Mία τεράστια λίμνη εξαφανίστηκε από την Ανταρκτική

O δορυφόρος κατέγραψε εικόνες που δείχνουν ότι εξαφανίστηκε και η αιτία είναι αυτή που νομίζεις.

Το Amery Ice Shelf είναι μία πολύ γνωστή περιοχή στην Ανταρκτική, από την οποία το χειμώνα του 2019 δορυφόρος ανίχνευσε την ξαφνική εξαφάνιση μιας λίμνης. Η χωρητικότητά της της εν λόγω λίμνης στην Ανταρκτική ήταν πραγματικά τεράστια, περιείχε περίπου 600-750 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα διπλάσια ουσιαστικά του όγκου που περιέχει το περίφημο San Diego Bay. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λίμνη στο φράγμα πάγου Amery βρισκόταν σε σημείο όπου ο πάγος έχει πάχος περισσότερα από 1.400 μέτρα.

Η αιτία

Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Οι επιστήμονες αμέσως έθεσαν επί τάπητος διάφορα πιθανά ενδεχόμενα που προφανώς έχουν επίσης σχέση με τους βίαιους μετασχηματισμούς που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. "Πιστεύουμε ότι το βάρος του συσσωρευμένου νερού σε αυτήν τη βαθιά λίμνη άνοιξε μια ρωγμή στον πάγο κάτω από τη λίμνη, με αποτέλεσμα το νερό να αποστραγγιχθεί στον ωκεανό", δήλωσε ο Roland Warner, ο επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εκκένωσης, η πλατφόρμα ανυψώθηκε περίπου 36 μέτρα. Η τήξη της επιφάνειας της Ανταρκτικής αναμένεται να διπλασιαστεί από τώρα έως το 2050, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα των φραγμάτων πάγου και επηρεάζοντας άμεσα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο μυστήριο από εκείνα που συμβαίνουν στην Ανταρκτική, όπως το ροζ χιόνι που έκανε την εμφάνισή του πριν από λίγο καιρό. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear