"Ήρθαν στο Όκλαντ για να σκοτώσουν αστυνομικούς" ήταν τα λόγια του John Bennett, πράκτορα του FBI στο παράρτημα του Σαν Φρανσίσκο, στο δίκτυο NBC. Στο άκουσμα αυτών των λέξεων, κάποιος θα περίμενε οι ένοχοι να είναι "σκληροί" αριστεριστές που πήραν τα όπλα για να ξεκινήσουν την ένοπλη πάλη. Στις σημερινές Η.Π.Α όμως τα φαινόμενα απατούν. Ο Steven Carrillo, 32 χρονών, μέλος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, υπεύθυνος για τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμού ενός άλλου, δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την αριστερή, κεντρώα ή φιλελεύθερη σκέψη. Ανήκει στο κίνημα των Boogaloo Bois.

Τι ακριβώς όμως είναι πάλι αυτό που ακούγεται περισσότερο με παρατσούκλι βγαλμένο από ιντερνετικό forum αφιερωμένο στο κυνήγι αλιγάτορα στο Μαϊάμι; Ή μάλλον τι δουλειά έχουν βαριά οπλισμένοι οπαδοί της αμερικανικής alt right με την περίεργη συνήθεια να συνδυάζουν χαβανέζικα πουκάμισα και στολές παραλλαγής κοντά στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Live Matters; Δυστυχώς, στην περίπτωση των Boogaloo Bois, η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία που έπρεπε να επιστρατεύσουν οι παραγωγοί της cult b-movie η οποία και έχει δανείσει το όνομά της στην παραστρατιωτική αυτή ομάδα με τους χιλιάδες οπαδούς.

Προβοκάτσια, μία συνηθισμένη τακτική 

Στις 29 Μαΐου, και ενώ οι Η.Π.Α είχαν πάρει φωτιά μετά τη στυγερή δολοφονία του George Floyd, ο 53χρονος αστυνομικός David Patrick Underwood έπεφτε νεκρός από πυροβολισμούς στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας ενώ ο συνάδελφος του τραυματιζόταν βαριά. Οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα λευκό βαν για να διαφύγουν. Εν μέσω βίαιων ταραχών και διαδηλώσεων, ο φόνος ενός αστυνομικού εύκολα θα μπορούσε να χρεωθεί στο πλήθος που κατέβηκε στους δρόμους για να αντιδράσει ενάντια στην (επιλεκτική) υπερβολική χρήση βίας από πλευράς αστυνομίας.


Όταν όμως οι περιστάσεις το απαιτούν, οι ένοπλοι και αυτόκλητοι φρουροί του "Make America Great Again" δε διστάζουν να πατήσουν τη σκανδάλη για να πετύχουν τους σκοπούς τους.


Το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο. Το αυτόματο τουφέκι που βρήκαν στον τόπο του εγκλήματος οι αρχές ήταν ιδιοκατασκευή, δεν υπήρχαν πάνω του δακτυλικά αποτυπώματα και το όπλο έφερε σιγαστήρα. Τελικά, εκείνο που φαίνεται να πρόδωσε τον Carrillo ήταν το όχημα που χρησιμοποίησε. Οκτώ μέρες μετά το φονικό, η αστυνομία εμφανίστηκε έξω από το σπίτι του δράστη. Μέσα στο λευκό βαν βρέθηκαν ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο με "ραφτά" που έδειχναν προς το κίνημα των Boogaloo Bois· της παραστρατιωτικής ομάδας με τον βαρύ οπλισμό και τα χαβανέζικα πουκάμισα.

Μέχρι στιγμής, χωρίς βέβαια να έχουν ολοκληρωθεί οι αστυνομικές έρευνες, φαίνεται πως σκοπός του Carrillo ήταν να στοχοποιήσει τους διαδηλωτές. Άλλωστε, η alt right των Η.Π.Α δε μισεί θανάσιμα την αστυνομία - ίσα, ίσα δεν είναι λίγοι οι αστυνομικοί που τρέφουν φιλικά αισθήματα για τις ακραίες τακτικές της (σ.σ: ας θυμηθούμε το πόσο μεγάλα ποσοστά έπαιρνε, δυστυχώς, η Χρυσή Αυγή στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας). Όταν όμως οι περιστάσεις το απαιτούν, οι ένοπλοι και αυτόκλητοι φρουροί του "Make America Great Again" δε διστάζουν να πατήσουν τη σκανδάλη για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Boogaloo Bois, ένας νέος ακροδεξιός κίνδυνος

Aκροδεξιές θέσεις, βαθύς ρατσισμός, alt right τακτικές

Ίσως, στα μάτια αρκετών οι ντυμένοι με Χαβανέζικα πουκάμισα παραστρατιωτικοί να φαντάζουν αστείοι - ή μάλλον γελοίοι. Η αλήθεια, όμως, είναι πως κάθε φορά που γελάμε με τις βίαιες ακροδεξιές ομάδας, αυτές βρίσκουν ευκαιρία να κερδίζουν ζωτικό χώρο μέσα στις κοινωνίες. Η ερώτηση, όμως, παραμένει: Τι ακριβώς είναι, τελικά, αυτοί οι Boogaloo Bois, σε τι βαθμό έχουν εισχωρήσει στην αμερικανική κοινωνία και πόσο επικίνδυνοι είναι ή μπορούν να γίνουν δυνητικά;

Εκτός από τα χαβανέζικα πουκάμισα και τον βαρύ οπλισμό, το "κίνημα" χρησιμοποιεί κατά κόρον τους διαδρόμους του ίντερνετ. Εκεί, γίνονται και οι πρώτες ζυμώσεις για να στρατολογηθούν νέοι οπαδοί. Οι ακροδεξιές θέσεις, ο βαθύς ρατσισμός, οι alt right επικοινωνιακές τακτικές, το κλείσιμο του ματιού στην αυτοδικία και η βαθιά αγάπη για την οπλοκατοχή είναι μερικά από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Μάλιστα, το ίσως πιο επικίνδυνο στοιχείο που τους ακολουθεί είναι το γεγονός πως πιστεύουν ότι ένας νέος Αμερικανικός Εμφύλιος θα τους σώσει. Αν, μάλιστα, ξεκινήσει από την πλευρά της Αφροαμερικανικής κοινότητας, ίσως τότε οι Λευκοί πάρουν τα όπλα και ενωθούν με τους Boogaloo Bois. Τουλάχιστον, στο μυαλό τους.

Στην παραπάνω θεωρία εδράζεται και η πεποίθηση τους ότι οι προβοκάτσιες ενάντια στους διαδηλωτές του Black Live Matters μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς του. Μάλιστα, για όποιον αμφιβάλλει δε θα χρειαστούν περισσότερα από μερικά λεπτά search στη Google για τις σχέσεις που διατηρούν οι οπλισμένοι Boogaloo Bois ακόμα και με νεοναζιστικές ομάδες. Το γεγονός, τώρα, ότι στις φλέβες του Steven Carrillo κυλάει  "ισπανόφωνο" αίμα, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο μπερδεμένη.

Τελικά, ένα είναι σίγουρο: Οι Boogaloo Bois έχουν αποκτήσει ήδη δεκάδες χιλιάδες οπαδούς και συχνά πυκνά κάνουν την παρουσία τους αισθητή - συνήθως, μάλιστα, με βίαιο τρόπο. Έτσι, μόνο ως "αστείο" δεν πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς τη δράση τους. Είναι ένας νέος ακροδεξιός κίνδυνος για τη Γη της Επαγγελίας που υπό των ημερών Donald Trump δε ζει και τις καλύτερες μέρες της.


φωτογραφία © Getty Images