Πότε έρχεται το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με το Harvard

Πώς επηρεάζει την έκβασή του η αύξηση του πληθυσμού;

Οι προβλέψεις για το τέλος του κόσμου έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία γενεών σε όλη την ιστορία. Ωστόσο, αντί για τις αποκαλυπτικές ημερομηνίες του παρελθόντος, οι ειδικοί του Harvard όρισαν μια ημερομηνία που βασίζεται στην επιταχυνόμενη αύξηση του πληθυσμού.

Ιστορικά, έχουν εμφανιστεί διάφορες προβλέψεις για το τέλος του κόσμου, αλλά μία από τις πιο διάσημες σχετίζεται με το ημερολόγιο των Μάγια το 2012. Επιπλέον, ο αριθμός του θηρίου, ο κομήτης του Χάλεϊ και άλλα γεγονότα έχουν επίσης εγείρει αποκαλυπτικούς φόβους. Ωστόσο, καμία από αυτές τις ημερομηνίες δεν έχει υλοποιηθεί σε έναν παγκόσμιο κατακλυσμό. Τώρα, εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Harvard εξέδωσαν μια νέα πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου.

Το Harvard προειδοποιεί

Το 1960, ο φυσικός Heinz Von Foerster, η Patricia M. Mora του Πανεπιστημίου του Σικάγο και ο Lawrence Amiot του Εθνικού Εργαστηρίου Argonne δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Science που αποκάλυψε μια τρομακτική ημερομηνία: 13 Νοεμβρίου 2026. Σύμφωνα με τους εν λόγω ειδικούς, η αιτία της αποκάλυψης δεν θα είναι η κλιματική αλλαγή ή κάποιο καταστροφικό γεγονός, αλλά ο υπερπληθυσμός.

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι εκείνη την ημερομηνία, ο ανθρώπινος πληθυσμός θα πλησίαζε το άπειρο, αν συνέχιζε να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως τις τελευταίες δύο χιλιετίες. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, "τα δισέγγονά μας δεν θα πεινάσουν, αλλά θα συμπιεστούν μέχρι θανάτου". Οι προοπτικές αυτές προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή διεξήχθη πριν από περισσότερα από 60 χρόνια και οι τρέχουσες προβλέψεις του ΟΗΕ δείχνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια το 2030, τα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και τα 11,2 δισεκατομμύρια το 2100. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την πρόβλεψη της μελέτης του Harvard, γεγονός που μας δίνει χρόνο να αναλάβουμε δράση και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του είδους μας.

Θα έρθει το τέλος του κόσμου το 2026;

Οι αποκαλυπτικές προβλέψεις σε όλη την ιστορία έχουν υποκινηθεί από διάφορους παράγοντες, από αστρονομικά γεγονότα έως θρησκευτικές προφητείες. Ωστόσο, όλες είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αβεβαιότητα. Παρά τις προβλέψεις του παρελθόντος, η ανθρωπότητα άντεξε και αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις ανά τους αιώνες.

Η μελέτη του Harvard αποτελεί μια υπενθύμιση ότι ενώ υπάρχουν απειλές και προκλήσεις για την επιβίωση της ανθρωπότητας, έχουμε επίσης την ικανότητα να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπισή τους. Ο υπερπληθυσμός είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι μια αναπόφευκτη μοίρα. Ο οικογενειακός προγραμματισμός, ο έλεγχος των γεννήσεων και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση.

Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης ότι είμαστε οι αρχιτέκτονες της μοίρας μας. Αντί να περιμένουμε από εξωτερικά γεγονότα να καθορίσουν το μέλλον μας, πρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα για να διαμορφώσουμε έναν πιο βιώσιμο και δίκαιο κόσμο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League για τους επόμενους 2 μήνες

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά το νέο περιστατικό οπαδικής βίας και τον σοβαρό τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη.

Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει κάτι να πει για τα κινητά στα σχολεία

Το κείμενο "Η Βίκυ δεν θα σπουδάσει" μιλά μεταξύ άλλων για την κοινωνία των δύο ταχυτήτων.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την οπαδική βία

Μήνυμα μηδενικής ανοχής με "πλέγμα" μέτρων που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αναμένεται να στείλει η κυβέρνηση.