Ένα παγόβουνο στο μέγεθος της Εύβοιας κρατά σε αγωνία τον πλανήτη

Τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος παγωμένος όγκος χτυπήσει μία μέρα μία παραθαλάσσια περιοχή;

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 05 Ιανουαρίου 2021

Στις 4 Νοεμβρίου του 2020, η Guardian προειδοποιούσε με άρθρο της για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πιθανή σύγκρουση ενός παγόβουνου με την Ανταρκτική: Η οικολογία της περιοχής μπορεί να άλλαζε, τα πλοία που περνούσαν από εκεί θα έχαναν μία για πάντα τους συγκεκριμένους θαλασσινούς δρόμους. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια ταινία καταστροφής του Χόλιγουντ αλλά για απτή πραγματικότητα.

Το παγόβουνο με την κωδική ονομασία A-68 έχει άλλωστε μέγεθος (5,800 τ. χλμ) που τρομάζει: Επί της ουσίας, είναι αρκετά μεγαλύτερο από ένα νησί όπως η Εύβοια. Εδώ και τρία χρόνια μάλιστα, έχει "ξεκολλήσει" από την παγωμένη νοτιότερη Ήπειρο της Γης και περιφέρεται στους ωκεανούς σαν τεράστιο άψυχο υπερωκεάνιο.

Αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη πρώτη φορά. Συνέβαινε και στο παρελθόν, απλά όχι τόσο συχνά. Όσο για το μέλλον; Αν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν άμεσα μέτρα για να φρενάρουν την κλιματική αλλαγή, τέτοιες εικόνες θα είναι όλο και πιο συχνές: Στις 22 Δεκεμβρίου του 2020, το A-68A έσπασε στα εξ ων συνετέθη με τα δύο μεγαλύτερα κομμάτια του να μετονομάζονται σε A-68E και A-68F.

Το νησί που πλέει 

Οι πόλοι της Γης γεννούσαν πάντοτε παγόβουνα, απλά στην παρούσα φάση όλα τα επιστημονικά μάτια είναι στραμμένα στην πορεία του A-68A, ενός τεράστιου παγωμένου όγκου που ζυγίζει ένα τρις τόνους. Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει είναι πολλά και δυσεπίλυτα. 


Σήμερα είναι οι πιγκουίνοι και οι φώκιες. Δυστυχώς, σε λίγα χρόνια μπορεί να είμαστε εμείς. Τι θα συμβεί άραγε αν ένα τεράστιο παγόβουνο χτυπήσει μία περιοχή που ζει από την αλιεία;


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύγκρουση του με την Ανταρκτική (17 Δεκεμβρίου), και πιο συγκεκριμένα τη νήσο της Νότιας Γεωργίας που ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία, θα σταματήσει την ξέφρενη πορεία του. Οι συνέπειες όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς η δημιουργία μικρότερων όγκων οι οποίοι αποκολλιούνται από το κεντρικό παγόβουνο μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις και αναταράξεις.

Ένα παγόβουνο στο μέγεθος της Εύβοιας κρατά σε αγωνία τον πλανήτηGETTY IMAGES

Φυσικά, τα ταξίδια των παγόβουνων δεν έχουν μόνο αρνητικό πρόσημο. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι απελευθερώνουν ορυκτά που κάνουν πιο εύφορο τον ωκεανό. Αυτό όμως συμβαίνει κοιτώντας το φαινόμενο μακροσκοπικά και μακροπρόθεσμα. Με μια πιο στενή και πιο βραχυπρόθεσμη ματιά όμως, οι κοινότητες από πιγκουίνους και φώκιες της νήσου Νότιας Γεωργίας κινδυνεύουν άμεσα. Η σύγκρουση με το παγόβουνο θα αλλάξει το οικοσύστημά τους σε δραματικό βαθμό. 

Σήμερα είναι οι πιγκουίνοι και οι φώκιες. Δυστυχώς, σε λίγα χρόνια μπορεί να είμαστε εμείς. Τι θα συμβεί άραγε αν ένα τεράστιο παγόβουνο χτυπήσει μία περιοχή που ζει από την αλιεία; Μήπως τότε θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα ψάχνουμε τα ψάρια με το σταγονόμετρο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο διχασμός των ΗΠΑ ολοένα και διευρύνεται

Πώς η ανατροπή της περίφημης απόφαση Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να βαθύνει κι άλλο το χάσμα στις ΗΠΑ.

Τι είναι το Upskirting που καταγγέλει το BBC

Έρευνα του BBC οδήγησε στον εντοπισμό άσεμνων φωτογραφιών που τραβούν άντρες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αποχαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον τελευταίο εστέτ των Αθηνών

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και πέθανε στην Αθήνα σήμερα, 25 Ιουνίου. Όσα μεσολάβησαν, ας γίνουν θρύλος.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω

Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις.

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν συνεχώς τα νέα κρούσματα

11.972 μολύνσεις, 2.000 επαναλοιμώξεις, 13 θάνατοι, 86 διασωληνωμένοι.

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις των "27" για την Ουκρανία;

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για "ιστορική στιγμή". Άλλοι όμως βλέπουν ένα "τρομακτικό σόου ανικανότητας".