Οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες

Aνησυχία στην ΕΕ για το ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία ο ακροδεξιός συνασπισμός.

Γράφει: Esquire Editors 25 Σεπτεμβρίου 2022

Από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα - 08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) ξεκίνησαν να προσέρχονται στις κάλπες οι Ιταλοί, για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας. Συνολικά 50.869.304 πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στις ιταλικές εκλογές.

Πριν ακόμη να ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στις 08:00 ώρα Ελλάδος, κόσμος σχημάτιζε ουρές έξω από αυτά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο "Κεντρώο Πόλο". Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας πρόκειται να παρουσιάσουν σειρά Exit Poll, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τουλάχιστον στο ένα τρίτο της χώρας, κατά τη διάρκεια, σχεδόν όλης της ημέρας, αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις. Κάτι που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. 

Η Μελόνι το μεγάλο φαβορί

Οι Ιταλοί ψηφοφόροι αναμένεται να φέρουν σήμερα την Τζόρτζια Μελόνι στην πρωθυπουργία, γεγονός που θα την καταστήσει την πρώτη γυναίκα και την πρώτη ακροδεξιά πρωθυπουργό της χώρας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας της χώρας.

Η Μελόνι, ηγέτης του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, είναι το φαβορί για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές ως επικεφαλής ενός δεξιού συνασπισμού, σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις.

Ενώ οι πολιτικοί ελιγμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την ψηφοφορία έχουν τραβήξει κατά μέσο όρο 45 ημέρες το τελευταίο διάστημα, οι νικητές δεν θα έχουν χρόνο για χάσιμο. Οι επενδυτές και οι ξένοι εταίροι παρακολουθούν στενά, με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να πλήττεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και την αύξηση των επιτοκίων. 

Η Μελόνι έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φόβους ότι θα αμφισβητήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τα ελλείμματα υπό έλεγχο ή θα θέσει σε κίνδυνο σχεδόν 200 δισ. ευρώ σε κεφάλαια ανάκαμψης από το μπλοκ, επιδιώκοντας να επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους. Οποιαδήποτε αλλαγή στη φιλοευρωπαϊκή στάση της Ιταλίας θα μπορούσε να επιδεινώσει τους φόβους σχετικά με το κολοσσιαίο βάρος του χρέους της χώρας. 

Οι συνομιλίες για τη σφυρηλάτηση μιας νέας κυβέρνησης θα γίνουν μετά τις εκλογές που διεξήγαγε η Ιταλία για πρώτη φορά στην ιστορία της το φθινόπωρο, την περίοδο κατά την οποία οι κυβερνήσεις πρέπει να καταρτίσουν τον νόμο για τον προϋπολογισμό που θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το Bloomberg.

Τα καθησυχαστικά μηνύματα της Μελόνι έχουν διατηρήσει το ασφάλιστρο κινδύνου της Ιταλίας συγκρατημένο. Το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων, έχει διευρυνθεί μόνο κατά 15 μονάδες βάσης από τις 19 Ιουλίου, την ημέρα πριν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοινώσει την παραίτησή του. 

Η μικρή όμως κυβερνητική εμπειρία της Μελόνι θα μπορούσε ωστόσο να επιδεινώσει την πρόκληση που έχει μπροστά της.

"Η πιθανότητα να ηγηθούν τα Αδέλφια της Ιταλίας της επόμενης κυβέρνησης της Ιταλίας είναι πολύ υψηλή", δήλωσε η Μαρτίνα Καρόνε, πολιτική αναλύτρια της YouTrend. "Για τους επενδυτές, η όποια κυβέρνηση σχηματίσει θα είναι λιγότερο αξιόπιστη σε σύγκριση με την απερχόμενη, αλλά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα κάνει ό,τι μπορεί για να δράσει".

Το νέο κοινοβούλιο, το οποίο έχει συρρικνωθεί σε 200 γερουσιαστές και 400 βουλευτές της Κάτω Βουλής, θα συνεδριάσει στις 13 Οκτωβρίου για να εκλέξει τους προέδρους των δύο σωμάτων.

"Στα μέσα Οκτωβρίου θα δούμε πώς θα είναι η χημεία στο εσωτερικό του δεξιού συνασπισμού", δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, πολιτικός αναλυτής στο Policy Sonar στη Ρώμη. "Επειδή θέλετε να δείτε πώς η Μελόνι θα αντιμετωπίσει τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι, ποιος θα γίνει πρόεδρος της Γερουσίας, ποιος θα γίνει πρόεδρος της Βουλής, αυτό θα είναι ένας καλός δείκτης".

