Μία πρωτότυπη λύση για την κλιματική αλλαγή

Ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι πρέπει να ρίξουμε λίπασμα στους ωκεανούς για να βελτιώσουμε το κλίμα.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 13 Δεκεμβρίου 2022

Στο παρελθόν, όταν δεν μιλούσαμε καν για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, οι ωκεανοί του πλανήτη ήταν γεμάτοι με φάλαινες. Η παρουσία τους -που, δυστυχώς, μειώθηκε εξαιτίας της συστηματικής θήρευσής τους- έκανε καλό στον πλανήτη, καθώς, κάθε χρόνο, μπορούσαν να αφαιρέσουν από την ατμόσφαιρα κοντά στους δύο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η κρίσιμη σημασία της λίπανσης των ωκεανών

Αυτό οφειλόταν στο ότι λίπαιναν με φυσικό τρόπο, δηλαδή με την κοπριά τους, τους ωκεανούς και το φυτοπλαγκτόν, ένα φωτοσυνθετικό είδος μικροοργανισμών που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο συνεισφέρει στη μαζική εξαγωγή του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα και την αποθήκευσή του στα βάθη των ωκεανών.

Τώρα που υπάρχουν πιο λίγες φάλαινες και το όφελος που αποκομίζουμε από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι περιορισμένος, μία ομάδα επιστημόνων σκέφτηκε, λοιπόν, να λιπάνει τους ωκεανούς με τεχνητό τρόπο.

Μία πρωτότυπη λύση για την κλιματική αλλαγήGetty Images

"Σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει, το γοργόν και χάριν έχει", δήλωσε ο Michael Hochella, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, που ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Για να καταπολεμήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας, χρειάζεται να μειώσουμε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το να δώσουμε σημασία σε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ωκεανών ως 'καταβόθρας' για το διοξείδιο του άνθρακα, μας δίνει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε τη μάχη της αντιστροφής της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη".

Απαιτείται προσοχή

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα σχεδιάζει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει νανοσωματίδια (π.χ. οξείδια του σιδήρου), από πηγές όπως η ηφαιστειακή στάχτη και τα ιζήματα, τα οποία θα λιπάνουν με φυσικό τρόπο τους ωκεανούς.

Η τεχνητή "επικονίαση" των ωκεανών, πάντως, θα πρέπει να επεκταθεί σε επίπεδο τέτοιο που να αυξήσει τον αριθμό των μικροαλγών αλλά όχι την τοξικότητα. Γι' αυτό και οι επιστήμονες αξιολογούν τη διαδικασία με μεγάλη προσοχή μέχρι να προχωρήσουν στην πράξη.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

'Έφυγε' από τη ζωή η Tina Turner

Στα 83 της χρόνια μετά από "μάχη" με μακροχρόνια ασθένεια.

Όσα γνωρίζουμε για τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.