Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Με αφορμή τη σημερινή #CatDay: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

Ανεξαρτήτως του αν είσαι cat lover ή όχι, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι θα πρέπει να ευγνωμονείς τα εν λόγω τετράποδα. Όχι για τον καλοσυνάτο χαρακτήρα τους -που δεν υπάρχει, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι απώτερος σκοπός τους είναι να κατακτήσουν τον πλανήτη- αλλά γιατί είναι απαραίτητα για την ομαλή ροή των πραγμάτων στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Dr. Alan Beck του πανεπιστημίου Purdue, οι γάτες είναι experts του κυνηγιού, σε σημείο που θεωρούνται απαραίτητες για κάποια οικοσυστήματα. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από μελέτες τον Dr. Beck, οι γάτες είναι αυτές που κυνηγούν και εξολοθρεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών ζώων παγκοσμίως.

Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν 9.000.000 γάτες, τα θύματα των οποίων ξεπερνούν τα 200.000.000 ζωντανών οργανισμών. 

"Ένας από τους κυρίαρχους ρόλους που παίζουν οι γάτες αφορά τον έλεγχο των παρασίτων. Είναι γνωστή η δράση τους εναντίον ποντικιών που μπορεί να εισβάλλουν σε σπίτια, αποθήκες και αχυρώνες. Αυτό που δεν είναι και τόσο προφανές είναι ότι μαζί με τα ποντίκια, εξολοθρεύουν ουσιαστικά και όλα τα μικρόβια και παράσιτα που αυτά κουβαλούν και που με τη σειρά τους μπορούν να βλάψουν καλλιέργειες και τρόφιμα. Αν λοιπόν δεν υπάρχει ένας τέτοιος έλεγχος στα τρωκτικά, ολόκληρες κοινωνίες μπορεί να αντιμετωπίσουν σύντομα έλλειψη τροφίμων" αναφέρει ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Purdue.

Μία άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο New Zealand Journal of Zoology, αναλύει τι συνέβη με τις γάτες στην χώρα της Ωκεανίας. Πιο συγκεκριμένα εξετάζει ένα νησί της χώρας στο οποίο ο πληθυσμός των γατών σχεδόν εξαφανίστηκε. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο πληθυσμός των αρουραίων τετραπλασιάστηκε, με εκείνον των θαλάσσιων πτηνών να μειώνεται δραστικά, καθώς τα τρωκτικά τρέφονταν με τα αυγά τους. Ήταν μία οικολογική καταστροφή που ξέσπασε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. 

Η απουσία των γατών από τον κόσμο μας, εκτός όλων των άλλων, θα είναι καταστροφική.

 


Σε περίπτωση που βρήκες ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες του παραπάνω κειμένου, διάβασε ακόμη τι θα συμβεί σε μία πιθανή αναμέτρηση μίας φάλαινας-όρκα εναντίον καρχαρία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το δίχρωμο παρκά

Μπουφάν με καφέ και μαύρα πάνελ, Napapijri explore more

Το active παντελόνι

Μαύρο παντελόνι, The North Face explore more

Το tech μπουφάν

Μαύρο μπουφάν, The North Face explore more

Το μαύρο ζιβάγκο

Ζιβάγκο σε κανονική γραμμή, Seidensticker explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Συγκίνηση προκαλεί η μαύρη επέτειος. Η ημέρα που χάσαμε ένα παιδί από τυφλή βία.

Η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Τους επόμενους μήνες, οι Ουκρανοί θα παραλάβουν μια δύναμη των λεγόμενων αρμάτων μάχης: Εξαιρετικά ικανά, σύγχρονα, καλά συντηρημένα και θανατηφόρα.

Πώς ο Scholz απέδειξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ την Αμερική

Ο Olaf Scholz επέμενε να έχει τους Αμερικανούς δίπλα του καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Γιατί το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

Η κυριαρχία του δολαρίου είναι εμφανής σύμφωνα με τις παγκόσμιες τράπεζες.

Το ουκρανικό πλεονέκτημα με τα Leopard

Υπήρχε λόγος που η Ουκρανία ζητούσε τόσο επίμονα τα γερμανικά Leopard.

Οι Ρώσοι εντοπίζουν το ουκρανικό πυροβολικό μέσω εφαρμογής smartphone

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ένα app μέσω τεσσάρων smartphones που βρίσκονται 4 έως 6 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.