Μπορεί η κλιματική αλλαγή να αλλάξει την βαρύτητα της Γης;

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι πιστεύεις.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 15 Σεπτεμβρίου 2020

Είναι δυνατόν η δύναμη της βαρύτητας να αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και το κλίμα; Ακούγεται σαν ερώτηση που θα έκανε κάποιο παιδί γυμνασίου για να δεχθεί το ειρωνικό χαμόγελο του καθηγητή του. Όπως όμως εξηγεί το Technology Review του MIT το συγκεκριμένο ερώτημα βγάζει νόημα και είναι τελικά απόλυτα σωστό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Neel V. Patel, εξειδικευμένος συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού που ασχολείται με θέματα που έχουν να κάνουν με το διάστημα και τα οποία τώρα συνδέει με την κλιματική αλλαγή με την οποία είναι αντιμέτωπη ο πλανήτης μας.

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να αλλάξει την βαρύτητα της Γης;

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το βαρυτικό πεδίο της Γης, αυτό δηλαδή το φυσικό φαινόμενο όπου ο πλανήτης ασκεί έλξη στα σώματα, όπως πρώτος διαπίστωσε ο Ισαάκ Νεύτων τον 17ο αιώνα, μπορεί να επηρεαστεί από φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή. Άλλωστε αυτό δεν είναι ίδιο παντού, αφού η επιφάνεια της Γης είναι γεμάτη από εξογκώματα (βουνά) και βυθίσματα (χαράδρες) με συνεπές αποτέλεσμα το βαρυτικό πεδίο σε ορισμένα σημεία να είναι πιο ισχυρό από αλλού.


"Η έρευνα του βαρυτικού πεδίου της Γης επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή από μία τελείως διαφορετική γωνία" εξηγεί ο Patel.


Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον πλανήτη μας αλλά σε κάθε ουράνιο σώμα. Απλά, όπως επισημαίνει ο Patel, η βαρύτητα σε αυτά μπορεί να λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο, ιδιαίτερα σε μικρότερα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη. Ένα πείραμα, μάλιστα, της NASA σε συνεργασία με τη διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας με τίτλο Gravity Recovery and Climate Change έδειξε τον τρόπο με τον οποίο το βαρυτικό πεδίο έχει μειωμένη ένταση στους ωκεανούς, αφού το νερό είναι πολύ λιγότερο συμπαγές σαν υλικό από ότι τα πετρώματα.

βαρύτητα νερό

Τι σχέση τώρα έχουν όλα αυτά με την κλιματική αλλαγή; Ας μιλήσουμε με παραδείγματα: Καθώς οι μάζες νερού στον πλανήτη μας θα αλλάζουν, με κάποιες περιοχές να μεταμορφώνονται σε άνυδρες ερήμους κι άλλες να πλημμυρίζουν, εκτός από τις φανερές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, είναι πιθανό να επηρεάσουν και το βαρυτικό πεδίο της Γης. Κάτι, δηλαδή, που ήδη παρατηρείται σε πολύ κάποιον βαθμό σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα του Gravity Recovery and Climate Change.

"Η έρευνα του βαρυτικού πεδίου της Γης επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή από μία τελείως διαφορετική γωνία" εξηγεί ο Patel, πριν συνεχίσει: "Η υπερθέρμανση της Αρκτικής, για παράδειγμα, προσθέτει μάζες νερού στους ωκεανούς και τη θάλασσα με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο. Τα δεδομένα που έχει συλλέξει το πείραμα Gravity δείχνουν για παράδειγμα ότι τα τελευταία 15 χρόνια η Γροιλανδία έχει χάσει περίπου 260 δισ. τόνους πάγου ενώ αντίστοιχα η Ανταρκτική 140 δισ. τόνους". Η ανθρώπινη δραστηριότητα λοιπόν είναι ικανή να επηρεάσει ακόμα και την βαρύτητα σύμφωνα με την έρευνα.

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα κρυπτονομίσματα που κερδίζουν τους μικροεπενδυτές

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ETFs και τα ΣΜΕ bitcoins και γιατί έχουν την προτίμηση των μικροεπενδυτών.

Τι μας αφήνει η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά φεύγοντας τόσο νωρίς, με μεγάλη αξιοπρέπεια, γενναία και χωρίς μελοδραματισμούς, μας αφήνει ίσως λίγο καλύτερους. Και αυτή είναι η τελευταία της, αλλά σημαντική υπηρεσία στον δημόσιο βίο.

Φόβος για τη συλλοίμωξη από κορονοϊό και γρίπη

Η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.

Η νέα μόδα στο real estate made by πανδημία

O κορονοϊός και οι αλλαγές που επέφερε στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Κορονοϊός: 4.165 νέα κρούσματα

Σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν 4.165 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι και 380 διασωληνωμένοι.

Τι δεν έμαθε ο κόσμος από την πανδημία

Οι αποτυχίες της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία, σύμφωνα με μία σημαντική έκθεση.