Η πολιτική ατζέντα της Μελόνι περιλαμβάνει έναν ενιαίο φόρο, αν και διαφωνεί με τους συμμάχους της σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να καθοριστεί. Θα επιδιώξει επίσης να προστατεύσει τις ιταλικές εταιρείες από ξένες εξαγορές και θα αντιταχθεί στην επέκταση των δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και των πολιτικών δικαιωμάτων.

Επιτείνοντας την πολιτική αβεβαιότητα, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ένα προβάδισμα του συνασπισμού της Μελόνι θα απέδιδε μεγάλη πλειοψηφία εδρών, λόγω του πολύπλοκου εκλογικού συστήματος της Ιταλίας. Ορισμένες προβλέψεις εκτιμούσαν ότι το δεξιό μπλοκ θα μπορούσε να κερδίσει πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, αρκετή για να αλλάξει το σύνταγμα της Ιταλίας. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είδε το κίνημα Πέντε Αστέρων να σημειώνει άνοδο στις τελευταίες διαθέσιμες δημοσκοπήσεις, ενισχυμένο από την υπόσχεση για διατήρηση του λεγόμενου εισοδήματος του πολίτη, ενός επιδόματος ανεργίας που βρίσκει απήχηση στο νότο της χώρας.

"Ενώ είναι πολύ απίθανο ο δεξιός συνασπισμός να μην επιτύχει πλειοψηφία εδρών, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την κατανομή των ψήφων εντός του συνασπισμού", έγραψαν οι Μάρκο Προτόπαπα και Αντίντια Τσόρντια της JPMorgan σε ενημέρωση προς τους πελάτες τους στις 21 Σεπτεμβρίου. Ένα κακό αποτέλεσμα από τη Λέγκα του Σαλβίνι θα του έδινε "μέτρια διαπραγματευτική δύναμη" για να αμφισβητήσει την πρόσφατη μετριοπαθή στροφή της Μελόνι, ανέφεραν.

Μια μεγάλη πλειοψηφία από το δεξιό μπλοκ κοντά στα δύο τρίτα των εδρών θα μπορούσε να είναι "μια αρνητική έκπληξη για τις αγορές", η οποία θα τιμολογούσε "τον αυξανόμενο κίνδυνο ακανόνιστης χάραξης πολιτικής και λανθασμένης επικοινωνίας", δήλωσε η JPMorgan.

Η Λέγκα και τα Αδέρφια της Ιταλίας "έσπασαν" την προεκλογική, καθιερωμένη σιωπή του Σαββάτου

Το κόμμα της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε να μην σεβαστεί την καθιερωμένη, ημέρα σιωπής, πριν τις ιταλικές γενικές εκλογές.

"Η προεκλογική εκστρατεία της κεντροαριστεράς χαρακτηρίσθηκε από ψέματα, μίσος, θέληση να αυξηθούν οι φόροι και οι αποβιβάσεις μεταναστών", τόνισε η Λέγκα, μέσω Instagram, και πρόσθεσε:

"Χθες το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λέτα έκλεισε την εκστρατεία του με αποτυχημένη συγκέντρωση, στη πλατεία του Λαού της Ρώμης, μπροστά σε σημαία της Σοβιετικής Ένωσης. Επιτέλους, μια μικρή, μεγάλη αλήθεια: θυμίζει σε όλους πιό κόμμα χρηματοδοτήθηκε με βαμμένα με αίμα, ρωσικά ρούβλια. Αύριο οι Ιταλοί θα επιλέξουν".

Μετά την Λέγκα, και τα "Αδέλφια της Ιταλίας" της Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισαν να "σπάσουν" την καθιερωμένη, σημερινή προεκλογική σιωπή.

Με αναφορά στο ίδιο θέμα της ανάρτησης της Λέγκα, ο εκπρόσωπος των "Αδελφών της Ιταλίας" στην βουλή, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, υπογράμμισε:

"Κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα στην χθεσινή συγκέντρωση του κεντροαριστερού Ενρίκο Λέτα, με την άδεια του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως παραδέχθηκαν οι συμμετέχοντες στην διαδήλωση, οι οποίοι κρατούσαν με ενθουσιασμό τις σημαίες.

Ο περιφερειακός συντονιστής του κόμματος, Αστόρε, να διαψεύσει ότι επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν, στην πλατεία της συγκέντρωσης, τα σύμβολα μιας αιματηρής και βίαιης δικτατορίας, η οποία προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο".

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear