Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Με αφορμή τη σημερινή #CatDay: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

Ανεξαρτήτως του αν είσαι cat lover ή όχι, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι θα πρέπει να ευγνωμονείς τα εν λόγω τετράποδα. Όχι για τον καλοσυνάτο χαρακτήρα τους -που δεν υπάρχει, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι απώτερος σκοπός τους είναι να κατακτήσουν τον πλανήτη- αλλά γιατί είναι απαραίτητα για την ομαλή ροή των πραγμάτων στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Dr. Alan Beck του πανεπιστημίου Purdue, οι γάτες είναι experts του κυνηγιού, σε σημείο που θεωρούνται απαραίτητες για κάποια οικοσυστήματα. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από μελέτες τον Dr. Beck, οι γάτες είναι αυτές που κυνηγούν και εξολοθρεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών ζώων παγκοσμίως.

Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν 9.000.000 γάτες, τα θύματα των οποίων ξεπερνούν τα 200.000.000 ζωντανών οργανισμών. 

"Ένας από τους κυρίαρχους ρόλους που παίζουν οι γάτες αφορά τον έλεγχο των παρασίτων. Είναι γνωστή η δράση τους εναντίον ποντικιών που μπορεί να εισβάλλουν σε σπίτια, αποθήκες και αχυρώνες. Αυτό που δεν είναι και τόσο προφανές είναι ότι μαζί με τα ποντίκια, εξολοθρεύουν ουσιαστικά και όλα τα μικρόβια και παράσιτα που αυτά κουβαλούν και που με τη σειρά τους μπορούν να βλάψουν καλλιέργειες και τρόφιμα. Αν λοιπόν δεν υπάρχει ένας τέτοιος έλεγχος στα τρωκτικά, ολόκληρες κοινωνίες μπορεί να αντιμετωπίσουν σύντομα έλλειψη τροφίμων" αναφέρει ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Purdue.

Μία άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο New Zealand Journal of Zoology, αναλύει τι συνέβη με τις γάτες στην χώρα της Ωκεανίας. Πιο συγκεκριμένα εξετάζει ένα νησί της χώρας στο οποίο ο πληθυσμός των γατών σχεδόν εξαφανίστηκε. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο πληθυσμός των αρουραίων τετραπλασιάστηκε, με εκείνον των θαλάσσιων πτηνών να μειώνεται δραστικά, καθώς τα τρωκτικά τρέφονταν με τα αυγά τους. Ήταν μία οικολογική καταστροφή που ξέσπασε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. 

Η απουσία των γατών από τον κόσμο μας, εκτός όλων των άλλων, θα είναι καταστροφική.

 


Σε περίπτωση που βρήκες ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες του παραπάνω κειμένου, διάβασε ακόμη τι θα συμβεί σε μία πιθανή αναμέτρηση μίας φάλαινας-όρκα εναντίον καρχαρία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Γαλλία, ξανά δίπλα στην Ελλάδα

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης που θα συναντηθούν στο Αλικάντε της Ισπανίας θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα.

Η επιστροφή του Silvio Berlusconi μετά... βηματοδότη

Στα 86 του, ο γνωστός για τα σκάνδαλα και όχι μόνο, Silvio Berlusconi επέστρεψε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, για να βρεθεί στο πλευρό της νεοφασίστριας Meloni.

H ήττα της πολιτικής ατζέντας Draghi σε απλά ελληνικά

Γιατί η παρακαταθήκη που άφησε μετά την παραίτησή του ο Ιταλός πολιτικός δεν συγκίνησε τους ψηφοφόρους της γείτονος χώρας.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Γιατί η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης

Υψηλότερη θα είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης σε επίπεδο λιανικής από την αντίστοιχη της αμόλυβδης.

Μια χώρα –έκπληξη– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

Μια χώρα που μπορεί να μπει το προσεχές διάστημα στην αγορά φυσικού αερίου και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση των τιμών.