Η κολοσσιαία ποσότητα CO2 που εκπέμφθηκε μέσα στο 2023

Δε θέλουμε να μάθουμε τι θα συμβεί στο εξής που έχουν μειωθεί σημαντικά οι δασικές εκτάσεις από τις πυρκαγιές.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 05 Δεκεμβρίου 2023

Με μία ανησυχητική αποκάλυψη, επιστήμονες από το Κέντρο Διεθνών Ερευνών για το Κλίμα και το Περιβάλλον (CICERO) στο Όσλο της Νορβηγίας, καταδεικνύουν την εντυπωσιακή αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για το έτος 2023. Τα ευρήματα δείχνουν μια αποκαρδιωτική τάση, με τις εκπομπές να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, αποτελώντας σημαντική πρόκληση για τους στόχους που έχουν τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης για το 2023 ανέρχεται σε 1,1%, ξεπερνώντας τον μέσο ρυθμό αύξησης 0,5%, που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία. Ειδικότερα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν κλιμακωθεί κατά 6% από την ιστορική υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για την παγκόσμια θερμοκρασία που περιγράφονται στη συμφωνία.

Σημαντικές αυξήσεις εκπομπών από Κίνα και Ινδία

Συνολικά, το 2023 η ποσότητα του CO2 στην ατμόσφαιρα αναμένεται να φτάσει τους 37,5 γιγατόνους (37,5 δισεκατομμύρια τόνους). Η διευθύντρια του CICERO, Kristin Halvorsen, τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης, δηλώνοντας ότι η αντιμετώπιση της συνεχούς αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των δύο βαθμών.

Παρά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 3% στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλα έθνη παρουσίασαν αυξήσεις, ιδίως η Ινδία, με αύξηση 8,2%, και η Κίνα, όπου οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 4%. Και οι δύο χώρες συνέβαλαν επίσης σε υψηλά ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου από τη χρήση άνθρακα. Ενώ η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημείωσε σημαντική αύξηση, ιδίως στην Κίνα, δεν συμβαδίζει με την κλιμάκωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Διακυμάνσεις στις εκπομπές και από τα γεωπολιτικά γεγονότα

Ο Jan Ivar Korsbakken, ανώτερος ερευνητής στο CICERO, τόνισε τη σημαντική ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Κίνα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στην άμβλυνση της αύξησης των εκπομπών. Ωστόσο, προκλήσεις όπως η υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν σε ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.

Η έκθεση προβλέπει επίσης αύξηση κατά 1,5% των εκπομπών CO2 από τη χρήση πετρελαίου, η οποία οφείλεται κυρίως στις εκπομπές από τις αερομεταφορές και τις επίγειες μεταφορές στην Κίνα. Εντωμεταξύ, οι εκπομπές φυσικού αερίου ενδέχεται να παρουσιάσουν μια μικρή αύξηση της τάξης του 0,5%, με τις διακυμάνσεις να επηρεάζονται από γεωπολιτικά γεγονότα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικού CO2 εδώ και εκατομμύρια χρόνια

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τη δωδέκατη συνεχή χρονιά αύξησης των επιπέδων CO2 κατά περισσότερο από δύο μέρη ανά εκατομμύριο, σηματοδοτώντας τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικού CO2 εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η ανησυχητική τάση δείχνει ότι ο κόσμος αποκλίνει από τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη δραστική μείωση των εκπομπών για την αποτροπή καταστροφικών κλιματικών επιπτώσεων.

Ο Glen Peters, ανώτερος ερευνητής στο CICERO, τόνισε τη σημασία της επίτευξης σχεδόν μηδενικών εκπομπών CO2, δηλώνοντας ότι η τρέχουσα τάση δεν συνάδει με την επιστημονική έννοια των καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή η πολυσχιδής Iris Apfel

"Πιστεύω ότι το στιλ είναι στο DNA μας αλλά χρειάζεται δουλειά", έλεγε η ιέρεια του στυλ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

Η εξήγηση του Χάρη Δούκα για τον διορισμό του Παπανδρέου τζούνιορ στον Εθνικό Κήπο

Ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση που επισημαίνει ότι ο Χάρης Δούκας δεν διόρισε ποτέ Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Εθνικό Κήπο τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα -το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο- ζει στον Αμαζόνιο

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε μόνον ένα είδος πράσινου ανακόντα στην άγρια φύση, το Eunectes murinus.

Όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αχιλλέα Μπέο

"Είχαμε μια σύντομη συνομιλία με βιντεοκλήση".

Τι ακριβώς συμβαίνει με την ασυλία του Donald Trump;

O πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος θα μπορούσε να δικαστεί πριν από τις εκλογές.

Γραφει Παυλος Κρουστης