Ένα παγόβουνο στο μέγεθος της Εύβοιας κρατά σε αγωνία τον πλανήτη

Τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος παγωμένος όγκος χτυπήσει μία μέρα μία παραθαλάσσια περιοχή;

Στις 4 Νοεμβρίου του 2020, η Guardian προειδοποιούσε με άρθρο της για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πιθανή σύγκρουση ενός παγόβουνου με την Ανταρκτική: Η οικολογία της περιοχής μπορεί να άλλαζε, τα πλοία που περνούσαν από εκεί θα έχαναν μία για πάντα τους συγκεκριμένους θαλασσινούς δρόμους. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια ταινία καταστροφής του Χόλιγουντ αλλά για απτή πραγματικότητα.

Το παγόβουνο με την κωδική ονομασία A-68 έχει άλλωστε μέγεθος (5,800 τ. χλμ) που τρομάζει: Επί της ουσίας, είναι αρκετά μεγαλύτερο από ένα νησί όπως η Εύβοια. Εδώ και τρία χρόνια μάλιστα, έχει "ξεκολλήσει" από την παγωμένη νοτιότερη Ήπειρο της Γης και περιφέρεται στους ωκεανούς σαν τεράστιο άψυχο υπερωκεάνιο.

Αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη πρώτη φορά. Συνέβαινε και στο παρελθόν, απλά όχι τόσο συχνά. Όσο για το μέλλον; Αν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν άμεσα μέτρα για να φρενάρουν την κλιματική αλλαγή, τέτοιες εικόνες θα είναι όλο και πιο συχνές: Στις 22 Δεκεμβρίου του 2020, το A-68A έσπασε στα εξ ων συνετέθη με τα δύο μεγαλύτερα κομμάτια του να μετονομάζονται σε A-68E και A-68F.

Το νησί που πλέει 

Οι πόλοι της Γης γεννούσαν πάντοτε παγόβουνα, απλά στην παρούσα φάση όλα τα επιστημονικά μάτια είναι στραμμένα στην πορεία του A-68A, ενός τεράστιου παγωμένου όγκου που ζυγίζει ένα τρις τόνους. Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει είναι πολλά και δυσεπίλυτα. 


Σήμερα είναι οι πιγκουίνοι και οι φώκιες. Δυστυχώς, σε λίγα χρόνια μπορεί να είμαστε εμείς. Τι θα συμβεί άραγε αν ένα τεράστιο παγόβουνο χτυπήσει μία περιοχή που ζει από την αλιεία;


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύγκρουση του με την Ανταρκτική (17 Δεκεμβρίου), και πιο συγκεκριμένα τη νήσο της Νότιας Γεωργίας που ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία, θα σταματήσει την ξέφρενη πορεία του. Οι συνέπειες όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς η δημιουργία μικρότερων όγκων οι οποίοι αποκολλιούνται από το κεντρικό παγόβουνο μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις και αναταράξεις.

Ένα παγόβουνο στο μέγεθος της Εύβοιας κρατά σε αγωνία τον πλανήτηGETTY IMAGES

Φυσικά, τα ταξίδια των παγόβουνων δεν έχουν μόνο αρνητικό πρόσημο. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι απελευθερώνουν ορυκτά που κάνουν πιο εύφορο τον ωκεανό. Αυτό όμως συμβαίνει κοιτώντας το φαινόμενο μακροσκοπικά και μακροπρόθεσμα. Με μια πιο στενή και πιο βραχυπρόθεσμη ματιά όμως, οι κοινότητες από πιγκουίνους και φώκιες της νήσου Νότιας Γεωργίας κινδυνεύουν άμεσα. Η σύγκρουση με το παγόβουνο θα αλλάξει το οικοσύστημά τους σε δραματικό βαθμό. 

Σήμερα είναι οι πιγκουίνοι και οι φώκιες. Δυστυχώς, σε λίγα χρόνια μπορεί να είμαστε εμείς. Τι θα συμβεί άραγε αν ένα τεράστιο παγόβουνο χτυπήσει μία περιοχή που ζει από την αλιεία; Μήπως τότε θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα ψάχνουμε τα ψάρια με το σταγονόμετρο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.