Τι γνωρίζουμε για το πραξικόπημα της Αϊτής

Μετά την Μιανμάρ, φαίνεται πως ήρθε η σειρά της χώρας στην Καραϊβική.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 09 Φεβρουαρίου 2021

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις καν πού πέφτει η Αϊτη, μάθε πως είναι η χώρα που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλας, στην Καραϊβική. Στη δικαιοδοσία της περικλείονται και τα μικρότερα νησιά Γκονάβ, Τορτούγα, Καγιεμίτ και Ιλ α Βας, ενώ το ακατοίκητο νησί Ναβάσα διεκδικείται τόσο από αυτή όσο και από τις ΗΠΑ. Η πολιτική κατάσταση εκεί το εν λόγω χρονικό διάστημα θυμίζει αρκετά Μιανμάρ, κι αυτό γιατί ο Πρόεδρος Jovenel Moise κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους πως παρατείνει τη θητεία του πέραν του επιτρεπτού.

Μία μπερδεμένη πολιτική πραγματικότητα

Μοιραία, αυτό προκάλεσε ένα πραξικόπημα. Ή για να είμαστε ακριβείς, μία απόπειρα πραξικοπήματος. Την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Justice Rockefeller ανέφερε πως απετράπη μία ενέργεια κατάλυσης της κυβέρνησης της χώρας. Πριν από αυτό, ήδη από το πρωί του Σαββάτου, χιλιάδες κόσμου είχαν βγει στους δρόμους. 

Αιτία της διαμαρτυρίας τους ήταν πως ενώ στις 7 Φεβρουαρίου έληγε η θητεία του Προέδρου Moise (ο οποίος εκλέχθηκε το 2016 αλλά λόγω κατηγοριών απάτης ξεκίνησε να κυβερνά έναν χρόνο αργότερα) δεν έγιναν νέες εκλογές. Πρέπει να σημειωθεί πως η θητεία του εν λόγω αξιώματος έχει διάρκεια 5 ετών.

Τι γνωρίζουμε για το πραξικόπημα της ΑϊτήςGetty Images

Η πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζει πως ουσιαστικά η θητεία της ξεκίνησε το 2017 οπότε πρέπει να γίνουν εκλογές το 2022 και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για παρέλευση του χρόνου που βρίσκεται στην εξουσία, συνεπώς το κάνει καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Σε αυτό, προσθέτει και κατηγορίες για συγκεντρωτική εξουσία και διαφθορά, πολλές εκ των οποίων έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ταραχές στην πρωτεύουσα

Στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς (Port-au-Prince), πρωτεύουσας της Αϊτής, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και δημιούργησαν μικρές εστίες φωτιάς. Η κατάσταση μοιάζει εξαιρετικά μπερδεμένη ακόμη και για τους πιο έμπειρους πολιτικούς αναλυτές διεθνώς, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. 

Ο Rockefeller Vincent υποστήριξε ότι στις συγκρούσεις συνελήφθησαν 23 άτομα, που τα βαραίνει μεταξύ άλλων η κατηγορία συνωμοσίας κατά του πολιτεύματος της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αϊτής και ένας αστυνομικός.

Η περίπτωση του δικαστή δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το επίσημο όργανο δικαιοσύνης στη χώρα έκρινε παράνομη την παραμονή του Moise στην εξουσία. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το προσεχές διάστημα η όλη κατάσταση και αν τελικά θα υπάρξει 'εξωτερική' παρέμβαση, όπως φημολογείται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.


Διάβασε ακόμη για το τέλος εποχής στην Κούβα και γιατί μετά το Brexit δεν υπάρχει επιστροφή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.