Μία πρωτότυπη λύση για την κλιματική αλλαγή

Ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι πρέπει να ρίξουμε λίπασμα στους ωκεανούς για να βελτιώσουμε το κλίμα.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 13 Δεκεμβρίου 2022

Στο παρελθόν, όταν δεν μιλούσαμε καν για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, οι ωκεανοί του πλανήτη ήταν γεμάτοι με φάλαινες. Η παρουσία τους -που, δυστυχώς, μειώθηκε εξαιτίας της συστηματικής θήρευσής τους- έκανε καλό στον πλανήτη, καθώς, κάθε χρόνο, μπορούσαν να αφαιρέσουν από την ατμόσφαιρα κοντά στους δύο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η κρίσιμη σημασία της λίπανσης των ωκεανών

Αυτό οφειλόταν στο ότι λίπαιναν με φυσικό τρόπο, δηλαδή με την κοπριά τους, τους ωκεανούς και το φυτοπλαγκτόν, ένα φωτοσυνθετικό είδος μικροοργανισμών που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο συνεισφέρει στη μαζική εξαγωγή του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα και την αποθήκευσή του στα βάθη των ωκεανών.

Τώρα που υπάρχουν πιο λίγες φάλαινες και το όφελος που αποκομίζουμε από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι περιορισμένος, μία ομάδα επιστημόνων σκέφτηκε, λοιπόν, να λιπάνει τους ωκεανούς με τεχνητό τρόπο.

Μία πρωτότυπη λύση για την κλιματική αλλαγήGetty Images

"Σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει, το γοργόν και χάριν έχει", δήλωσε ο Michael Hochella, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, που ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Για να καταπολεμήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας, χρειάζεται να μειώσουμε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το να δώσουμε σημασία σε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ωκεανών ως 'καταβόθρας' για το διοξείδιο του άνθρακα, μας δίνει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε τη μάχη της αντιστροφής της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη".

Απαιτείται προσοχή

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα σχεδιάζει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει νανοσωματίδια (π.χ. οξείδια του σιδήρου), από πηγές όπως η ηφαιστειακή στάχτη και τα ιζήματα, τα οποία θα λιπάνουν με φυσικό τρόπο τους ωκεανούς.

Η τεχνητή "επικονίαση" των ωκεανών, πάντως, θα πρέπει να επεκταθεί σε επίπεδο τέτοιο που να αυξήσει τον αριθμό των μικροαλγών αλλά όχι την τοξικότητα. Γι' αυτό και οι επιστήμονες αξιολογούν τη διαδικασία με μεγάλη προσοχή μέχρι να προχωρήσουν στην πράξη.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear