Ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις έδωσαν μάχη την Πέμπτη για τον έλεγχο του Τσερνόμπιλ, του ακόμη ραδιενεργού τόπου του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο και παράγοντα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.

"Οι υπερασπιστές μας δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986", έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από την κατάληψη του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλά γιατί να θέλει κανείς ένα μη λειτουργικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που περιβάλλεται από χιλιόμετρα ραδιενεργού εδάφους;

Ζήτημα γεωγραφίας

Η απάντηση είναι η γεωγραφία: Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία προς το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, και έτσι βρίσκεται κατά μήκος μιας γραμμής επίθεσης για τις ρωσικές δυνάμεις που εισβάλλουν στην Ουκρανία.

Καταλαμβάνοντας το Τσερνόμπιλ, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί απλώς την ταχύτερη διαδρομή εισβολής από τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας και ορμητήριο των ρωσικών στρατευμάτων, προς το Κίεβο.

"Ήταν ο γρηγορότερος δρόμος από το σημείο Α στο σημείο Β", δήλωσε ο James Acton του think tank Carnegie Endowment for International Peace.

Ο Jack Keane, πρώην αρχηγός του επιτελείου του αμερικανικού στρατού, δήλωσε ότι το Τσέρνομπιλ "δεν έχει καμία στρατιωτική σημασία", αλλά βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία προς το Κίεβο, στόχο της ρωσικής στρατηγικής "αποκεφαλισμού" για την εκδίωξη της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Keane χαρακτήρισε τη διαδρομή ως έναν από τους "άξονες" που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις για να εισβάλουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του άξονα από τη Λευκορωσία, μιας προέλασης νότια στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο και μιας επίθεσης βόρεια από τη ρωσικά ελεγχόμενη Κριμαία προς την πόλη Χερσώνα.

Οι συνδυασμένες επιθέσεις ισοδυναμούν με τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κατάληψη του Τσέρνομπιλ ήταν μέρος του σχεδίου, και ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι καταλήφθηκε την Πέμπτη από τις ρωσικές δυνάμεις, αν και ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό.

Ο τέταρτος αντιδραστήρας στο Τσερνομπίλ, 108 χλμ. βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, εξερράγη τον Απρίλιο του 1986 κατά τη διάρκεια κακών χειρισμών σε δοκιμές ασφαλείας, στέλνοντας σύννεφα ραδιενέργειας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης που έφτασαν μέχρι τις ανατολικές ΗΠΑ.

Η συνέχεια στο Capital.gr