Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με την εξάπλωση των ασθενειών

Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζαμε.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε την κλιματική αλλαγή για όλα τα δεινά του πλανήτη και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και για πράγματα που δεν φανταζόμασταν ότι αποτελούσε πρόβλημα. Συγκεκριμένα, το περιοδικό Nature Climate Change έδειξε σημαντικά στοιχεία για τη συσχέτιση της κλιματικής αλλαγής με την εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών. 

Τι διαπιστώνει η μελέτη 

Φαίνεται λοιπόν ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για τον πλανήτη και τις ζωές μας, αλλά και για τις μολυσματικές ασθένειες. Το 58% (δηλαδή 218 από τις 375) των μολυσματικών ασθενειών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα παγκοσμίως έχουν κάποια στιγμή επιδεινωθεί από τους κλιματικούς κινδύνους, ενώ μόλις το 16% έχουν κατά καιρούς μειωθεί.

> Διάβασε ακόμη: Μία νέα υπόθεση εργασίας για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής

Υπήρξαν 1.006 μοναδικές διαδρομές στις οποίες οι κλιματικοί κίνδυνοι, μέσω διαφορετικών τύπων μετάδοσης, οδήγησαν σε παθογόνες ασθένειες. Οι ανθρώπινες παθογόνες ασθένειες και τα μονοπάτια μετάδοσης που επιδεινώνονται από τους κλιματικούς κινδύνους είναι πάρα πολλά για ολοκληρωμένες κοινωνικές προσαρμογές, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να εργαστούμε στην πηγή του προβλήματος: τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Dr. Kavita Patel, πρώην σύμβουλος υγείας της κυβέρνησης Obama, μίλησε πέρυσι για την ξαφνική επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας και έκανε έκκληση προς τις πολιτείες και τη χώρα να δώσουν ξανά προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτό δεν θα είναι ούτε κατά διάνοια αρκετό για να αντιμετωπιστεί ο συνδυασμός επιδημικών ασθενειών και της κλιματικής κρίσης. 

Η έκθεση είναι αμείλικτη στα συμπεράσματά της: Οι ασθένειες έρχονται, μερικές από αυτές από το αμυδρό και μακρινό παρελθόν, και έρχονται με... τα χίλια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες έφεραν αρρώστιες στους ανθρώπους μέσω κουνουπιών, αρουραίων και ελαφιών που μεταφέρουν μικρόβια. Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και τα κύματα καύσωνα μολύνουν τα θαλασσινά και άλλα τρόφιμα, ενώ οι ξηρασίες αυξάνουν τον αριθμό των νυχτερίδων που μεταφέρουν ιούς. "Αν το κλίμα αλλάζει, ο κίνδυνος αυτών των ασθενειών αλλάζει", δήλωσε στο Associated Press ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Jonathan Patz, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

"Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι τρομακτικά και καταδεικνύουν καλά τις τεράστιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα παθογόνα του ανθρώπου", δήλωσε στο AP ο Dr. Carlos del Rio, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου Έμορι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. "Όσοι ασχολούμαστε με τις λοιμώδεις νόσους και τη μικροβιολογία πρέπει να καταστήσουμε την κλιματική αλλαγή μία από τις προτεραιότητές μας και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αποτρέψουμε αυτό που θα είναι χωρίς αμφιβολία μια καταστροφή ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο del Rio.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης