Μπορεί η κλιματική αλλαγή να αλλάξει την βαρύτητα της Γης;

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι πιστεύεις.

Είναι δυνατόν η δύναμη της βαρύτητας να αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και το κλίμα; Ακούγεται σαν ερώτηση που θα έκανε κάποιο παιδί γυμνασίου για να δεχθεί το ειρωνικό χαμόγελο του καθηγητή του. Όπως όμως εξηγεί το Technology Review του MIT το συγκεκριμένο ερώτημα βγάζει νόημα και είναι τελικά απόλυτα σωστό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Neel V. Patel, εξειδικευμένος συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού που ασχολείται με θέματα που έχουν να κάνουν με το διάστημα και τα οποία τώρα συνδέει με την κλιματική αλλαγή με την οποία είναι αντιμέτωπη ο πλανήτης μας.

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να αλλάξει την βαρύτητα της Γης;

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το βαρυτικό πεδίο της Γης, αυτό δηλαδή το φυσικό φαινόμενο όπου ο πλανήτης ασκεί έλξη στα σώματα, όπως πρώτος διαπίστωσε ο Ισαάκ Νεύτων τον 17ο αιώνα, μπορεί να επηρεαστεί από φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή. Άλλωστε αυτό δεν είναι ίδιο παντού, αφού η επιφάνεια της Γης είναι γεμάτη από εξογκώματα (βουνά) και βυθίσματα (χαράδρες) με συνεπές αποτέλεσμα το βαρυτικό πεδίο σε ορισμένα σημεία να είναι πιο ισχυρό από αλλού.


"Η έρευνα του βαρυτικού πεδίου της Γης επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή από μία τελείως διαφορετική γωνία" εξηγεί ο Patel.


Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον πλανήτη μας αλλά σε κάθε ουράνιο σώμα. Απλά, όπως επισημαίνει ο Patel, η βαρύτητα σε αυτά μπορεί να λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο, ιδιαίτερα σε μικρότερα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη. Ένα πείραμα, μάλιστα, της NASA σε συνεργασία με τη διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας με τίτλο Gravity Recovery and Climate Change έδειξε τον τρόπο με τον οποίο το βαρυτικό πεδίο έχει μειωμένη ένταση στους ωκεανούς, αφού το νερό είναι πολύ λιγότερο συμπαγές σαν υλικό από ότι τα πετρώματα.

βαρύτητα νερό

Τι σχέση τώρα έχουν όλα αυτά με την κλιματική αλλαγή; Ας μιλήσουμε με παραδείγματα: Καθώς οι μάζες νερού στον πλανήτη μας θα αλλάζουν, με κάποιες περιοχές να μεταμορφώνονται σε άνυδρες ερήμους κι άλλες να πλημμυρίζουν, εκτός από τις φανερές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, είναι πιθανό να επηρεάσουν και το βαρυτικό πεδίο της Γης. Κάτι, δηλαδή, που ήδη παρατηρείται σε πολύ κάποιον βαθμό σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα του Gravity Recovery and Climate Change.

"Η έρευνα του βαρυτικού πεδίου της Γης επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή από μία τελείως διαφορετική γωνία" εξηγεί ο Patel, πριν συνεχίσει: "Η υπερθέρμανση της Αρκτικής, για παράδειγμα, προσθέτει μάζες νερού στους ωκεανούς και τη θάλασσα με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο. Τα δεδομένα που έχει συλλέξει το πείραμα Gravity δείχνουν για παράδειγμα ότι τα τελευταία 15 χρόνια η Γροιλανδία έχει χάσει περίπου 260 δισ. τόνους πάγου ενώ αντίστοιχα η Ανταρκτική 140 δισ. τόνους". Η ανθρώπινη δραστηριότητα λοιπόν είναι ικανή να επηρεάσει ακόμα και την βαρύτητα σύμφωνα με την έρευνα.

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.