
Ξηρασία πλήττει την Ελλάδα
Η ξηρασία χτυπά ξανά την Ελλάδα, με πολλές περιοχές να βρίσκονται στα όριά τους. Ο Αύγουστος είναι κρίσιμος μήνας, ενώ τα δεδομένα του ΜΕΤΕΟ δείχνουν υψηλά επίπεδα υδατικού στρες.
Η εικόνα που δίνει το ΜΕΤΕΟ για τον Αύγουστο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η ξηρασία στην Ελλάδα φέτος δείχνει τα δόντια της, με πολλές περιοχές να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Και ο μήνας που διανύουμε, όπως όλα δείχνουν, θα είναι κρίσιμος.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχεδόν ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες ξηρασίας. Εξαιρούνται μόνο κάποια τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.
Η εικόνα της ξηρασίας στην Ελλάδα
Ο χάρτης που δημοσίευσε η υπηρεσία απεικονίζει την κατάσταση της 1ης Αυγούστου 2025:

Έντονη έως ακραία ξηρασία (επίπεδα 4 και 5) πλήττει μεγάλο μέρος της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Λέσβου.
Μέτρια έως σημαντική ξηρασία (επίπεδα 2 και 3) καταγράφηκαν στην Αττική, την Εύβοια, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και σε πολλά νησιά.
Η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών και των ελάχιστων βροχοπτώσεων του Ιουλίου. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η χώρα εμφανίζει σαφώς χειρότερα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος.
Το ΜΕΤΕΟ εξηγεί ότι η αξιολόγηση της ξηρασίας βασίζεται στην εδαφική υγρασία σε βάθος 28 έως 100 εκατοστών – το κρίσιμο "υπόγειο" στρώμα που τροφοδοτεί τις γεωργικές καλλιέργειες. "Η περιεκτικότητα σε νερό σε αυτό το στρώμα αντικατοπτρίζει την επίδραση του υετού, της εξατμισοδιαπνοής και της απορροής/διήθησης νερού στο έδαφος σε βάθος χρόνου", αναφέρει η ομάδα.
Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus της Ε.Ε., υπολογίζεται ο δείκτης SSMI (Standardized Soil Moisture Index) για την περίοδο 1991-2020. Ανάλογα με την τιμή του, η ξηρασία ταξινομείται από ήπια (επίπεδο 1) έως ακραία (επίπεδο 5).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που το έδαφος δεν φαίνεται "καμένο", μπορεί να υπάρχει ακραία ξηρασία για την εποχή, αν η υγρασία είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τα τοπικά δεδομένα. Αντίστοιχα, όταν ο δείκτης είναι ελαφρώς αρνητικός ή θετικός, η περιοχή θεωρείται σε φυσιολογικές συνθήκες, ενώ θετικές τιμές υποδηλώνουν πλεόνασμα υγρασίας.
Το ΜΕΤΕΟ τονίζει ότι, ελλείψει εκτεταμένων επιτόπιων μετρήσεων, τα στοιχεία βασίζονται σε εξειδικευμένο μοντέλο (ERA5-Land), οπότε κατά τόπους μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις.
Το σίγουρο είναι πως η Ελλάδα διανύει στον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού ήδη "διψασμένη". Οι αγρότες ανησυχούν για την παραγωγή, οι υδατικοί πόροι πιέζονται και η ανάγκη για διαχείριση του νερού γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn
Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.
Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'
Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής
Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.
Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε
Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του
Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.
Υποχρεωτικό από 1η Νοεμβρίου το IRIS για τις επιχειρήσεις
Από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, αλλιώς κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Το σύστημα αλλάζει ριζικά τις συναλλαγές στην Ελλάδα.
Γραφει Τιμος Σαλαμες