Σχεδόν έναν μήνα μετά τη ρωσική εισβολή, διαθέτουμε αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε με σιγουριά ότι ο ρωσικός στρατός έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ποιος αποφασίζει όμως τι εστί έγκλημα πολέμου; Στην Ευρώπη, ευτυχώς, δεν είμαστε συνηθισμένοι στις ένοπλες μάχες και, δυστυχώς, πολλοί πιστεύουν ότι σε έναν πόλεμο τα πάντα είναι εξίσου αποτρόπαια, βίαια και παράνομα. Παρόλα αυτά, ακόμα και στους πολέμους υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες, όπως η Σύμβαση της Γενεύης, που έχει υπογραφεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου.

Η σημασία των κανόνων σε έναν πόλεμο

Αυτοί οι 'πολεμικοί κανόνες' είναι σημαντικοί. Όταν λαμβάνονται υπόψη, μία δεδομένη ένοπλη μάχη προκαλεί λιγότερους τραυματισμούς και θανάτους πολιτών. Επίσης, επιτρέπουν σε ΜΚΟ και οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός να εμπλέκονται άμεσα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που το χρειάζονται.

Οι παραβιάσεις των Ρώσων

Στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχει παραβιάσει πολλούς από αυτούς τους κανόνες. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, έχει μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά χρησιμοποιώντας οχήματα έκτακτης ανάγκης, που έφεραν τα διακριτικά ενός λευκού ή κόκκινου σταυρού. Επίσης, έπληξε ευθέως κτίρια και μέρη όπου βρίσκονταν απλοί πολίτες, όπως συνέβη στο Χάρκοβο, με τον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας, του τοπικού κυβερνητικού κτιρίου και της όπερας. Σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις, έπληξε σπίτια σε οικιστικές ζώνες, μακριά από κάθε πιθανό στρατιωτικό στόχο.

Dia Images / Getty Images

Όσον αφορά τους νεκρούς άμαχους Ουκρανούς πολίτες, γνωρίζουμε ότι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι θάνατοι δεν ήταν 'παράπλευρες απώλειες' αλλά έγιναν επί τούτου, όπως π.χ. συνέβη με την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός ζευγαριού ηλικιωμένων Ουκρανών ή ενός άντρα που βρέθηκε τυχαία κοντά σε ένα τανκ, σήκωσε τα χέρια του ψηλά αλλά αμέσως μετά πυροβολήθηκε.

> Διάβασε ακόμα: Η Ουκρανή μητέρα-σύμβολο

Σε αυτές οι παραβιάσεις έρχεται να προστεθεί το ότι ο ρωσικός στρατός έχει ήδη, από την αρχή σχεδόν του πολέμου, βομβαρδίσει δομές απαραίτητες για την επιβίωση των πολιτών. Για παράδειγμα, στη Μαριούπολη, οι άνθρωποι έμειναν πολύ γρήγορα χωρίς νερό, φαγητό και θέρμανση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, στόχο αποτέλεσαν και ομάδες δημοσιογράφων, ιατρικού προσωπικού, πυροσβεστών και άλλων ανθρώπων που βοηθούν τις ομάδες διάσωσης. Επίσης, βομβαρδίστηκαν νοσοκομεία (νοσοκομείο της Μελιτόπολης, μαιευτήριο της Μαριούπολης), κάτι που απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Στην Ουκρανία έχουν χρησιμοποιηθεί, τέλος, βόμβες διασποράς, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από τις 84 χώρες που έχουν επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση Περί Βομβών Διασποράς, στο Όσλο, το 2008 - η Ρωσία, βέβαια δεν την έχει υπογράψει.

Τι είδους πόλεμος γίνεται στην Ουκρανία

Αυτός ο πόλεμος στοχεύει στην προσάρτηση και βασίζεται στον εθνοτικό εθνικισμό - γι' αυτόν τον λόγο έχει χαρακτηριστικά 'ένας πόλεμος τύπου 20ού αιώνα'. Την ίδια στιγμή, βέβαια, είναι ένας πόλεμος που συμβαίνει το 2022, με την τεχνολογία να επιτρέπει τον γεωεντοπισμό, την άμεση πρόσβαση σε μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών και δεδομένων ή σε εικόνες από δορυφόρους.

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα φύγει ο Putin από την Ουκρανία

Η τεχνολογία χρησιμοποιείται, βέβαια, και για την καταγραφή των παραβιάσεων. Για παράδειγμα, το site ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat χρησιμοποιεί πολλά από αυτά τα τεχνολογικά μέσα για να δημιουργήσει έναν διαδραστικό και συνεχώς ενημερωμένο χάρτη των εγκλημάτων που διαπράττει η Ρωσία εναντίον του ουκρανικού πληθυσμού.

 

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.