Κάνει ζέστη, σωστά; Στην Ελλάδα, ήδη από τους μίνι καύσωνες του Μαΐου καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει πολύ καλά με τη θερμοκρασία στη χώρα. Κι αυτό δεν είναι "απίστευτο κι όμως ελληνικό", αλλά κάτι που συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη. Τι φταίει; Η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, κάτι που υπάρχουν ακόμη πολλοί που είτε το αγνοούν, είτε το αρνούνται.

Getty Images

40° C υπό σκιά, στη Βόρεια Ευρώπη

Πολλές επιστημονικές προβλέψεις, μέχρι πρόσφατα, τοποθετούσαν το έτος 2050 ως τη χρονιά της ακραίας κλιματικής αλλαγής, με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40° C υπό σκιά στη Βόρεια Ευρώπη. Το "τέλος του κόσμου", όμως, φαίνεται να ήρθε νωρίτερα. Την Τρίτη, στο αεροδρόμιο του Χίθροου, στο Λονδίνο, καταγράφηκαν 40,2° C.

Η Γαλλία δεν πάει πίσω, καθώς στα νοτιοδυτικά της χώρας καταγράφονται κι εκεί σαραντάρια. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά από δεκάδες φωτιές που ξέσπασαν μόνες τους και έκαψαν περισσότερα από 10.000 εκτάρια γης.

Τις επόμενες ώρες, το όριο των 40° C αναμένεται να ξεπεραστεί σε κάποια μέρη της Γερμανίας, όπως και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Κι ενώ εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες και έχουμε σχεδόν όλοι τα κλιματιστικά ή τους ανεμιστήρες μας, δεν συμβαίνει το ίδιο στις χώρες που αναφέραμε νωρίτερα, όπου οι θερμοκρασίες άλλες χρονιές, την ίδια εποχή, ήταν 7 βαθμούς κάτω, και δεν υπήρχε ανάγκη για τον σχετικό εξοπλισμό.

> Διάβασε ακόμα: 15 απλές απορίες για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Οι πρώτοι νεκροί

Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές - αρκεί να θυμηθούμε ότι το διαβόητο κύμα ζέστης που χτύπησε τον πλανήτη το 2007 προκάλεσε περισσότερους από 70.000 θανάτους. Αλλά και φέτος, στην Ιβηρική χερσόνησο που χτυπήθηκε πρώτη από το κύμα του καύσωνα, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 47° C, μετράμε ήδη πάνω από 1.000 θύματα

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσφατα οι New York Times έγραψαν ότι 80 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές στις οποίες αναμένονται κύματα ζέστης επικίνδυνα για την υγεία, όπως στο Τέξας, στο Αρκάνσας, στην Οκλαχόμα, στη Λουιζιάνα, στο Μισούρι, στο Τενεσί και στο Κεντάκι.

> Διάβασε ακόμα: Οι καλύτερες πισίνες της Αθήνας

Παντού στον κόσμο, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητά υπό τη μορφή της ακραίας ζέστης. Από την Ινδία, για την οποία μπορείς να διαβάσεις σχετικά με ένα κλικ εδώ μέχρι την Κίνα, όπου τα εργοστάσια αυτή τη στιγμή λειτουργούν με μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, μετά από τις ακραίες θερμοκρασίες που κατέστρεψαν οροφές κτιρίων και ασφαλτοστρώσεις δρόμων.

Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να μας οδηγήσουν να δράσουμε πάνω στην αληθινή προτεραιότητα αυτής της ιστορικής εποχής που ζούμε, δηλαδή να σώσουμε τον πλανήτη που κατοικούμε, ίσως να αποδειχθεί ότι θα είναι αργά και για να κάνουμε οτιδήποτε άλλο.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.