Έχουμε 'χαλάσει' τόσο το κλίμα που και η έλλειψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πρόβλημα

Όχι, δεν διάβασες λάθος, η κατάσταση με την κλιματική αλλαγή έχει "ξεφύγει".

Γράφει: Γιάννης Σπανός 18 Δεκεμβρίου 2023

Η Washington Post δημοσίευσε σχετικά με την κλιματική αλλαγή μια ενδιαφέρουσα -αλλά κυρίως τρομακτική- αναφορά που σχετίζεται με μια νέα έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Η εν λόγω αναφορά κάνει λόγο για τις θερμοκρασίες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πώς έγινε τόσο θερμός αυτός ο μήνας τόσο ξαφνικά; Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί.

Η ανάλυση αυτή εδραίωσε περαιτέρω αυτό που είχαν ήδη επιβεβαιώσει πολλά άλλα σύνολα δεδομένων: ο Σεπτέμβριος δεν ήταν απλώς ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, αλλά ο πιο θερμός σε σχεδόν δύο αιώνες παρατηρήσεων. Ήταν 0,83 βαθμούς πάνω από το παλιό ρεκόρ μήνα, σημειώθηκε δηλαδή μια εντυπωσιακή διαφορά από το ήδη ακραίο. Κανένας μεμονωμένος παράγοντας -ούτε η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη, ούτε το εκρηκτικό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο- δεν μπορεί να αναλάβει άμεσα τα "εύσημα" για μια τόσο δραστική απόκλιση από οτιδήποτε έχει δει ποτέ ο άνθρωπος στο παρελθόν, δήλωσαν οι επιστήμονες. Είναι τόσο πολύ έξω από το πεδίο των όσων έχουν συμβεί, που δημιουργεί ένα νέο αίνιγμα, το οποίο θα πάρει χρόνο για να το ξεδιαλύνει η έρευνα.

Η απειλή του καθαρού αέρα

Υπάρχουν διάφορα επιχειρήματα για τις αιτίες που προκαλούν την έξαρση της επικινδυνότητας, από την εμφάνιση του Ελ Νίνιο, μέχρι τη μαζική έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου τόσο ισχυρού που εκτόξευσε υδρατμούς στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Προφανώς, και κάπως αντιφατικά, οι υδρατμοί επιδεινώνουν τη διαδικασία της θέρμανσης. Και έπειτα υπάρχει η απειλή που συνιστά ο... καθαρότερος αέρας.

Όπως αποδεικνύεται, η απουσία ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια θερμότητα- δεν πρόκειται για αστείο. Τα σωματίδια της ηφαιστειακής τέφρας, ρύποι όπως το διοξείδιο του θείου κ.α. δρουν εμποδίζοντας το ηλιακό φως και, στην πραγματικότητα, ψύχουν τον πλανήτη. Αλλά αυτά τα σωματίδια έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί ιδιαίτερα πάνω από τους ωκεανούς.

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στα νέα όρια για τις εκπομπές θείου από τα πλοία της ακτοπλοΐας που έχουν επιβληθεί από το 2020. Ενώ οι τάσεις αυτές θεωρούνται ως κέρδος για την παγκόσμια δημόσια υγεία, αναμένεται να συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη με την πάροδο του χρόνου.

Ναι, έχουμε προκαλέσει τόσο μεγάλη βλάβη στο κλίμα που η απειλή πιθανώς να επιδεινώνεται πλέον από την έλλειψη του διοξειδίου του θείου στον αέρα που αναπνέουμε.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας

Όλοι αυτοί οι παράγοντες προστίθενται στον κυριότερο, ο οποίος παρατηρείται εδώ και δεκαετίες: τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, αποτέλεσμα την καύση ορυκτών καυσίμων. Κάπως έτσι φτάσαμε στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 0,4 βαθμούς κάθε δεκαετία, ή περισσότερους από 2 βαθμούς συνολικά από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Εν ολίγοις, ο πιο καθαρός αέρας πιθανώς συμβάλλει στην απειλή.

Ναι, είμαστε φοβερό είδος.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.