Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Με αφορμή τη σημερινή #CatDay: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 08 Αυγούστου 2021

Ανεξαρτήτως του αν είσαι cat lover ή όχι, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι θα πρέπει να ευγνωμονείς τα εν λόγω τετράποδα. Όχι για τον καλοσυνάτο χαρακτήρα τους -που δεν υπάρχει, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι απώτερος σκοπός τους είναι να κατακτήσουν τον πλανήτη- αλλά γιατί είναι απαραίτητα για την ομαλή ροή των πραγμάτων στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Dr. Alan Beck του πανεπιστημίου Purdue, οι γάτες είναι experts του κυνηγιού, σε σημείο που θεωρούνται απαραίτητες για κάποια οικοσυστήματα. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από μελέτες τον Dr. Beck, οι γάτες είναι αυτές που κυνηγούν και εξολοθρεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών ζώων παγκοσμίως.

Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν 9.000.000 γάτες, τα θύματα των οποίων ξεπερνούν τα 200.000.000 ζωντανών οργανισμών. 

"Ένας από τους κυρίαρχους ρόλους που παίζουν οι γάτες αφορά τον έλεγχο των παρασίτων. Είναι γνωστή η δράση τους εναντίον ποντικιών που μπορεί να εισβάλλουν σε σπίτια, αποθήκες και αχυρώνες. Αυτό που δεν είναι και τόσο προφανές είναι ότι μαζί με τα ποντίκια, εξολοθρεύουν ουσιαστικά και όλα τα μικρόβια και παράσιτα που αυτά κουβαλούν και που με τη σειρά τους μπορούν να βλάψουν καλλιέργειες και τρόφιμα. Αν λοιπόν δεν υπάρχει ένας τέτοιος έλεγχος στα τρωκτικά, ολόκληρες κοινωνίες μπορεί να αντιμετωπίσουν σύντομα έλλειψη τροφίμων" αναφέρει ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Purdue.

Μία άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο New Zealand Journal of Zoology, αναλύει τι συνέβη με τις γάτες στην χώρα της Ωκεανίας. Πιο συγκεκριμένα εξετάζει ένα νησί της χώρας στο οποίο ο πληθυσμός των γατών σχεδόν εξαφανίστηκε. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο πληθυσμός των αρουραίων τετραπλασιάστηκε, με εκείνον των θαλάσσιων πτηνών να μειώνεται δραστικά, καθώς τα τρωκτικά τρέφονταν με τα αυγά τους. Ήταν μία οικολογική καταστροφή που ξέσπασε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. 

Η απουσία των γατών από τον κόσμο μας, εκτός όλων των άλλων, θα είναι καταστροφική.

 


Σε περίπτωση που βρήκες ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες του παραπάνω κειμένου, διάβασε ακόμη τι θα συμβεί σε μία πιθανή αναμέτρηση μίας φάλαινας-όρκα εναντίον καρχαρία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι σημαίνει ο πόλεμος του Putin για τους πολύ πλούσιους Ρώσους

Δύσκολα τα πράγματα στην Ελβετία, καθώς οι πλούσιοι της Ρωσίας δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στο Νταβός.

Φωτογραφίζοντας αεροπλάνα και ελικόπτερα: H ξεχωριστή παγκόσμια κοινότητα των Airplane Spotters

Η παγκόσμια φυλή των Spotters είναι μια ιδιότυπη ομάδα φωτογράφων που ξεχωρίζει για την "ατελείωτη αγάπη της για τα αεροπλάνα και οτιδήποτε πετά".

Το σύνδρομο του άδειου προσώπου

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν με τίποτα να αποχωριστούν τη μάσκα προστασίας για τον κορονοϊό;

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Κορονοϊός: 3.708 νέα κρούσματα

Τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα παρασκευή 20 Μαΐου.

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την ευλογιά των πιθήκων

Ο ΕΟΔΥ έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με οδηγίες για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών.

Elon Musk, Κώστας Γαβράς και σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετούν τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Τα αποχαιρετιστήρια μηνύματα για το μεγάλο Έλληνα συνθέτη κατακλύζουν ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα.