυτή η τελευταία προειδοποίηση της JPMorgan έρχεται έναν μήνα μετά την εκτίμηση της τράπεζας ότι οι εξορύκτες Bitcoin –οι οποίοι χρησιμοποιούν υπολογιστές υψηλής ισχύος για την ασφάλεια του δικτύου πληρώνοντας σε ρευστό– ίσως αναγκάζονταν να πουλήσουν τα Bitcoin τους για να καλύψουν το κόστος, κίνηση που μάλλον θα συμπίεζε τις τιμές. 

Μετά το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου, όταν η τιμή του Bitcoin άγγιξε τις 70.000 δολάρια, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου έχει κατρακυλήσει κατά 70%, ακολουθώντας στην κατηφόρα τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο προσπαθούν να τιθασεύσουν το πληθωριστικό ράλι, στον απόηχο της πανδημίας, των lockdown για περιορισμό της διασποράς του ιού, και των πρωτόγνωρων κυβερνητικών μέτρων που λήφθηκαν για να τονωθούν οι οικονομίες. 

"Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο θηριώδες 9,1% σε ετήσια βάση, η πτώση του Bitcoin αντανακλά τις αρνητικές τάσεις που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, με το crypto να έχει συντονίσει τον βηματισμό του με τις παραδοσιακές χρηματαγορές", υπογράμμισε σε σχόλιό του μέσω e-mail ο Matt Senter της Lolli.

"Θα δούμε την τιμή του Bitcoin να αποσυνδέεται από τις παραδοσιακές χρηματαγορές μόνο όταν το ψηφιακό νόμισμα γίνει αποδεκτό και υιοθετηθεί –από μεγαλύτερες μάζες– όχι απλά ως αποθηκευτικό μέσο αξίας, αλλά ως μέσο πληρωμής και ως παράγοντας ενδυνάμωσης των παραδοσιακών νομισματικών μας συστημάτων", πρόσθεσε ο ίδιος.

Από: Capital.gr