Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Sergio Mattarella, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του, όπως αναφέρει το Reuters. Η παραίτηση ήρθε μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θέτοντας τη χώρα σε πορεία πρόωρων εκλογών και πλήττοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το γραφείο του Mattarella δήλωσε ότι ο επικεφαλής του κράτους "έλαβε γνώση" της παραίτησης και ζήτησε από τον Draghi να παραμείνει με υπηρεσιακή ιδιότητα.

Ο Mattarella σχεδιάζει να συναντηθεί με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης. Πολιτικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πιθανότατα θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

Η πολιτική κρίση ανέτρεψε μήνες σταθερότητας στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Draghi είχε συμβάλει στη διαμόρφωση της σκληρής αντίδρασης της Ευρώπης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είχε ενισχύσει τη θέση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Draghi απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους βουλευτές όταν έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου σήμερα. "Ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες αγγίζουν τις καρδιές τους μερικές φορές", αστειεύτηκε καθώς εισέπραττε το χειροκρότημα. Η παραίτησή του έφερε αύξηση στην πώληση ιταλικών ομολόγων και μετοχών, την ώρα που οι αγορές προετοιμάζονταν για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2011.

Η βραχυπρόθεσμη απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από 20 μονάδες βάσης στο 3,7%, αν και η απόδοση απείχε αρκετά από τα επίπεδα του 4% και πλέον που είχαν παρατηρηθεί τον Ιούνιο.

"Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στην ικανότητα της Ιταλίας να εφαρμόσει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής της LC Macro Advisers και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. "Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και διαταραχές με τις πρόωρες εκλογές και πιθανότατα δεν θα υπάρξει προϋπολογισμός μέχρι το τέλος του έτους".

Ένα μπλοκ συντηρητικών κομμάτων, με επικεφαλής τα Αδέλφια της Ιταλίας, φαίνεται πιθανό να κερδίσει σαφή πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές, όπως έδειξε αυτή την εβδομάδα μελέτη δημοσκοπήσεων. 

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ προσπάθησε να ευθυγραμμίσει τους διχασμένους συμμάχους του στον συνασπισμό, χωρίς να τα καταφέρει. Τρεις από τους εταίρους του στον συνασπισμό απέσυραν τη στήριξη τους την Τετάρτη το βράδυ αφότου ο Draghi ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, απειλώντας να παραιτηθεί. Και ενώ ο Draghi δεν παραιτήθηκε άμεσα μετά την ψηφοφορία, η κίνηση ουσιαστικά έδωσε τέλος στην κυβέρνηση ενότητας της οποίας ήταν επικεφαλής από τον Φεβρουάριο του 2021.

Το αριστερό Κίνημα Πέντε Αστέρων, ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, είχε αντιταχθεί σε ένα νέο διάταγμα με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και την καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οι βουλευτές της Ιταλίας διεξήγαγαν ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρύ πακέτο πολιτικής, αλλά τα Πέντε Αστέρια μποϊκόταραν την κίνηση, εξοργίζοντας τόσο τον Draghi όσο και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κλήθηκε στη συνέχεια να επιστρέψει στην Άνω Βουλή του κοινοβουλίου την Τετάρτη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Πριν από το δράμα της Τετάρτης, τρεις από τους κυβερνητικούς συμμάχους του, το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Giuseppe Conte, η εθνικιστική Λέγκα του Βορρά του Matteo Salvini και το κεντροδεξιό Forza Italia, του Silvio Berlusconi τον εγκατέλειψαν. Αντίθετα, η κεντροδεξιά είχε προτείνει μια νέα ψηφοφορία για να κρατήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εκτός του συνασπισμού.

Η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά στη Φρανκφούρτη όπου η ΕΚΤ πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, από την κερδοσκοπία.

Οικονομολόγοι του Bloomberg Economics αναφέρουν ότι η αβεβαιότητα είναι πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερη νευρικότητα στους κατόχους ομολόγων, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα αξιόπιστο εργαλείο κατά του κατακερματισμού την Πέμπτη.

Τα ιταλικά ομόλογα θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις σήμερα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τα futures στον FTSE MIB υποχωρούσαν 4% μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, και οι τραπεζικές μετοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Οι Ιταλοί ζητούν σταθερότητα

Εκατοντάδες δήμαρχοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή το Σαββατοκύριακο ζητώντας από τον Draghi να μείνει. Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι βιομήχανοι συγκεντρώθηκαν επίσης για να ζητήσουν από τον Draghi να παραμείνει στην εξουσία. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν επίσης μια ηλεκτρονική αίτηση ζητώντας από τον Draghi να παραμείνει, σύμφωνα με το AP.

Ο ηγέτης των τεχνοκρατών Draghi είχε φέρει πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία τους τελευταίους 15 μήνες, κάτι που ήταν κρίσιμο για τη λήψη κεφαλαίων για την ανάκαμψη από την πανδημία, ύψους σχεδόν 200 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του ήταν επίσης σημαντική στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Draghi να παίζει ρόλο στις κυρώσεις της ΕΕ και να υποστηρίζει τα ιταλικά νοικοκυριά που παλεύουν με το αυξημένο πληθωρισμό.

Από: Capital.gr