Ο Αρκτικός Ωκεανός μόλις μολύνθηκε από χλαμύδια

Και όμως, ο πλανήτης εκπέμπει SOS ακόμα με τον πλέον παράδοξο τρόπο.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 12 Μαρτίου 2020

Όσο και αν ακούγεται παρανοϊκό, το αμερικανικό CNN μας ενημερώνει ότι ο αρκτικός ωκεανός έχει μολυνθεί από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πιο συγκεκριμένα: "Όταν μία ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα νέο είδος από χλαμύδια πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού, σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να φιλοξενηθεί οποιοσδήποτε οργανισμός, έμειναν πραγματικά έκπληκτοι. Η Jennah Dharamshi, φοιτήτρια PHD στο Πανεπιστήμιο της Ουπσάλα και επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το να βρεθούν χλαμύδια σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν τελείως αναπάντεχο και έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν τι στην ευχή κάνουν εδώ".

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Current Biology, ίσως ρίξουν φως στο πως ακριβώς τα χλαμύδια ξεκίνησαν να μολύνουν τόσο τους ανθρώπους, όσο και άλλα ζώα, αφού τα "μακρινά ξαδέρφια" των ενδοκυττάριων οργανισμών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα φαίνεται να αποτελούν τη λύση σε άλλο ένα αίνιγμα που απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα. Φυσικά, στον απλό αναγνώστη το ότι ο ωκεανός κόλλησε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, συνεχίζει να αποτελεί τη μάλλον πιο τρελή και παλαβή σημερινή είδηση.

Ο Αρκτικός Ωκεανός μόλις μολύνθηκε από χλαμύδια

Σε άλλα δυσάρεστα νέα για το περιβάλλον τώρα, διαβάζουμε στην Guardian ότι οι αρκούδες φαίνεται ότι ξυπνούν πριν την ώρα τους από τη χειμερία νάρκη στην οποία βρίσκονταν. "Υπάρχουν πολλές αναφορές για αρκούδες που έχουν ξυπνήσει πιο νωρίς από ό,τι συνηθίζεται από τη χειμερία νάρκη στη Ρωσία, στη Φινλανδία και τις Η.Π.Α. Ο λόγος φαίνεται ότι είναι ο ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε - με την Αμερική να βιώνει τον πιο ζεστό Δεκέμβριο και Ιανουάριο όλων των εποχών".

Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι σε ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο, όπως αυτόν της Μόσχας, βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς οι φιλοξενούμενες αρκούδες φαίνεται να ξυπνούν σιγά σιγά - πριν τη ώρα τους βέβαια. Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως ο πλανήτης εκπέμπει SOS, ακόμα και με τους πλέον ασυνήθιστους τρόπους.


Φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα