Η μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη όλων των εποχών σε βίντεο

Ήταν το φθινόπωρο του 1961 όταν οι Σοβιετικοί συντάραξαν τον πλανήτη με τις δοκιμές τους. Ας ελπίσουμε να μη συμβεί το ίδιο με τη Ζαπορίζια.

Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Fat Boy, Ατόλη Μουρουρόα. Οι πυρηνικές επιθέσεις των Η.Π.Α ενάντια στην Ιαπωνία -οι μοναδικές επιθέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας με τέτοια όπλα- καθώς και οι πυρηνικές δοκιμές των Αμερικανών είναι αρκετά γνωστές στο ευρύ κοινό. Τι όμως συνέβαινε με το έτερο αντίπαλο δέος κατά τη μακριά περίοδο του Ψυχρού Πολέμου; Προφανώς, και οι Σοβιετικοί φρόντιζαν να δοκιμάζουν τις εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές που είχαν στην κατοχή τους.

Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα και κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε πάνω στη Γη ανήκει στη Σοβιετική Ένωση. Η Tsar Bomb (ή πιο σωστά Tsar Bomba όπως την αποκάλεσαν στα Ρωσικά) κατέχει ακόμη την πρωτιά μετά από πολλές δεκαετίες πυρηνικών δοκιμών. Το πιο εντυπωσιακό; Η Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δημοσίευσε πρόσφατα ένα ντοκιμαντέρ (σ.σ: με αγγλικούς υπότιτλους) που καταγράφει σε βίντεο τη μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη όλων των εποχών.

Η ιστορία πίσω από την Tsar Bomba

30 Οκτωβρίου 1961 ή αλλιώς η μέρα που το πυρηνικό μανιτάρι της Tsar Bomba έγινε ορατό ακόμη και 1000 χλμ μακριά - περίπου όσο η απόσταση που διανύει κανείς για να φτάσει στα σύνορα του Έβρου από την Αθήνα. Η κατασκευή της ήταν μία παραγγελία του Γενικού Γραμματέα Nikita Krushchev ήδη από τον Ιούλιο του ίδιου έτους και σκοπό είχε να κάνει μία επίδειξη ισχύος απέναντι στους Αμερικανούς, οι οποίοι ήταν δεδομένο πως παρακολουθούσαν έστω off the record, στα κρυφά και μέσω κατασκόπων.

Τα νούμερα που θα ακολουθήσουν ζαλίζουν. Πριν, όμως, φτάσουμε εκεί καλό είναι να σταθούμε στο γεγονός ότι η ονομασία της μεγαλύτερης πυρηνικής βόμβας όλων των εποχών παίδεψε αρκετά τους αξιωματούχους. Τα ονόματα "Κανόνι του Τσάρου" και "Καμπάνα του Τσάρου" είχαν πέσει στο τραπέζι - την ίδια ώρα που η κωδική ονομασία που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν "JOE 111". Η πιο επιτυχημένη προσωνυμία όμως ήταν αυτό που ακουγόταν ανεπίσημα και σαν παρατσούκλι στους διαδρόμους της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας: "Η μητέρα του Κούζμα", έναν ιδιωματισμό, δηλαδή, που χρησιμοποιούν όσοι μιλούν Ρωσικά όταν θέλουν να πουν "θα σας δείξουμε εμείς".

Η μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη όλων των εποχών σε βίντεο
H Tsar Bomba, η πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα που κατασκευάστηκε ποτέ.

Το πυρηνικό μανιτάρι έφτασε σε ύψος 64 χλμ. και έγινε ορατό από 1000 χλμ. μακριά

Το αρχιπέλαγος της Νόβαγια Ζεμλιά στον Αρκτικό Ωκεανό επιλέχθηκε για να γίνει η δοκιμή όσο πιο μακριά γίνεται από τις κατοικημένες περιοχές της αχανούς Σοβιετικής Ένωσης. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι μηχανικοί είχαν κατασκευάσει μία βόμβα με ισχύ 50 μεγατόνων. Ένα όπλο, με άλλα λόγια, που έκανε την αντίστοιχη πυρηνική δοκιμή των Η.Π.Α στο Castle Bravo το 1954 όπου δοκιμάστηκε βόμβα 15 μεγατόνων να μοιάζει με νάνο.

Για να καταφέρουν οι Σοβιετικοί να μεταφέρουν την υπερμεγέθη πυρηνική βόμβα (8 μέτρα μήκος, 27 τόνους βάρος) χρειάστηκε να γίνουν ειδικές τροποποιήσεις σε ένα βομβαρδιστικό Tupolev Tu-95. Μόνο το αλεξίπτωτο που θα τη μετέφερε μέχρι το έδαφος ζύγιζε κοντά στον έναν τόνο. Τελικά, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το βομβαρδιστικό παραλίγο να καταρριφθεί από το ωστικό κύμα. 

Η μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη όλων των εποχών σε βίντεο

Το πυρηνικό μανιτάρι έφτασε σε ύψος 64 χλμ. και έγινε ορατό από 1000 χλμ. μακριά. Υπάρχουν καταγραφές που αναφέρουν ότι η θερμότητα που εξέπεμψε η έκρηξη έγινε αισθητή ακόμα και 270 χλμ. μακριά ενώ όποιος ήταν αρκετά άτυχος να βρεθεί σε ακτίνα 100 χλμ.  κινδύνεψε με εγκαύματα τρίτου βαθμού. Ευτυχώς, ποτέ ξανά μετά από αυτή τη δοκιμή δεν επαναλήφθηκε κάτι αντίστοιχο. Μάλιστα, αν η Σοβιετική Ένωση είχε ρίξει μία τέτοια βόμβα σε πυκνοκατοικημένο εχθρικό έδαφος θα είχε προκαλέσει τον ακαριαίο θάνατο 2,2 εκ. ανθρώπων και ανυπολόγιστες συνέπειες που θα διαρκούσαν για δεκαετίες.

Από το 1963 και ύστερα, ιδιαίτερα μετά από μία τροποποίηση στους εσωτερικούς κανονισμούς της Σοβιετικής Ένωσης, τίποτα παρόμοια δε δοκιμάστηκε ξανά πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη Γη. Λέγεται πως όσοι βρέθηκαν στις νήσους που ορίζουν το αρχιπέλαγος της Νόβαγια Ζεμλιά αντίκρισαν ένα έδαφος που έμοιαζε με πάγο που είχε λιώσει και στη συνέχει είχε παγώσει ξανά.


Όλα μπορούν να διαλυθούν μέσα σε μία στιγμή. Απλά χρειάζεται κάποιος παρανοϊκός ηγέτης ή ένας φανατισμένος στρατιωτικός να πατήσει το κόκκινο κουμπί.


Η ανάμνηση της καταστροφικής δύναμης της Tsar Bomba παραμένει μέχρι σήμερα και μάλιστα υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο. Σήμερα, που ο πυρηνικός αφοπλισμός είναι ακόμα δυστυχώς ένα απατηλό όνειρο και στο επικίνδυνο παιχνίδι της πυρηνικής ενέργειας έχουν μπει και άλλες χώρες, τέτοιου τύπου ντοκουμέντα μας υπενθυμίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουμε. Όλα μπορούν να διαλυθούν μέσα σε μία στιγμή. Απλά χρειάζεται κάποιος παρανοϊκός ηγέτης ή ένας φανατισμένος στρατιωτικός να πατήσει το κόκκινο κουμπί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη ευθεία επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι σειρήνες, οι εκρήξεις και οι διπλωματικές αντιδράσεις.